ΕιδήσειςΚύπρος

Θα πάνε … μέσα οι επικίνδυνοι οδηγοί

Προχωρεί με γοργούς ρυθμούς η εξέταση από την Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής, των εφτά νομοσχεδίων που προβλέπουν κατακόρυφη αύξηση των ποινών για σοβαρές τροχαίες παραβάσεις. Χθες ολοκληρώθηκε η κατ’ άρθρων εξέταση άλλων τριών νομοσχεδίων και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Γιώργο Προκοπίου, αναμένεται ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί και το θέμα θα οδηγηθεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων.

Όπως εξήγησε ο κ. Προκοπίου στον «Φ», επειδή οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής δεν μπορούν μόνοι τους ν’ αποφασίσουν για το ύψος των προστίμων, το θέμα θα πάει στα κόμματα, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για την στάση που θα τηρήσουν. 

Χθες εξετάστηκαν τρία σημαντικά νομοσχέδια που αφορούν την παραχώρηση του δικαιώματος στους αστυνομικούς να κατακρατούν ένα όχημα παραβάτη οδηγού ή αν θα δοθεί η εξουσία στα δικαστήρια, για τέσσερις κατηγορίες παραβάσεων, να θέτουν υπό κράτηση ένα οδηγό μέχρι τη δίκη του επειδή θεωρείται επικίνδυνος. Οι κατηγορίες αυτές αφορούν στην υπερβολική ταχύτητα πέραν του 75% του επιτρεπτού ορίου, στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, όπως και στην κατανάλωση αλκοόλ από νέους οδηγούς, καθώς και για το αδίκημα της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών. 

Στην περίπτωση που ένας οδηγός βρίσκεται στο τιμόνι χωρίς να έχει ασφάλεια έστω έναντι τρίτου, τότε θα δίνεται η δυνατότητα στους αστυνομικούς να κατακρατούν το όχημά του και τα έξοδα μετακίνησης να τα καταβάλλουν οι παραβάτες. Επίσης, όταν κάποιος πιαστεί πρώτη φορά να οδηγεί χωρίς ασφάλιστρο, θα πληρώνει εξώδικο €200. Στη συνέχεια, την πρώτη φορά που θα οδηγηθεί στο δικαστήριο για το ίδιο αδίκημα θα υπόκεινται σε φυλάκιση ή σε πρόστιμο μέχρι τρεις χιλιάδες ευρώ και σε περίπτωση δεύτερης φοράς που θα οδηγηθεί για το ίδιο αδίκημα ενώπιον της δικαιοσύνης, τότε οι ποινές θα διπλασιάζονται.

Η Επιτροπή Μεταφορών εξέτασε χθες και το νομοσχέδιο με το οποίο αυξάνονται οι ποινές σε περίπτωση εγκατάλειψης σκηνής τροχαίου δυστυχήματος. Στην περίπτωση που οδηγός εγκαταλείπει θύμα στην άσφαλτο χωρίς να του προσφέρει βοήθεια, τότε θα στέλλεται κατ’ ευθείαν στη φυλακή, ενώ διαφοροποιούνται οι ποινές όταν εγκαταλείπει τραυματίες (πάλιν προβλέπεται φυλάκιση) ή φεύγει από δυστύχημα στο οποίο προκλήθηκαν ζημιές μόνο. 

ΠΗΓΗ: Ο Φιλελεύθερος

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close