ΕιδήσειςΚόσμος

Ισραήλ:Νικητής χωρίς αυτοδυναμία ο Νετανιάχου

Μπορεί ο Μπένζαμιν Νετανιάχου να χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ ως μια ξεκάθαρη νίκη της δεξιάς ωστόσο δεν του έδωσαν το ποσοστό εκείνο που θα του επέτρεπε να κυβερνήσει χωρίς συνασπισμό.

Μπορεί το κόμμα του Λικούντ και οι σύμμαχοί του να έχουν το προβάδισμα ωστόσο υπολείπονται 61 έδρες για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.«Πετύχαμε ένα απίστευτο επίτευγμα. Κάναμε το Likud να είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο Ισραήλ με πολύ μεγάλη διαφορά».

Ο κύριος ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαίρ Λάπιντ , του οποίου το κεντρώο κόμμα Γιες Ατίντ ήρθε δεύτερο δηλώνει «περήφανος» για τα ποσοστά του κόμματός του.«Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε έναν καλό λόγο να είμαστε περήφανοι για τον τρόπο που χειριστήκαμε την κατάσταση και ακόμη περισσότερο για το αποτέλεσμα που επιτύχαμε. Προς το παρόν, ο Νετανιάχου δεν διαθέτει 61 έδρες, αλλά το μπλοκ της αλλαγής έχει».

Οι εκλογές θεωρήθηκαν ως δημοψήφισμα για τον Νετανιάχου που διεκδικεί τα εύσημα για την επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού στο Ισραήλ και για την επίτευξη ειρήνης με ορισμένες αραβικές χώρες. Ωστοσο η χώρα παραμένει περισσότερο διαιρεμένη από ποτέ, αφήνοντας μια σειρά από μικρά κόμματα να κινούν τα νήματα στην Κνεσέτ. Οι εκλογές αυτές οι τέταρτες μέσα σε δυο χρόνια δείχνουν μια συνεχιζόμενη στροφή προς τα δεξιά που σηματοδοτείται από την έντονη παρουσία ενός υπερεθνικιστικού αντι-αραβικού θρησκευτικού κόμματος.

Related Articles

Back to top button
Close