Top NewsΣυνεντεύξεις

Λοϊζος Δημητρίου: Η απόρριψη σκουπιδιών το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Λακατάμια

Η απόρριψη αποβλήτων σε δημόσιους χώρους, μη εγκεκριμένους, είναι το κυριότερο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Λακατάμιας τώρα, τονίζει σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα μας ο Δημοτικός Σύμβουλος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Λοϊζος Δημητρίου. Κι αυτό δεν τιμά κανένας μας, λέει, προσθέτοντας ότι η καθαριότητα του Δήμου δεν αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της τοπικής Αρχής.

Όσο για το άλλο μεγάλο πρόβλημα, αυτό της δυσοσμίας από το αντλιοστάσιο στην Ανθούπολη, αναφέρει ότι σύμφωνα με υποσχέσεις του ΣΑΛ θα επιλυθεί οριστικά περί τα τέλη Ιανουαρίου 2021.

Ο κ. Δημητρίου δεν δηλώνει ικανοποιημένος από τα πάρκα που βρίσκονται στο Δήμο, ωστόσο τονίζει ότι η πανδημία κορωνοϊού από τη μια και η έλλειψη προσωπικού από την άλλη, εμποδίζουν το στόχο για 12 πάρκα. Όμως, πρόσθεσε, ως το τέλος του 2021, χρονιά που λήγει και η θητεία του παρόντος Συμβουλίου θα ετοιμαστούν για χρήση από το κοινό έξι πάρκα.

Εξάλλου στο εγγύς μέλλον θα ολοκληρωθούν σημαντικά έργα στη Λακατάμια, όπως η επέκταση του πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου από το κτίριο της Cyta προς τη Δευτερά, το Δημοτικό Στάδιο, η ανάπλαση πυρήνα του Αγίου Νικολάου στην πάνω Λακατάμια και το οδικό έργο, Αργυρουπόλεως – Ιπποκράτους, από τον κυκλικό κόμβο Μελίνας Μερκούρη προς το ΓΣΠ.

Τέλος, δηλώνει ότι θα διεκδικήσει επανεκλογή στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές καθώς μέσα από τη δράση του εισπράττει την εκτίμηση των δημοτών και υπόσχεται να είναι καλύτερος και σοφότερος.

-Ποια θεωρείτε ως τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος και σαν Δημοτικό Συμβούλιο καλείστε να τα αντιμετωπίσετε;

Το κυριότερο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας αυτή τη στιγμή, είναι η διαρκής παράνομη απόρριψη αποβλήτων σε δημόσιους χώρους. Οικόπεδα, χωράφια, ο Πεδιαίος ποταμός αλλά και χώροι στους οποίους γίνεται ανακύκλωση μπουκαλιών και ρούχων, γίνονται εστίες μόλυνσης λόγω της ανεξέλεγκτης και παράνομης απόρριψης σκουπιδιών.

Πώς είναι δυνατό να παίρνει κανείς σωρούς από πλαστικά, χαρτιά, κλαδέματα, ηλεκτρικές συσκευές, καναπέδες και, γενικά, αντικείμενα τα οποία μπορεί ο καθένας μας να μεταφέρει δωρεάν σε ένα Πράσινο Σημείο, όπου θα τύχουν σωστής διαχείρισης, και να τα πετούν άναρχα με ελαφρά την καρδία σε διάφορα σημεία του Δήμου μας, καταστρέφοντας τον;

Αυτή η πρακτική δεν μας τιμά καθόλου, πρώτα σαν ανθρώπους και μετά ως δημότες της Λακατάμιας. Η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα όλων μας.

Η καθαριότητα του Δήμου δεν αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της τοπικής Αρχής. Ο πολίτης πρέπει να σέβεται τον δημόσιο χώρο, όπως σέβεται και τον ιδιωτικό του χώρο.

Δυστυχώς αρκετοί δημότες μας δεν έχουν αγκαλιάσει ακόμη τα Πράσινα Σημεία

-Το πρόβλημα με τα λύματα οδεύει προς τη λύση του; Πού βρίσκεται η υλοποίηση υποσχέσεων του ΣΑΛ;

Είμαι μέλος της Επιτροπής Υδατοπρομήθειας και Αποχετευτικού του Δήμου Λακατάμιας και γνωρίζω πολύ καλά το μεγάλο πρόβλημα της δυσοσμίας που παρατηρείται στο αντλιοστάσιο Ανθούπολης εδώ και χρόνια .

