Top NewsΔήμοςΗ Πόλη Μας

Η Επίτροπος για μπάζωμα Πεδιαίου: Η επιχωμάτωση προηγήθηκε της καθαριότητας

Με ανάρτηση της στον προσωπικό της λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιελίου αναφέρεται στην επί τόπου επίσκεψη της σε σημείο του Πεδιαίου μετά την καταγγελία που έγινε από τους Οικολόγους για μπάζωμα στον ποταμό από τον ίδιο τον Δήμο με το θάψιμο άχρηστων υλικών που πέταξαν ασυνείδητοι πολίτες.

Αφού αναφέρει ότι δόθηκαν οδηγίες να απομακρυνθούν όλα τα άχρηστα που βρίσκονται στην όχθη ή κάτω από το χώμα, σημειώνει ότι έγινε επιχωμάτωση για τη δημιουργία του πεζόδρομου (επέκταση) και πως δεν προηγήθηκε καθαρισμός του τοπίου με αποτέλεσμα να κρυφτούν πάσης φύσεως απόβλητα.

Προσθέτει επίσης στην ανακοίνωση ότι ζητήθηκε από τη Δήμαρχο να ενισχύσει τον έλεγχο και εποπτεία και αποφασίστηκε να αποκλειστεί η πρόσβαση στο σημείο-πέρασμα στον ποταμό από την Ανθούπολη στη Λακατάμια.

Αναλυτικά έγραψε η κ. Βασιλείου για το θέμα:

“Σχετικά με ενδεχόμενο μπάζωμα του Ποταμού Πεδιαίου στο ύψος της Λακαταμιας είχαμε σήμερα επιτόπια επίσκεψη στο σημείο συνοδευόμενοι από την Δήμαρχο και λειτουργούς της, και τους Επιθεωρητές του Τμήματος Περιβάλλοντος.

1. Η Δήμαρχος μας παρέδωσε αντίγραφα 4 τιμολογίων αξίας 50.883 ευρώ, που αφορούν στο κόστος απομάκρυνσης αποβλήτων από το συγκεκριμένο σημείο μόνο για το τελευταίο εξάμηνο, και το οποίο καταγράφεται ως επαναλαμβανόμενο.

2. Όντως φαίνεται ότι για τις εργασίες δημιουργίας πεζοδρομου στο σημείο, υπήρξε ανάγκη μεταφοράς νεων χωματων από άλλο σημείο.

3. Η επιχωματωση προηγήθηκε της καθαριότητας του σημείου που θα έπρεπε να προηγηθεί και όχι να κρύψει πάσης φύσης απόβλητα τα οποία υπάρχουν στον ποταμό.

4. Ρωτήθηκε ο Δήμος για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει με τον έλεγχο του σημείου και τα οποία αφορούν (α) στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση στο σημείο (β) την ιδιατεροτητα του ποταμού και της βλάστησης του (γ) το παράνομο πέρασμα από την Ανθούπολη προς την Λακαταμια.

5. Επί τόπου έγινε επικοινωνία με το ΤΑΥ και δόθηκαν σχετικές οδηγίες για τον καθαρισμο.

6. Στις οδηγίες που δόθηκαν τοσο από το Περιβάλλοντος όσο και το Αναπτύξεως Υδάτων θα πρέπει να γίνει απομάκρυνση όλων των αποβλήτων είτε στην όχθη είτε κάτω από το νεο χώμα. Το γεγονός θα εξασφαλιστεί με την παρουσία επιθεωρητών από τα Τμήματα σε όλη τη διαδικασία καθαρισμού προς διασφάλιση ικανής αποκατάστασης χωρίς άλλα προβλήματα.

7. Θα συνεργαστούμε με τον Δήμο για κάθε ενέργεια αποκλεισμού προσβασεων του σημείου κατά το μέγιστο δυνατο

8. Επισημάνθηκε η ανάγκη καταγραφής και παρακολούθησης των οχηματων μεταφοράς για να εξασφαλίζεται ότι τα απόβλητα οδηγούνται στους κατάλληλους χώρους διαχείρισης για καθε περίπτωση

9. Αναλύθηκαν με κάθε λεπτομέρεια οι υποχρεώσεις του Δήμου αλλά και η οικονομική του επιβάρυνση για την διαχείριση των ανεξέλεγκτων χωρων απόθεσης αποβλήτων αφού μόνο για το τελευταίο εξάμηνο κατέβαλε το ποσό των 50.000 ευρώ για αντιμετώπιση της μεγάλης αυτής πρόκλησης.

10. Οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να αξιολογησουν όλες τις ενέργειες όπως καταγράφηκαν τόσο στην καταγγελία όσο και κατά την επιτόπια επίσκεψη και να επιβάλουν τα όσα η Περιβαλλοντική Νομοθεσία προνοει.

11. Ζήτησα από την Δήμαρχο να ενισχύσει τους μηχανισμούς εποπτείας και ελέγχου, καθώς και κωδικοποίησης της διαχείρισης αυτων των ζητηματων κατά τρόπο που να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά ανάλογη απαράδεκτη κατάσταση που ενοχλεί όλους μας”.

Κλελια Βασιλειου

Επιτροπος Περιβάλλοντος.

*Οι φωτογραφίες που αναδημοσιεύουμε συνοδεύουν την ανάρτηση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close