ΑπόψειςΆρθρα

Η συμμετοχή των Κυπρίων στην επανάσταση του 1821

Ανδρέας Μ. Βασιλείου*

Το έτος 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 και ήδη στην Ελλάδα άρχισαν προεργασίες για τους εορτασμούς που θα οργανωθούν από τώρα και στο εξής.

Ήδη ανακοινώθηκε στην Αθήνα ότι ο συντονισμός έχει ανατεθεί στη Γιάννα Αγγελοπούλου η οποία είχε αναλάβει με εξαιρετική επιτυχία την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Ελλάδα.

Επειδή οι εορτασμοί αυτοί ασφαλώς δεν θα περιοριστούν μόνον στη Μητροπολιτική Ελλάδα αλλά θα επεκταθούν σε παγκόσμια κλίμακα όπου δηλαδή υπάρχει Ελληνισμός θα είναι αδιανόητο η Κύπρος να μην έχει ενεργό συμμετοχή και να περιοριστεί σε μία δοξολογία και παρέλαση μπροστά από το οίκημα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Λευκωσία ως γίνεται συνήθως.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων που θα οργανωθούν στην Κύπρο θα πρέπει να είναι η ανάδειξη της ενεργούς συμμετοχής των Κυπρίων στην Επανάσταση του 1821.

Υπό τις παρούσες περιστάσεις προφανώς θα ήταν σκόπιμο την πρωτοβουλία να αναλάβει η Εκκλησία με επικεφαλής την Ιερά Σύνοδο η οποία εξ όσων έχει δημοσιευτεί έχουν γίνει κάποιες σκέψεις.

 Άλλωστε πέραν των σφαγών της 9ης Ιουλίου κληρικών και λαϊκών προηγήθηκαν ουκ ολίγες θυσίες.

Προς τον σκοπό αυτό θα πρέπει να επιστρατευτούν πνευματικοί άνθρωποι, πανεπιστημιακοί και ακαδημαϊκοί, ιστορικοί, λαογράφοι και πλείστοι όσοι άλλοι.

Σε συνεργασία με τους οργανωτές των εκδηλώσεων στην Ελλάδα να γίνει έρευνα για τη συμμετοχή των Κυπρίων στην Επανάσταση του 1821 και να καταβληθεί προσπάθεια να επισημανθούν οι απόγονοι αυτών οπουδήποτε και αν βρίσκονται σήμερα.

Γνωστό είναι ότι στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα υπάρχει το λάβαρο με την επιγραφή «Σημαία Ελληνική, Πατρίς Κύπρος».

Παρομοίως στην Κύπρο θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να βρεθούν οι απόγονοι των σφαγιασθέντων κληρικών και λαϊκών όχι μόνον κατά την 9ην Ιουλίου 1821 αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια των 307 χρόνων της Οθωμανικής κατοχής.

Τελικά αφού συγκεντρωθούν όλα τα ως άνω στοιχεία σαν επιστέγασμα να εκδοθεί μια επετηρίδα για τη συμμετοχή των Ελλήνων της Κύπρου στους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους διαχρονικά.

Αυτές είναι μερικές σκέψεις για περαιτέρω προβληματισμό και λήψη αποφάσεων και προγραμματισμό των οποιωνδήποτε εκδηλώσεων.

Υ.Γ. Ο νεοσουλτάνος Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν κόμπαζε για τη ναυμαχία της Πρέβεζας υπό τον Μπαρπαρόσα. Του υπενθυμίζουμε όμως τη ναυμαχία του Ναυαρίνου και την πανωλεθρία του Οθωμανικού στόλου που έθεσε τέρμα στην κυριαρχία του στη Μεσόγειο.

  • Πρώην συνδικαλιστής

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close