Υγεία

Η ποσότητα εμβολίων Γρίπης Α ανέρχεται στις 135.00 σε σύγκριση με 80,000 πέρσι, λέει το Υπ. Υγείας

Η εισήγηση της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών ήταν να παραγγελθούν 80,000 εμβόλια Γρίπης Α, όπως ήταν και η ποσότητα που χρησιμοποιήθηκε το 2019, αλλά το Υπουργείο προχώρησε σε παραγγελία για 100,000 εμβολίων με πρόνοια για παραγγελία επιπλέον 35,000 εμβολίων εάν παρίστατο ανάγκη τον Ιανουάριο 2020, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας.
 
Με αφορμή δηλώσεις του Προέδρου της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου στην εκπομπή Πρωινό Δρομολόγιο του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, αναφορικά με το θέμα της διάθεσης και της επάρκειας των εμβολίων για τη Γρίπη Α, σημειώνει πως εάν ακολουθούνταν κατά γράμμα οι εισηγήσεις της Επιτροπής, που μετέχει και η ΠΕΚ, θα είχαμε στη διάθεση μας μόνο 80,000 εμβόλια αντί 135,000. 

Λόγω της ανάγκης που προέκυψε εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, το Υπουργείο Υγείας αξιοποίησε το δικαίωμα για παραγγελία επιπλέον 35,000 εμβολίων και καταβάλλονται συνεχώς προσπάθειες να εξασφαλιστούν περισσότερες δόσεις εμβολίων για κάλυψη μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού. Ωστόσο, όπως θα έπρεπε να είναι κατανοητό, αυτό δεν είναι εφικτό λόγω της παγκόσμιας έλλειψης που παρατηρείται. Σε ό,τι δε αφορά στο γεγονός ότι τα εμβόλια παραλαμβάνονται τμηματικά, επισημαίνεται ότι καμία χώρα παγκόσμια δεν έχει παραλάβει ολόκληρη την ποσότητα σε μια παρτίδα, εξαιτίας ακριβώς των ελλείψεων, αλλά και της προσπάθειας να διασφαλιστεί η σταδιακή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού σε όλες τις χώρες.

Σε ό,τι αφορά στην αναφορά που επαναλαμβάνεται από τον Πρόεδρο της ΠΕΚ ότι ο εμβολιασμός δεν θα έπρεπε να πραγματοποιείται από τους Προσωπικούς Ιατρούς, αλλά στα Κέντρα Εμβολιασμού όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, μη αναφερόμενος φυσικά στο γεγονός ότι δεν υπήρχε Γενικό Σύστημα Υγείας ούτε ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού, σημειώνεται μόνο ότι ο ρόλος του Προσωπικού Ιατρού είναι να γνωρίζει την κλινική κατάσταση των δικαιούχων του και μέσω της διαπροσωπικής σχέσης που αναπτύσσει μαζί τους να μπορεί να αξιολογήσει την ανάγκη ή όχι άμεσου εμβολιασμού.

Καταληκτικά, το ζήτημα του τρόπου εμβολιασμού για τη Γρίπη Α, καθώς και του τρόπου διάθεσης των εμβολίων, έχει πολλάκις και εξαντλητικά συζητηθεί και σε επίπεδο Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων, αλλά και δημόσια. Το Υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι η συνεχής επαναφορά του θέματος είναι άνευ περιεχομένου και δεν προτίθεται να επανέλθει στο μέλλον.


 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close