ΑπόψειςΆρθρα

Λευκαίνουν τον Αιθίοπα

Ανδρέας Μ. Βασιλείου*

Σε πρόσφατα δημοσιευθέν άρθρο μου τόνισα ότι η τουρκική επιθετικότητα, οι εκβιασμοί και οι απειλές όχι μόνον δεν θα τερματιστούν αλλά θα συνεχιστούν και θα ενταθούν.

Και ιδού τώρα οι πειρατικές ενέργειες της Άγκυρας συνεχίζονται με την εισβολή στο θαλασσοτεμάχιο 8 που έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στις Γαλλοϊταλικές εταιρείες TOTAL ΚΑΙ ENI για τη διενέργεια γεωτρήσεων. (Ειρήσθω εν παρόδω, διερωτώμαι γιατί αποκαλούνται οικόπεδα τα θαλασσοτεμάχια).

Παρά τις προκλητικές και επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας υπάρχουν ακόμη αφελείς  κομματικοί και πολιτικοί ηγετίσκοι που υποστηρίζουν την  ενταξιακή της πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου μέσω αυτής σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού.

Αγνοούν φαίνεται ή δεν αντιλαμβάνονται ότι η μόνη «λύση» που επιδιώκει η Τουρκία είναι  η επανάκτηση, η προσάρτηση και ο πλήρης και ολοκληρωτικός έλεγχος της Κύπρου.

Η Τουρκία ουδέποτε θα εκδημοκρατικοποιηθεί γιατί σε τέτοια περίπτωση θα απελευθερωθούν τέτοιες φυγόκεντρες δυνάμεις και καταπιεζόμενες μειονότητες που θα οδηγήσουν τελικά στον πολυτεμαχισμό και διαμελισμό της.

Αντιδρώντας στις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας που διά της εισβολής της στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ μας ουσιαστικά έχει περικυκλώσει την Κύπρο περιοριζόμαστε σε έκδοση καταδικαστικών ανακοινώσεων και διαμαρτυρίες χωρίς φυσικά αποτέλεσμα.

«Δεν είναι εύκολες οι θύρες όταν η χρεία τις κουρταλεί» λέει ο Διονύσιος Σολωμός.

Θα έπρεπε ήδη χωρίς περαιτέρω  καθυστέρηση αλλά με αποφασιστικότητα να προωθήσουμε όλες τις κυρώσεις κατά νομικών και φυσικών προσώπων και γενικά όλων όσων συνεργάζονται με αυτούς στις πειρατικές τους δραστηριότητες. Κάθε ολιγωρία θα αποδειχθεί καταστροφική και θα μας καταστήσει αναξιόπιστους.

Ο Τούρκος αντιλαμβάνεται μόνον την πολιτική της δύναμης και της ισχύος και όχι οποιεσδήποτέ φραστικές διαμαρτυρίες, διότι θεωρούνται ως ένας λαός που δεν έχει πολιτισμό  και συνεπώς δεν καταλαβαίνουν από διεθνές δίκαιο ούτε από το δίκαιο της θαλάσσης.

Ο νεοσουλτάνος Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν που εκτοξεύει συνεχώς απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου φρονώ ότι τελικά θα έχει την τύχη του Ατνάν Μεντερές πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας που απαγχονίστηκε το 1960 – αν δεν με απατά η μνήμη μου – στη «νήσο των Σκύλων» μαζί με τον τότε Πρόεδρο Τζελάλ Μπαγιάρ και τον Υπουργό Εξωτερικών Φατίν Ζορλού.

Έχει θυματοποιήσει ο Ερτογάν τόσες χιλιάδες συμπατριώτες του είτε φυλακίζοντάς τους είτε απολύοντάς τους από τις θέσεις που κατείχαν.

Συνεπώς όσοι τρέφουν ψευδαισθήσεις ότι θα καμφθεί, δήθεν, η αδιαλλαξία της Τουρκίας και θα λογικευθεί «Αιθίοπα λευκαίνουν».

Ο άνθρωπος έχει προ πολλού «καβαλικέψει το καλάμι» και όπως λέει ένα κυπριακό γνωμικό “Ο Θεός έδωσε στον λύμπουρα (μυρμήγκι) φτερά  για να πετά και να τον καταστρέψει».

Υ.Γ. Όσον αφορά τη σύναξη του Βερολίνου για την ειρήνευση στη Λιβύη μοιάζει μάλλον με την οικοδόμηση του Πύργου της Βαβέλ και αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσει.

Και σε αυτή ακόμη την περίπτωση ο Ερτογάν εκβίαζε τους Ευρωπαίους κουτόφραγκους με διάφορους τρόπους (π.χ. διοχέτευση ροής μεταναστών κ.τ.λ.) και αυτοί ως συνήθως υποκύπτουν στους εκβιασμούς του.

*Πρώην συνδικαλιστής

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close