ΕιδήσειςΚύπρος

Καθ’ υπέρβαση του νόμου 51,81% των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αποφάνθηκε η Ερευνητική Επιτροπή (vid)

Συνολικά 2478 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις για τα έτη 2007 μέχρι 2016 και 417 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις υψηλού κινδύνου μέχρι το 2020, καλύπτονται στην ενδιάμεση έκθεσης της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ` εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, με τον Πρόεδρό της, Μύρωνα Νικολάτο, να δηλώνει πως κατά τη γνώμη της Επιτροπής το 51,81% του συνόλου των κατ` εξαίρεση πολιτογραφήσεων έγιναν καθ’ υπέρβαση του εξουσιοδοτικού νόμου.

Η ενδιάμεση έκθεση, η οποία αποτελείται από 515 σελίδες, πλέον περίπου 3.500 χιλιάδες σελίδες – παραρτήματα, παραδόθηκε σήμερα, από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής στον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη, ο οποίος δήλωσε πως η έκθεση θα τύχει ενδελεχούς μελέτης από τη Νομική Υπηρεσία, τονίζοντας πως “σκοπός μας δεν πρέπει να είναι οι όποιες ενδεχόμενες ποινικές υποθέσεις να οδηγηθούν σε λαϊκό δικαστήριο, αλλά στο ποινικό Δικαστήριο. Εκεί είναι που θα κριθεί η ενοχή των όσων ενέχονται».

Ο κ. Νικολάτος είπε, κατά την παράδοση της έκθεσης, στα γραφεία της Νομικής Υπηρεσίας, πως έπειτα από μια επίπονη εργασία που διήρκησε επτά μήνες παρέδωσαν σήμερα στον Γενικό Εισαγγελέα την ενδιάμεση έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία αποτελείται από 515 σελίδες, πλέον περίπου 3.500 χιλιάδες σελίδες – παραρτήματα, σημειώνοντας πως τα παραρτήματα θα δημοσιοποιηθούν με το τελικό τους πόρισμα σε περίπου ενάμιση μήνα.

Ο κ. Νικολάτος ανέφερε πως «στην ενδιάμεση έκθεση καλύπτονται και τα τρία σκέλη της εντολής μας δηλαδή 1) αν υπάρχουν παρανομίες και παρατυπίες στη λειτουργία του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος από το 2007 μέχρι τις 17/8/2020 2) αν υπάρχουν ενδεχόμενες ευθύνες για παρανομίες και παρατυπίες και 3) οι εισηγήσεις της Επιτροπής για εξέταση του ενδεχομένου ανάκλησης κάποιων πολιτογραφήσεων».

Σημείωσε ότι «η Ερευνητική Επιτροπή δεν έχει εξουσία απόδοσης ποινικών ή άλλων ευθυνών, προβαίνει όμως σε ευρήματα, συμπεράσματα και εισηγήσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάτο «μέχρι σήμερα η Επιτροπή εξέτασε σχεδόν το σύνολο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων για την προαναφερθείσα περίοδο. Στην ενδιάμεση έκθεση όμως καλύπτονται 2478 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις για τα έτη 2007 μέχρι 2016 και 417 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις υψηλού κινδύνου μέχρι το 2020».

Στην ενδιάμεση έκθεση δίνονται στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τις παράνομες πολιτογραφήσεις, δηλαδή εκείνες που κατά τη γνώμη της Επιτροπής έγιναν καθ’ υπέρβαση του εξουσιοδοτικού νόμου και αυτές είναι 51,81% του συνόλου, καθώς και για εκείνες που είναι εντός του ορθού νομικού πλαισίου, αλλά δεν πληρούν κάποια κριτήρια και όρους που ίσχυαν κατά τον ουσιώδη χρόνο.

Στην ενδιάμεση έκθεση σημειώνονται οι ενδεχόμενες ποινικές, πειθαρχικές και διοικητικές ευθύνες, οι οποίες θα διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές.

Η Επιτροπή προβαίνει σε εισηγήσεις για εξέταση του ενδεχομένου αποστέρησης της υπηκοότητας σε κάποιες δεκάδες περιπτώσεις.

Ο Γεν. Εισαγγελέας

Από την πλευρά του, ο κ. Σαββίδης είπε πως η έκθεση θα τύχει ενδελεχούς μελέτης από τη Νομική Υπηρεσία και θα δοθεί μετά στη δημοσιότητα ως η δέσμευσή του, τονίζοντας πως «σκοπός μας δεν πρέπει να είναι οι όποιες ενδεχόμενες ποινικές υποθέσεις να οδηγηθούν σε λαϊκό δικαστήριο, αλλά στο ποινικό Δικαστήριο. Εκεί είναι που θα κριθεί η ενοχή των όσων ενέχονται».

Όπως είπε ο κ. Σαββίδης, από την ενδιάμεση έκθεση που θα δοθεί στη δημοσιότητα, θα απαλειφθούν τα στοιχεία εκείνα που δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν πρώτον, για σκοπούς προστασίας των ερευνών που ενδέχεται να διαταχθούν εφόσον από τη μελέτη της ενδιάμεσης έκθεσης διαφανεί η ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων και δεύτερον, για σκοπούς προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Related Articles

Back to top button
Close