ΕιδήσειςΚύπρος

Κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογία και Κόκκινος Συναγερμός για πυρκαγιές

Κίτρινη προειδοποίηση για εξαιρετικά ψηλή θερμοκρασία τη Δευτέρα εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία με ισχύ από  τις 1300 μέχρι και τις 1700 αύριο.

Η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να ανέλθει γύρω στους 41 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 33 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Το κοινό καλείται να τηρείται ενήμερο για τις αναµενόµενες ψηλές θερµοκρασίες. Όπως αναφέρεται είναι πιθανοί κάποιοι κίνδυνοι υγείας µεταξύ των ευάλωτων οµάδων πληθυσµού όπως π.χ. ηλικιωµένοι και µικρά παιδιά.

Σε επίπεδο «Κόκκινου Συναγερμού» για πυρκαγιές

Και σήμερα ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών, παραμένει σε επίπεδο «κόκκινου συναγερμού, αναφέρει, σε ανακοίνωση του το Τμήμα Δασών. 
 
Τονίζει ότι, απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια καθώς και η ρίψη αποτσίγαρων και αναμμένων σπίρτων μέσα ή σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τις παρυφές των κρατικών δασών και ότι συνιστά αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί και σύμφωνα με τον περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο του 1988 μέχρι 5 χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι €20.000 ή και τις δύο ποινές μαζί.   Σημειώνει ότι το άναμμα φωτιάς επιτρέπεται μόνο στις ψησταριές των εκδρομικών χώρων.  

Το Τμήμα Δασών απευθύνει, επίσης, θερμότατη έκκληση προς το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τις εξορμήσεις του, αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως η χρήση εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν θερμότητα, σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυρίλιο, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση.  

Αναφέρει, τέλος, ότι σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά καλείται να τηλεφωνήσει άμεσα στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close