ΕιδήσειςΕλλάδα

Θα ψάξει για ρεβάνς από Δένδια ο Τσαβούσογλου στην Αθήνα;

Προετοιμασμένη δηλώνει η ελληνική πλευρά για παν ενδεχόμενο με αφορμή την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα καθώς το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό πολλών είναι ο on camera «τσακωμός» του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με το Νίκο Δένδια όταν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε επισκεφτεί την Τουρκία στα μέσα Απριλίου.

Δυναμιτίζουν το κλίμα με την «τουρκική» μειονότητα

Το γεγονός αυτό δημιουργεί εξ’ αντικειμένου φόβους για τυχόν αναζήτηση ρεβάνς εκ μέρους του κ. Τσαβούσογλου. Πάντως το βέβαιο είναι ότι η επίσκεψη αυτή θα είναι μια δύσκολη επίσκεψη καθώς μπορεί η Ελλάδα να επιθυμεί να επενδύσει σε μια θετική ατζέντα και η Τουρκία να έχει μειώσει την ένταση σε σχέση με πέρσι, ωστόσο δεν έχουν εκλείψει πλήρως οι προκλητικές κινήσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η ιδιωτική επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στη Θράκη συνοδεύεται από «προειδοποιήσεις» των τουρκικών ΜΜΕ ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα θέσει θέμα «τουρκικής μειονότητας» στην περιοχή, ενώ τη σκυτάλη πήρε νωρίτερα σήμερα ο Ομέρ Τσελίκ και συνέχισε στο ίδιο μοτίβο δυναμιτίζοντας το κλίμα.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας επιτέθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την τηλεδιάσκεψη που είχε ο κ. Μητσοτάκης με μουσουλμάνους μαθητές της Ξάνθης πριν από μέρες. Μάλιστα ο κ. Τσελίκ χαρακτήρισε τα παιδιά «τουρκόπουλα».

«Δυστυχώς, το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης αποκάλεσε τα τουρκόπουλα, ελληνόπουλα στη συνάντηση με τους δασκάλους του δημοτικού ήταν μία δήλωση άρνησης απέναντι στην προσέγγιση που γίνεται. Πρόκειται για επίθεση στην τουρκική ταυτότητα. Τον 21ο αιώνα, αυτές οι επιθέσεις είναι απαράδεκτες και συνιστούμε στην Ελλάδα να τηρήσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Δηλώνουμε συνεχώς ότι απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις ρατσιστικές πολιτικές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν.

Αντιφατικά μηνύματα

Σε κάθε περίπτωση η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Ελλάδα βρίθει αντιφατικών μηνυμάτων για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Την ώρα που ανακοινωνόταν η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα και αύριο ο 4ος κύκλος συναντήσεων μέσω τηλεδιάσκεψη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Άμυνας.

Παράλληλα όμως βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο η τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος 2021» με ευρεία συμμετοχή των σωμάτων και όπλων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην επένδυση μιας «θετικής ατζέντας» και αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το μέγαρο Μαξίμου. 

Όπως ο Ερντογάν είδε το Δένδια

Μάλιστα εκτός από τη συνάντησή του με το Νίκο Δένδια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα γίνει δεκτός και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια επανάληψη με αντιστροφή ρόλων του μοντέλου των συναντήσεων που είχε ο Νίκος Δένδιας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία όπου είχε τετ α τετ και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα και κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι την ερχόμενη Δευτέρα 31 Μαΐου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του είχε δηλώσει χτες όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες πως έχει όλη την καλή διάθεση να συναντηθεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως συναντήθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Νίκο Δένδια κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.

«Αν έρθει, έχω όλη την καλή διάθεση να συναντηθώ μαζί του όπως ο Ταγίπ Ερντογάν είδε τον Νίκο Δένδια» είχε αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

ΠΗΓΗ: in.gr

Related Articles

Back to top button
Close