ΑπόψειςΆρθρα

Λακατάμια: Παρελθόν, παρόν και μέλλον

Tου Αλέξη Χαραλάμπους

Δημοτικού Σύμβουλου 

Η Λακατάμια του χθες δεν έχει καμία σχέση με τη Λακατάμια του σήμερα.  Μέχρι το 1974 ήταν ένα χωριό, όπου ο πληθυσμός αριθμούσε γύρω στις 3 χιλιάδες περίπου κατοίκους, οι οποίοι διέμεναν στην περιοχή της Κάτω και Πάνω Λακατάμιας.

Βρίσκεται στη Ν.Δ. περίμετρο της Λευκωσίας κι’ έχει κύριο φυσικό χαρακτηριστικό τον ποταμό Πεδιαίο μήκους 5 Km περίπου.  Συνορεύει με τους Δήμους ΄Εγκωμης, Στροβόλου, Λατσιά, Τσέρι καθώς και με τα χωριά Δευτερά, Αγίοι Τριμιθιάς και Παλιομέτοχο.

Η γεωγραφική της θέση σε συνδυασμό με το οδικό της δίκτυο, το οποίο συνδέει τις ορεινές περιοχές του Τροόδους (Πιτσιλιά, Μαραθάσα) με τις άλλες περιοχές της Λευκωσίας καθώς και οι οδεύσεις προς Λάρνακα και Λεμεσό, της προσδίδουν στρατηγικά πλεονεκτήματα για εμπορική, οικονομική και πληθυσμιακή ανάπτυξη.

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους Δήμους της Κύπρου τόσο σε έκταση (3ος) όσο και σε πληθυσμό (5ος), ο οποίος σήμερα κυμαίνεται γύρω στις 44 χιλιάδες κατοίκους. Ανακηρύχθηκε σε Δήμο το 1986.  Ο πληθυσμός αυξάνεται συνεχώς και μελλοντικά αναμένεται ν’ αγγίξει τις 60 με 70 χιλιάδες.  Υπάρχει μεγάλη έκταση γης, η οποία δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί για οικιστικούς ή εμπορικούς σκοπούς.

Από πολεοδομικής άποψης υπήρξε μια σχετικά προσεγμένη ανάπτυξη, η οποία λόγω του χαμηλού συντελεστή δόμησης, ώθησε στην κατασκευή κυρίως ιδιόκτητων κατοικιών, πράγμα το οποίο επιδρά θετικά στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Από χωριό λόγω της προσφυγιάς του 1974 αλλά και της προσέλκυσης κατοίκων από της περιοχές της Πιτσιλιάς, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αναπτύχθηκε σε μια όμορφη, σύγχρονη πόλη, η οποία διαθέτει αρκετές υποδομές και ανέσεις.

Διαθέτει ένα κύριο εμπορικό άξονα επί της Λεωφόρου Μακαρίου Γ΄ καθώς και σε μικρότερες Λεωφόρους όπως η Αγίου Γεωργίου, η οποία ενώνει τη Λακατάμια με την Ανθούπολη.  Διαθέτει ένα Λύκειο, 2 Γυμνάσια, 7 Δημοτικά Σχολεία και 6 Δημόσια Νηπιαγωγεία καθώς και ένα ιδιωτικό Σχολείο Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης (Σχολή PASCAL) καθώς και αρκετά Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία, τα οποία καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των Δημοτών.

Εννέα πανέμορφες Εκκλησίες διεσπαρμένες σ’ όλη την επικράτεια, κοσμούν το Δήμο και προσδίδουν ιδιαίτερη αίγλη λατρείας.  Οι 4 Εκκλησίες, του Αγίου Χρυσοστόμου, Αγίου Νικολάου, Αγίου Νεοφύτου και Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Συν. Ανθούπολης) υπάγονται εκκλησιαστικά στην Ιερά  Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής,  οι άλλες 4 Εκκλησίες, του Αγίου Στυλιανού, Αγίας Παρασκευής, Αγίου Μάμα και Αγίου Παντελεήμονα υπάγονται εκκλησιαστικά στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και η Εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Μητρόπολη Κύκκου και Τυληρίας.  Είναι ο μοναδικός εκκλησιαστικά διχοτομημένος Δήμος της Κύπρου, με όποιους συνειρμούς μπορεί να προκύπτουν.

Διαθέτει Βιοτεχνική Περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται αρκετές βιοτεχνίες, με όλα τα οφέλη τόσο για τους ιδιοκτήτες, όσο και για τους κατοίκους και το Δήμο.

Έχουν την έδρα τους η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Πολιτική Άμυνα και ο Περιφερειακός Αστυνομικός καθώς και Τμήματα του Γραφείου Ευημερίας και του Γραφείου Εξευρέσεως Εργασίας. Είναι ένας τομέας όπου το Κράτος θα μπορούσε να εγκαταστήσει διάφορες υπηρεσίες, όπως Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πολίτη κτλ.

Η κατασκευή του Nicosia Mall στην Ανατολική περιοχή έχει προσδώσει τεράστια δυναμική για περαιτέρω ανάπτυξη, εργοδότηση και δραστηριοποίηση των κατοίκων με ανάλογα οικονομικά και άλλα οφέλη.

Γενικά η Λακατάμια είναι μια όμορφη, ήσυχη πόλη με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, η οποία μπορεί να καταστεί περιφερειακό κέντρο επιχειρηματικής και εμπορικής δραστηριότητας.

Η ποιότητα ζωής των κατοίκων έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης με την αποδοτικότερη λειτουργία του Δήμου και τη βελτίωση των προσφερομένων υπηρεσιών υγείας, ασφάλειας, καθαριότητας, ευπρέπειας, πολιτισμού κτλ.

Επιβάλλεται η άμεση αξιοποίηση του Δημοτικού Σταδίου, του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, των πάρκων, των χώρων πρασίνων, του πεζόδρομου και άλλων υποδομών.

Για το σκοπό αυτό απαιτείται όραμα, θέληση, σχεδιασμός, προγραμματισμός και στενή συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με τους τοπικούς φορείς και τους απλούς πολίτες αλλά και με το κράτος.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close