Top NewsΚοινωνικάΤοπικά Νέα

Η συμβολή των νέων στον αγώνα της ΕΟΚΑ- Συνέδριο & έκθεση κειμηλίων στο Λύκειο Αγ. Γεωργίου (φώτος)

Τιμή στην προσφορά της μαθητιώσας νεολαίας κατά τον αγώνα της ΕΟΚΑ αποτέλεσε το Μαθητικό Συνέδριο  με θέμα «Η συμβολή των νέων στον απελευθερωτικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.» που διοργανώθηκε από το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας  την Παρασκευή (6 Μαρτίου) το πρωϊ στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Στην παρουσία της Δημάρχου Λακατάμιας Δρ. Φωτούλας Χατζήπαπα, του μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου και της σχολικής Εφορείας Αλέξη Χαραλάμπους και μαθητών, τα παιδιά του Λυκείου ζωντάνεψαν στις μνήμες όλων το βροντερό παρόν που φώναξαν οι μαθητές την περίοδο 1955-59 στον αγώνα κατά των Άγγλων, ενώ στη συνέχεια  πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια έκθεσης  αντικειμένων του αγώνα της ΕΟΚΑ που φιλοξενείται σε αίθουσα του Λυκείου Αγ. Γεωργίου.

Η εκδήλωση έγινε με την ευκαιρία των 60χρόνων από την ολοκλήρωση του αγώνα της ΕΟΚΑ και την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Η εξέγερση, που ξέσπασε την 1η Απριλίου 1955, ήταν παλλαϊκή, φάνηκε όμως από την αρχή πως πρωταγωνιστής ήταν η Κυπριακή νεότητα. Κι αυτό γιατί το 70% των πεσόντων ήταν νέοι 15-25 ετών, από τους οποίους το 7% ήταν μαθητές κάτω των 17. Ο νεαρότερος ήρωας της ΕΟΚΑ ήταν ο Δημητράκης Δημητριάδης, 7 ετών, που σκοτώθηκε σε μαθητική διαδήλωση στη Λάρνακα. Μικροί μαθητές όμως έπεσαν και θύματα του αγώνα, όπως η Ιωάννα Ζαχαριάδου, 10 ετών από την Αμμόχωστο, που πέθανε από φόβο κατά την είσοδο Άγγλων στρατιωτών στην πόλη, και η Νίκη Γιάγκου, 13 ετών, που φονεύθηκε από βόμβα των Άγγλων στη Λεμεσό.

 Στην έναρξη του Μαθητικού Συνεδρίου ο Βοηθός Διευθυντής του Σχολείου Κώστας Καϊάφας καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τη Διευθύντρια του σχολείου Χριστούλα Συρίμη.

Στη συνέχεια η μαθήτρια Αντωνία Μιχαηλίδου (Γ 11) τραγούδησε τους στίχους του ήρωα-μαθητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη «Των Αθανάτων» με τη συνοδεία κιθάρας που έπαιζαν οι Ανδρέας Αντωνίου (Β22) και Ραφαήλ Σαμούτης (Β21).

Ακολούθησε το θέμα «Η προσφορά της μαθητιώσας νεολαίας στον αγώνα του 1955-59» από την μαθήτρια Έλενα Νικολάου (Γ11).

Ομάδα μαθητών της Γ23 παρουσίασαν τις μνήμες ενός μαθητή με τίτλο «Ένας μαθητής της εποχής της ΕΟΚΑ αφηγείται…»

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης αντικειμένων του αγώνα της ΕΟΚΑ η οποία θα φιλοξενηθεί σε αίθουσα του σχολείου τους επόμενους δυο μήνες και γι αυτό έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις άλλων σχολείων. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι Χρυσόστομος Μελή, Γιάννης Αντωνιάδης (Θεολόγοι), Ανδρέας Χριστοφόρου (Φιλόλογος) και ομάδα μαθητών). Η αίθουσα σε παραπέμπει την εποχή του αγώνα κι όχι μόνο (υπήρχε και σχετικό ψηφοδέλτιο για το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950) με διάφορα αντικείμενα όπως στολές μαθητών, τετράδια της εποχής που έφεραν την εικόνα της βασίλισσας της Αγγλίας απ΄ έξω, περιοδικά, καθώς και φωτογραφίες της εποχής.

Με την έναρξη του β΄ μέρους του συνεδρίου ύστερα από ένα φιλμάκι για τον ήρωα-μαθητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ο ιστορικός Ανδρέας Κάρυος, εγγονός των ηρώων Αντρέα και Γεώργιου Κάρυου μίλησε με θέμα «Η συμμετοχή της Νεολαίας στον αγώνα της ΕΟΚΑ»>

Τέλος, η κόρη του ήρωα Ανδρέα Παναγίδη, Αυγή Παναγίδου, έκανε «Κατάθεση ψυχής» μιλώντας για την προσωπική της εμπειρία ως θυγατέρα ενός εκ των ηρώων του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Το Συνέδριο  έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.

Τη γενική επιμέλεια του Συνεδρίου είχε ο Κώστας Καϊάφας, Βοηθός Διευθυντής, Φιλόλογος. Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε η Ήβη Γαλαξή (Γ΄ 11).

Την επιμέλεια προβολής οπτικοακουστικού υλικού και τη φιλοτέχνηση του προγράμματος είχε η φιλόλογος Πόλυ Πλουτάρχου. Η επιμέλεια παρουσίασης για τα Μαθητιώσα Νεολαία ανήκει στο φιλόλογο Μιχάλη Στυλιανού. Τέλος, την εχνική επιμέλεια και τη ρύθμιση του ήχου είχε ο μαθητής Αναστάσης  Νικολάου (Σχεδιασμός και Τεχνολογία).

Δείτε φωτογραφίες -gallery από το συνέδριο

Πιο κάτω φωτογραφίες από τα εγκαίνια της έκθεσης αντικειμένων του αγώνα της ΕΟΚΑ:

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close