ΕιδήσειςΚύπρος

Κίνημα πολιτών: “Φονικά” τα κλαδέματα των Δήμων (pics) -Συνάντηση στις 23 Ιουνίου

Φονικά χαρακτηρίζουν τα κλαδέματα δέντρων που γίνονται στις πόλεις το οι ομάδες 300,000 Trees in Nicosia 100,000 Trees in Larnaca 100,000 trees in Paphos . Για να συζητήσουν το θέμα αυτό θα έχουν συνάντηση με την Ένωση Δήμων στις 23 Ιουνίου. Ποιος και με ποια κριτήρια δίνει τις εντολές για τέτοιο κλάδεμα αναφέρουν σε ανάρτηση τους, την οποία συνοδεύουν με φωτογραφίες κλαδεμένων δέντρων στην παραλία της Λεμεσού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Στις 23 του μήνα (23/6/2020) υπάρχει προκαθορισμένη συνάντηση στην Λευκωσία με την Ένωση Δήμων. Εθελοντές από όλες τις ομάδες παγκύπρια 300,000 Trees in Nicosia 100,000 Trees in Larnaca 100,000 trees in Paphos θα δώσουν το παρόν τους για να συζητήσουν το μείζον θέμα των φονικών κλαδεμάτων και όχι μόνο.

Τι αισθήματα σας δημιουργούνται βλέποντας τις πιο κάτω φωτογραφίες; Οι φωτογραφίες είναι σημερινές από το παραλιακό μέτωπο Λεμεσού.

Το σύνηθες πλέον φαινόμενο της απομάκρυνσης όλου του υπέργειου τμήματος των δέντρων (βαθύ κλάδεμα) μέσα στην περίοδο του καλοκαιριού, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν πέραν των 40°C , μόνο σαν ανίδεη και εγκληματική πράξη μπορεί να χαρακτηριστεί. Τα δέντρα απογυμνώνονται εξολοκλήρου και αφήνονται υπό την επίδραση ακραίων καιρικών συνθηκών να αντεπεξέλθουν αυτό το βίαιο και χωρίς λόγο «ακρωτηριασμό».

Το βαθύ κλάδεμα αποτελεί τεχνική που μπορεί να εφαρμοστεί μεμονωμένα κατά τη διάρκεια του τέλους του ληθάργου των δέντρων, κάτω από ήπιες θερμοκρασιακές συνθήκες και για ειδικές περιπτώσεις που το καθιστούν απαραίτητο. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μεθοδολογία κλάδευσης που δύναται να εφαρμοστεί καθολικά. Τα μόνα κλαδέματα που μπορούν να εφαρμοστούν όλο το χρόνο είναι τα ελαφρά ψαλιδίσματα για τη διαμόρφωση σχήματος σε μπορντούρες ή αφαίρεση άρρωστων και σπασμένων κλάδων κλπ.

Τα αποτελέσματα τέτοιων ενεργειών είναι τα ακόλουθα:

• Η καταστροφή των καταφύγιων πουλιών, ερπετών και εντόμων που αποτελούν βασικά στοιχεία του αστικού οικοσυστήματος.
• Η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας (σκόνη, αέρια ερεθιστικά και τοξικά)
• Η αύξηση της θερμοκρασίας
• Η μείωση του αερισμού και του οξυγόνου
• Η αύξηση του αστικού θορύβου (ήχοι δρόμου, μεταφορικών μέσων, μηχανημάτων κ.α.)

Η επίδραση των ανωτέρω στη σωματική και ψυχική υγεία των κατοίκων, στη συμπεριφορά τους αλλά και στις κοινωνικές τους δραστηριότητες είναι προφανής. Ακόμη μεγαλύτερες και σοβαρότερες είναι οι επιπτώσεις για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με προβλήματα υγείας και κινητικά.

Παρόλα ταύτα οι διοικήσεις συνεχίζουν να ακολουθούν περιβαλλοντοκτόνα πολιτική, μειώνοντας τους ελεύθερους χώρους, κουτσουρεύοντας τα πάρκα και ακρωτηριάζοντας τα δέντρα.

Ποιος και με ποια κριτήρια δίνει αυτές τις εντολές; Ποιες μελέτες γίνονται και ποια πρωτόκολλα-διαδικασίες ακολουθούνται;

Υπογράφουν τα μέλη μας:

Μαρία Σκέντερ Agro Bs_ Environmental Conservation Management Msc

Αλέξης Χατζηνικολάου Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close