ΕιδήσειςΚύπρος

Καταργούνται οι εγγυητικές για ξένους εργαζόμενους

Ένα βαρίδι που υπήρχε στους ώμους των εργοδοτών αλλοδαπών εργαζομένων φεύγει με πρόταση νόμου του υπουργού Εσωτερικών. Καταργείται η υποχρεωτική κατάθεση εγγυητικής που έφτανε τα 850 ευρώ για κάθε εργαζόμενο. 

Το μέτρο αυτό αναμένεται ότι θα «απελευθερώσει» δεκάδες εργοδότες που είχαν μπλοκαρισμένα τα χρήματά τους στις τράπεζες, ενώ τώρα θα είναι πιο εύκολο να απασχολείται κάποιος εργάτης στην Κύπρο. Όπως δήλωσε στον «Φ» ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, αρχές Σεπτεμβρίου έχει αποσταλεί στη Νομική Υπηρεσία τροποποιητικό νομοσχέδιο που προβλέπει την πλήρη κατάργηση των τραπεζικών εγγυήσεων που υποχρέωναν εργοδότη υπηκόου τρίτης χώρας να καταθέτει. Σύμφωνα με την πρόνοια αυτή, αν κάποιος θα εργοδοτούσε υπήκοο τρίτης χώρας έπρεπε να καταθέτει εγγυητική στην τράπεζα ύψους €850 και στην περίπτωση εργοδότησης Ευρωπαίου ή από χώρα της Μέσης Ανατολής, η εγγυητική ανερχόταν στα €550, για σκοπούς επαναπατρισμού του εργοδοτούμενου. 

Μεταξύ αυτών που ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλλουν εγγυητικές, ανέφερε ο κ. Πετρίδης, ήταν ηλικιωμένοι και ανάπηροι, άτομα που διαβιούν μόνο με τη σύνταξή τους και τους είναι πολύ δύσκολο να βρίσκουν αυτά τα χρήματα τα οποία είναι άγνωστο πότε θα τους επιστρέφονταν. Για το θέμα, ανέφερε ο ΥΠΕΣ, είχε συνάντηση και με εκπροσώπους ηλικιωμένων που συμφωνούν με την κατάργηση της πρόνοιας αυτής.   Ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι πρόκειται για μια κακή πρακτική, που καθιστά όμηρους χιλιάδες ανθρώπους που ανήκουν και στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ενώ τόνισε ότι αρκετοί είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν δύο και τρεις φορές εγγυητικές. Παρατήρησε ότι είναι κάτι που δεν δικαιολογείται πλέον και γι’ αυτό έχουμε προτείνει τη νομοθετική του ρύθμιση, με πλήρη κατάργηση πλέον των εγγυητικών επιστολών και πλήρη αποδέσμευση όλων των υφιστάμενων που υπολογίζονται σε κάποιες δεκάδες χιλιάδες.  

Πέρσι επιστράφηκαν στους δικαιούχους τους εγγυητικές ύψους €74.000, ενώ παράλληλα ρευστοποιήθηκαν από το Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης εγγυητικές ύψους €300 χιλιάδων. Επίσης, το Τμήμα Μετανάστευσης έχει αποθεματικό από εγγυητικές ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνεται ότι όταν εγκριθεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο με την κατάργηση των εγγυητικών, το κόστος που θα προκύπτει για τον επαναπατρισμό ενός εργάτη θα επωμίζεται και πάλιν ο εργοδότης, ενώ στην περίπτωση που θα αδυνατεί, υπάρχει το ευρωπαϊκό ταμείο για τον επαναπατρισμό τέτοιων ατόμων. Σήμερα για να αποδεσμευτεί μια εγγυητική πρέπει να περάσει από μια απίστευτη γραφειοκρατική διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει από οκτώ μέχρι και δέκα μήνες. Για να βοηθηθούν οι αγρότες που απασχολούν πολλά άτομα, αποφασίστηκε όπως διενεργούν ομαδικές εγγυητικές ώστε να μην αναγκάζονται να καταθέτουν ανά μία για τον κάθε εργαζόμενο.

ΠΗΓΗ: Ο Φιλελεύθερος

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close