ΕιδήσειςΚύπρος

Κόστος για Τουρκία από νομικά μέτρα για γεωτρύπανα

Μπορεί στη Λευκωσία –κόμματα και παράγοντες– να σχολίαζαν ειρωνικά την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση ενταλμάτων, κατά εταιρειών που συνεργάζονταν με τα τουρκικά γεωτρύπανα, φαίνεται όμως ότι οι κινήσεις ήταν αποτελεσματικές. Όπως γίνεται παραδεκτό μέσα στην ίδια την Τουρκία, τα νομικά μέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας ανάγκασαν την αμερικανική πλευρά να προχωρήσει σε εμπάργκο υλικών. Εξέλιξη άκρως επιζήμια για το τουρκικό ερευνητικό πρόγραμμα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις η Κυπριακή Δημοκρατία είχε προχωρήσει σε έκδοση ενταλμάτων κατά εταιρειών, οι οποίες συνεργάζονταν με την Τουρκία στις έρευνες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Εναντίον των επικεφαλής των εταιρειών είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης. 

Προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρές παρενέργειες στη δραστηριοποίηση των εν λόγω εταιρειών διεθνώς υπήρξαν παρεμβάσεις των ενδιαφερομένων χωρών, προκειμένου από τη μια να σταματήσει η στήριξη στις τουρκικές γεωτρήσεις και την ίδια ώρα να ακυρωθούν τα εντάλματα. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τα εντάλματα αυτά ακυρώθηκαν όταν οι εμπλεκόμενες εταιρείες βγήκαν από το τουρκικό ερευνητικό πρόγραμμα. 

Όπως αναφέρεται στα τουρκικά δημοσιεύματα, το εμπάργκο υλικών δεν προέρχεται μόνο από αμερικανικές εταιρείες. Κατά ανάλογο τρόπο έχουν κινηθεί εταιρείες από Βρετανία και Γαλλία. 

Πρωτοσέλιδο Τζουμχουριέτ 

Η τουρκική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ, σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της έκανε λόγο για «εμπάργκο ΗΠΑ στη Μεσόγειο». Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, εδώ και δύο μήνες οι Ηνωμένες Πολιτείες εφαρμόζουν εμπάργκο στα υλικά και τις υπηρεσίες για τα τουρκικά γεωτρύπανα, με αποτέλεσμα η Άγκυρα να δυσκολεύεται να διεξάγει γεωτρήσεις ανοικτά της Κύπρου καθώς τα αντίστοιχα κινέζικα υλικά δεν είναι αποτελεσματικά. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Τζουμχουριέτ, οι υποθαλάσσιες έρευνες είναι πολύ δαπανηρές. Η ενοικίαση ξένων γεωτρύπανων ξεκινά από ένα εκατομμύριο δολάρια την ημέρα, αλλά όταν το γεωτρύπανο είναι δικό σου μπορεί το κόστος να κατέβει μέχρι τα 300 χιλιάδες δολάρια, επειδή τα μηχανικά και χημικά υλικά είναι πολύ ακριβά. Και ο λόγος που είναι ακριβά είναι επειδή οι προμηθευτές έχουν μονοπώλιο με κέντρο τις ΗΠΑ και οι βρετανικές και γαλλικές εταιρείες υπάγονται σε αυτό. Πάντως, σύμφωνα με την Τζουμχουριέτ, η Τουρκία δεν είχε πρόβλημα προμήθειας αυτών των υλικών όσο τα γεωτρύπανά της έκαναν εργασίες στα ανοιχτά της Μεσογείου, όταν όμως κατέβηκαν στην Κύπρο η κατάσταση άλλαξε και έγινε πολύ σοβαρή καθώς οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία ξεκίνησαν να εφαρμόζουν εμπάργκο εναντίον της. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εδώ και δύο μήνες δεν παρέχονται στην Τουρκία τα αναγκαία υλικά και οι υπηρεσίες για τη διεξαγωγή γεωτρήσεων.

«Τους λένε θα τα αγοράσουμε με χρήματα και τους λένε όχι», γράφει η αντιπολιτευτική εφημερίδα. Όπως αναφέρει, παρόλο που οι εταιρείες αυτές είναι ιδιωτικές, υπακούουν στην απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Μάλιστα την απόφαση αυτή εφαρμόζουν και οι εταιρείες της Βρετανίας, Γαλλίας και Ιταλίας. 

Η Τζουμχουριέτ αναφέρει ότι και η Κίνα παράγει αυτά τα υλικά, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο, ειδικά για τις γεωτρήσεις σε τόσο ευαίσθητες εργασίες όπως είναι στη Μεσόγειο. Γι’ αυτό και η Τουρκία προσπάθησε να βρει προσωρινές λύσεις αλλά εμποδίζει τις μελλοντικές εργασίες της. 

Ειδικά για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στα τεμάχια Finike-1 (Φατίχ – δυτικά της Πάφου) και Karpaz-1 (Γιαβούζ – στον κόλπο της Καρπασίας) οι εταιρείες Schlumberger, Baker Hughes, Weatherford (ΗΠΑ), Geo-log (Ιταλία) ακύρωσαν τις συμφωνίες και δήλωσαν ότι δεν θα παρέχουν υπηρεσίες, μηχανικούς, εξοπλισμό και υλικά για αυτά τα πηγάδια γύρω από το νησί. 

Κανένα πρόβλημα στον Μαρμαρά 

Οι ίδιες εταιρείες συνδράμουν με υλικό αντίστοιχες έρευνες στη θάλασσα του Μαρμαρά, αποκαλύπτει ο Μουσταφά Μπαλμπάι της «Τζουμχουριέτ», ο οποίος κάνει λόγο για ανάγκη πλέον επαναπροσδιορισμού της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας» μετά από τις αρνητικές αυτές εξελίξεις για την Τουρκία.

Οι αμερικανικές Exxon, Noble, η βρετανική BG, η γαλλική Total, η ιταλική Eni, η νοτιο-κορεατική Kogas, η ισραηλινή Delek Drillinig Group, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Παλαιστίνη, ο Λίβανος, η Ελλάδα έχουν όλες υπογράψει συμφωνία με την Κύπρο και έχουν ιδρύσει το Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατ. Μεσογείου. Η Τουρκία με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο δεν υπάρχει πουθενά, καταγγέλλει ο αρθρογράφος της «Τζουμχουριέτ».

«Η Τουρκία έχει αργήσει πάρα πολύ και μετά από την ηπειρωτική χώρα έχει μείνει μόνη της και στη θάλασσα, όσο κι αν προσπαθεί να δηλώσει παρούσα. Αλλά ούτε και αυτό της το επιτρέπουν. Μετά από όλα αυτά, δεν έχουμε παρά να σχεδιάσουμε μια σταθερή στρατηγική Γαλάζιας Πατρίδας», καταλήγει.

Το δημοσίευμα υπογράφει ο δημοσιογράφος και βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μουσταφά Μπαλμπάι, ο οποίος είχε συλληφθεί και καταδικαστεί για 34 χρόνια φυλακή για την υπόθεση Εργκενεκόν, ωστόσο τελικά αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από τέσσερα χρόνια στη φυλακή, τον Δεκέμβριο του 2013 και ανέλαβε βουλευτής.

ΠΗΓΗ: Ο Φιλελεύθερος

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close