Ρετρό

Η πολύνεκρη τραγωδία όταν αεροπλάνο συνετρίβη στη Λακατάμια το 1967

 «Είδα μια λάμψη, ένιωσα ένα δυνατό τράνταγμα και το κεφάλι μου χτύπησε στην οροφή του αεροπλάνου. Μετά σαν να αναποδογυρίστηκε το αεροπλάνο δυο ή τρεις φορές. Όταν συνήλθα βρισκόμουν 50 μέτρα μακριά από το αεροπλάνο». Ο Νίκολα Πούλβερ από την Ελβετία, ήταν ένας από τους τέσσερις επιζώντες της αεροπορικής τραγωδίας, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε ως αρχηγός της τουριστικής αποστολής από τη Δουκέρνη της Ελβετίας, συνεντρίβη στους λόφους της Λακατάμιας, στις 20 Απριλίου 1967.

Ήταν η πτήση του αεροπλάνου της Globe Air από τη Βομβάη με προορισμό το Κάιρο. Στη 1:30 τα μεσάνυχτα ο Πύργος Ελέγχου έλαβε ένα μήνυμα πως αεροσκάφος τύπου Μπριτάνια, θα προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Αν και αρχικός προορισμός ήταν το Κάιρο, έλαβε διαταγή να μην προσγειωθεί στην Αίγυπτο, εξαιτίας της έντονης κακοκαιρίας.

Οι αρχές του αεροδρομίου Λευκωσίας ετοιμάστηκαν, περιμένοντας την άφιξή του. Ο επί 23 ώρες άυπνος πιλότος, δυσκολευόταν να εντοπίσει το φως του διαδρόμου που είχε ετοιμαστεί για την προσγείωσή του. Άρχισε να κινείται εκτός πορείας όταν παρατηρήθηκε πως πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος. Μέχρι οι υπεύθυνοι του Πύργου Ελέγχου να ενημερώσουν για την πορεία του αεροπλάνου, ακούστηκε ένας εκκωφαντικός ήχος. Το αεροπλάνο είχε συντριβεί. Τα μέλη του Πύργου Ελέγχου και οι άνδρες του τμήματος διασώσεως έτρεξαν προς το σημείο σύγκρουσης. Πλησιάζοντας και με τη βροχοθύελλα να κάνει ακόμη πιο δύσκολες τις συνθήκες, άκουσαν κάποιες κραυγές: «Βοήθεια, βοήθεια». Τέσσερα άτομα βρίσκονταν πάνω στα συντρίμμια του αεροπλάνου, ημιλιπόθυμα. Όλοι ήταν δεμένοι με τη ζώνη ασφαλείας. Μία ξανθή κοπέλα με σπασμένο το κρανίο ψιθύριζε «πεθαίνω». Μία άλλη διασωθείσα τους είπε: «είμαι η αεροσυνοδός, λίγο νερό». Όταν αυτός που την άκουσε προσπάθησε να πάει να φέρει βοήθεια τον άρπαξε παρακαλώντας τον: «Μείνε εδώ, μείνε κοντά μου, βοήθα με, κρυώνω».

Η εικόνα των νεκρών επιβατών ήταν τρομακτική. Άλλοι βρέθηκαν να κρατάνε βιβλίο ενώ ένας από αυτούς είχε στα χέρια του ένα γράμμα το οποίο ξεκίναγε με τις λέξεις «Αγαπητή μου μητέρα…».

Το πολύνεκρο δυστύχημα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα της εποχής. Στη σκηνή έσπευσε ο Πρόεδρος Μακάριος, ο οποίος «δάκρυσε» μπροστά στο αποτρόπαιο θέαμα….

ΠΗΓΗ: .mixanitouxronou.com.cy

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close