ΕιδήσειςΚύπρος

Και σήμερα ένα νέο κρούσμα κορωνοϊού από 1.882 διαγνώσεις

Ένα νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού καταγράφηκε σήμερα στην Κύπρο από σύνολο 1.882 εργαστηριακών διαγνώσεων, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Το κρούσμα εντοπίστηκε από σύνολο 276 εργαστηριακών εξετάσεων, που διεκπεραιώθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, όπως ανέφερε ο Λεώντιος Κωστρίκης, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες διαγνώσεις χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

Από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων διεκπεραιώθηκαν 123 διαγνώσεις,

Από το πρόγραμμα ελέγχου 20,000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια, είχαμε αποτέλεσμα για 461 εργαστηριακές εξετάσεις,

Από ιδιωτική πρωτοβουλία ολοκληρώθηκαν 387 εργαστηριακές διαγνώσεις,

Από το πρόγραμμα ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, διεκπεραιώθηκαν 114 διαγνώσεις,

Από τα δείγματα που λήφθηκαν από επαναπατρισθέντες, ολοκληρώθηκαν 5 εργαστηριακές εξετάσεις,

Από το πρόγραμμα ελέγχου 10,000 εργαζομένων σε κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα δερματοστιξίας και χώρους εστίασης, είχαμε αποτέλεσμα από 2 δείγματα, και

Από τον έλεγχο 20,000 μαθητών και προσωπικού σχολικών μονάδων, διεκπεραιώθηκαν 514 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 918.

Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα και των σημερινών διαγνωστικών εξετάσεων. Οι σχεδόν μηδενικοί αριθμοί επιβραβεύουν τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε σαν χώρα και σαν κοινωνία τους τελευταίους δύο μήνες. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας, η εξαίρετη επιδημιολογική εικόνα μάς επιτρέπει να προχωρήσουμε από μεθαύριο στη δεύτερη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Η Επιστημονική Επιτροπή εκφράζει ευαρέσκεια και επαναλαμβάνει την έκκληση να διαφυλάξουμε πάση θυσία αυτό που έχουμε επιτύχει όλο αυτό το διάστημα.

O Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, ανέφερε για τους αθενείς πουτ περιθάλπονται:

Παγκόσμια, ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 4,925 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι τις 321,000. Ταυτόχρονα, όμως 1,930 εκατομμύρια άτομα έχουν αναρρώσει πλήρως.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 3 άτομα. Το ένα εξ αυτών νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκε παράλληλα και ένα εξιτήριο Διασωληνωμένοι παραμένουν τρείς ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Επίσης, στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύεται εκτός αναπνευστήρα ένας ασθενής.

Στην πατρίδα μας τα νέα καθημερινά είναι θετικά. Παγκόσμια όμως υπάρχει μια τεράστια κινητοποίηση για αντιμετώπιση της πανδημίας. Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εργάζονται εντατικά για να κατανοήσουν τον ιό και με βάση αυτό να αναπτύξουν δυνητικές θεραπείες, εμβόλια, και άλλες τεχνολογίες για αντιμετώπιση των συνεπειών της νόσου.

Στόχος αυτής της ερευνητικής δραστηριότητας είναι η ανάπτυξη όχι μόνο αποτελεσματικών θεραπειών, αλλά και θεραπειών προσιτών και διαθέσιμων σε όλα τα μέρη του κόσμου. Η ανάγκη ορθολογικής και δίκαιης κατανομής όλων των πόρων τόσο σε εθνικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η πανδημία αυτή, μάς δίδαξε ότι η επένδυση στην υγεία δεν είναι απλά η σωστή επιλογή, είναι και η έξυπνη επιλογή. Ο πυρήνας του Συστήματος Υγείας πρέπει να ενισχυθεί ακόμα κι αν η προσοχή είναι σήμερα στραμμένη στη νόσο COVID-19.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close