ΔήμοςΗ Πόλη Μας

Η φορολογία, η «κρυφή» απόφαση και ο σεβασμός στους δημότες

Βήματα μπρος και πίσω από το Δήμο Λακατάμιας παρατηρούμε όσον αφορά φετινή φορολογία των πολιτών. Ορίστηκε η πληρωμή φότου ακίνητης περιουσίας τέλος Ιουλίου ενώ προηγουμένως πληρωνόταν τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά πρόσφατα αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, να δοθεί παράταση ως το τέλος του χρόνου. Μόνο που ως τώρα δεν έχει ανακοινωθεί αυτό ώστε να γνωρίζουν οι δημότες πώς να προγραμματιστούν οικονομικά.

Συγκεκριμένα:

Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, φέτος ο Δήμος Λακατάμιας έδωσε τελευταία ημερομηνία αποπληρωμής του φόρου ακίνητης περιουσίας το τέλος Ιουλίου, (αυτό το μήνα δηλαδή) ενώ πέρσι αλλά και προηγούμενα χρόνια το deadline ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου. Το γεγονός αυτό προκαλεί εντύπωση καθώς δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις που πλήγηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού και σωστά ο Δήμος εξήγγειλε μέτρα για βοήθειά τους, αλλά κι ο απλός κόσμος που είδε τα εισοδήματά του να μειώνονται σημαντικά.

Οι δημότες έτσι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι με τα ισχύοντα δεδομένα ως το τέλος του μήνα θα πρέπει να καταβάλουν το φόρο αυτό, διαφορετικά θα πληρώσουν και πρόστιμο 10% επί της φορολογίας.

Η δικαιολογία που επικαλείται ο Δήμος για την πρόωρη αυτή φορολογία, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είναι επειδή το Σεπτέμβρη θα υπάρχουν κι άλλες φορολογίες (πχ. σκύβαλα) και είναι προτιμότερο να μεταφερθεί μια φορολογία πιο μπροστά.

Για το θέμα αυτό προκλήθηκαν αντιδράσεις ανάμεσα στον κόσμο και το θέμα έθιξε και ο Σύνδεσμος Καταναλωτών. Τις αντιδράσεις αφουγκράσθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο κι όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες μας πάρθηκε απόφαση όπως δοθεί παράταση για εξόφληση της φορολογίας ως το τέλος του Δεκέμβρη. Μόνο που η απόφαση αυτή που πάρθηκε στην τελευταία συνεδρία (9 Ιουλίου)  δεν έχει ανακοινωθεί ώστε να προγραμματίσει ο κόσμος και να γνωρίζει για να υπολογίσει τα οικονομικά του…

Προσπαθήσαμε  να επιβεβαιώσουμε από το Δήμο την πληροφορία αυτή για παράταση δηλαδή της εξόφλησης, αλλά δεν κατέστη δυνατό καθώς δεν λάβαμε απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα μας.

Σαν να παίζει κρυφτούλι ο Δήμος, περιμένει, ίσως, να προβεί σε ανακοίνωση τις τελευταίες μέρες εκπνοής της προθεσμίας (31 Ιουλίου). Ο λόγος είναι προφανής: Για να εισπραχθούν τώρα όσα περισσότερα γίνεται καθώς υπάρχει άμεση ανάγκη για ρευστό. Αλλά μπροστά σε αυτή την οικονομική ανάγκη, ο Δήμος άφησε σε δεύτερη μοίρα την έγκαιρη και σωστή πληροφόρηση και κατ΄ επέκταση το σεβασμό στους δημότες… 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close