ΕιδήσειςΚύπρος

Η Κύπρος ανάμεσα στις χώρες με τα μεγαλύτερα βήματα προς την ισότητα των φύλων

Η Κύπρος είναι ανάμεσα στις χώρες όπου έγιναν τα μεγαλύτερα βήματα προς την ισότητα των φύλων, σύμφωνα  με έκθεση του Δείκτη Ισότητας των Φύλων (EIGE) 2021 που δημοσίευσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων.

Όπως αναφέρει η έκθεση, η Σουηδία και η Δανία συγκεντρώνουν και πάλι τις κορυφαίες βαθμολογίες στον φετινό Δείκτη, ακολουθούμενες από τις Κάτω Χώρες, οι οποίες ξεπέρασαν τη Φινλανδία και τη Γαλλία, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση. Λουξεμβούργο, Λιθουανία και Κάτω Χώρες σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η Σλοβενία ήταν η μόνη χώρα που σημείωσε μείωση. Διαπιστώνονται μεγάλες διακυμάνσεις όσον αφορά τις βαθμολογίες στον τομέα της ισότητας των φύλων μεταξύ των χωρών. Οι βαθμολογίες κυμαίνονται από 83,9 στα 100 στη Σουηδία έως 52,6 στα εκατό στην Ελλάδα.

Οι τάσεις προόδου μεταξύ 2010 και 2019 δείχνουν ότι τα μεγαλύτερα βήματα στην ισότητα των φύλων έγιναν κυρίως στις χώρες της νότιας ΕΕ.  Ανάμεσά τους βρίσκεται η Κύπρος, καθώς και Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Πορτογαλία, με τη βαθμολογία του Δείκτη να έχει αυξηθεί πάνω από 7,5 μονάδες. Η Κύπρος σημείωσε αύξηση κατά οκτώ μονάδες κατά την σχετική περίοδο.

Η ελάχιστη πρόοδος όσον αφορά ισότητα των φύλων από το 2010 βρίσκεται στην Τσεχία, Ουγγαρία και Πολωνία. Ο ρυθμός αλλαγής στις υπόλοιπες 11 χώρες ήταν αργός, με βαθμολογίες που κυμαίνονται μεταξύ 1,9 και 5 βαθμών.

Related Articles

Back to top button
Close