ΕιδήσειςΚύπρος

Η ΜΟΚΑΣ δέσμευσε €144 εκατ.

Ποσά που ξεπερνούν τα €144 εκατ. δεσμεύτηκαν με δικαστικά διατάγματα μέχρι σήμερα με ενέργειες της ΜΟΚΑΣ, ενώ από αυτά έχουν δημευθεί €22,6 εκατ. Δημεύθηκαν επίσης οικόπεδα, οχήματα και μετοχές.

Σημαντική είναι η συνδρομή της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης και για αιτήματα που υποβάλλονται από Αρχές του εξωτερικού για χρήματα ή περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε λογαριασμούς σε κυπριακές τράπεζες. Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ», μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 255 διατάγματα δέσμευσης που αφορούσαν:

– Ποσά ύψους 144.287.600 ευρώ
– 49 το κρυπτονόμισμα μπίτκοϊν
– 215 ακίνητα (οικόπεδα, σπίτια και διαμερίσματα)
– 38 οχήματα και
– 4.358.242 μετοχές ή αξιόγραφα.

Από αυτά έχουν δημευθεί €22.666.995, εννιά ακίνητα και ένα όχημα σε κυπριακές υποθέσεις. Για τα υπόλοιπα ποσά και ακίνητα που έχουν δεσμευτεί, υπάρχουν σε εκκρεμότητα διαδικασίες ενώπιον δικαστηρίου για το ξεκαθάρισμά τους. Σημειώνεται ότι δημευθέντα ποσά που προέρχονται κυρίως από αδικήματα ναρκωτικών αλλά και υποθέσεις διαφθοράς, έχουν κατατεθεί σε ειδικό κονδύλι της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν επιστραφεί σε θύματα αδικημάτων, όπως για παράδειγμα για απάτες. Όπως εξηγήθηκε στον «Φ», σημαντικά περιουσιακά στοιχεία παραμένουν δεσμευμένα με σχετικά διατάγματα, εν αναμονή της έκβασης ποινικών υποθέσεων που εκδικάζονται στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Όσον αφορά στα αιτήματα δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων για υποθέσεις που εξετάζονται στο εξωτερικό, αλλά υπάρχουν λογαριασμοί εμπλεκόμενων στην Κύπρο, αυτά ανέρχονται στα 50 και αφορούν το ποσό των €37.597.959, όπως και 18 ακίνητα και ένα όχημα. Από αυτά που έχουν δεσμευτεί με σχετικά διατάγματα που εκδόθηκαν στην Κύπρο, έχει προχωρήσει η διαδικασία δήμευσης σε 12 περιπτώσεις και αφορούν το ποσό των €15.682.585 και δύο οχήματα.

Σημειώνεται ότι οι περισσότερες υποθέσεις για τις οποίες δεσμεύτηκαν λογαριασμοί ή ακίνητα σχετίζονται με απάτες, λαθρεμπόριο ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος ή διαφθορά. Αριθμός διαταγμάτων παγοποίησης και στη συνέχεια δήμευσης περιουσιακών στοιχείων είχαν εκδοθεί για τις υποθέσεις σκανδάλων του ΣΑΠΑ και των ΧΥΤΥ – ΧΥΤΑ.

ΠΗΓΗ: Ο Φιλελεύθερος

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close