Δεν μπορώ όμως να μη σχολιάσω την υπόσχεση που το ΣΑΛ μας έδωσε στις 16 Οκτωβρίου 2017 πως τον Μάρτιο του 2018 θα ήταν ολοκληρωμένο, με νέου τύπου αντλίες και πως δεν θα υπάρχουν οσμές. Μας υποσχέθηκαν ένα αντλιοστάσιο υπόδειγμα, όπως μας ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Η τελευταία ενημέρωση όμως που είχαμε ως Επιτροπή πριν λίγες μέρες, και συγκεκριμένα στις 05 Νοεμβρίου 2020, είναι ότι θα επιλυθεί το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής περί τα τέλη Ιανουαρίου 2021.

Ευχή μου είναι η επίλυση του προβλήματος να είναι οριστική, αν και προσωπικά διατηρώ τις επιφυλάξεις μου.

-Ποια προβλήματα έφερε ή συνέτεινε στη διόγκωσή τους η πανδημία του κορωνοϊού στο Δήμο;

Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος μας έχει προχωρήσει σε αναβολή ή ακόμα και ματαίωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και συναυλιών με απώλεια σημαντικών οικονομικών εσόδων. Τα οικονομικά προβλήματα, είναι γνωστά για όλους τους Δήμους.

Πέραν τούτου, παρατηρήθηκαν και καθυστερήσεις σε έργα του Δήμου λόγω του lockdown εξαιτίας του κορωνοϊού (βλ. πάρκα).

-Ποια έργα τροχοδρομούνται και αναμένεται να τελειώσουν στο εγγύς μέλλον;

Τα έργα που τροχοδρομούνται και αναμένεται να τελειώσουν στο εγγύς μέλλον είναι τα ακόλουθα:

1) Επέκταση του πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου από το κτίριο της Cyta επί της Αγίου Γεωργίου το οποίο θα τελειώνει στα όρια του Δήμου μας με τη Δευτέρα (Στράκα).

2) Το Δημοτικό Στάδιο

3) Ανάπλαση πυρήνα του Αγίου Νικολάου στην πάνω Λακατάμια

4) Οδικό έργο, Αργυρουπόλεως – Ιπποκράτους, από τον κυκλικό κόμβο Μελίνας Μερκούρη προς το ΓΣΠ.

-Κάνοντας ένα απολογισμό του έργου σας στο Συμβούλιο, τέσσερα χρόνια μετά την ανάληψη εργασιών, τι θα λέγατε;

Ως νέος Δημοτικός Σύμβουλος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και με καθορισμό των διαφόρων επιτροπών του Δήμου μας, έχω τη χαρά να είμαι Πρόεδρος της Αθλητικής Επιτροπής του Δήμου μας.

Δηλώνω ιδιαίτερα ικανοποιημένος, καθώς από την πρώτη στιγμή, με τους άλλους συναδέλφους που με πλαισιώνουν, θέσαμε στόχο την αξιοποίηση του Δημοτικού Σταδίου Λακατάμιας, ένα στάδιο χτισμένο από το 1994, το οποίο δυστυχώς βρίσκεται σήμερα σε άθλια κατάσταση.

Νιώθω περήφανος γιατί ίσως να είμαι ο μόνος Δημοτικός Σύμβουλος που απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ζητώντας του οικονομική στήριξη για αξιοποίηση του Σταδίου, χωρίς ωστόσο οι εκκλήσεις μου να εισακουστούν.

Πρόσφατα, ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως μετατραπεί σε ένα πολυχώρο με διάφορα γήπεδα όπως φούτσαλ, αντισφαίρισης, καλαθόσφαιρας, πετοσφαίρισης και με υπαίθρια όργανα γυμναστικής.

Επίσης, έχω να πω με ιδιαίτερη χαρά πως η εισήγηση μου, για δημιουργία πίστας ποδηλάτων στο γραμμικό πάρκο, έγινε ομόφωνα αποδεχτή από τα άλλα μέλη και σύντομα θα αρχίσει η κατασκευή της.

Τέλος είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω πως αρχές του 2021 θα κατασκευαστεί και στον Δήμος μας πάρκο για τα σκυλιά, μια εισήγηση που έγινε αποδεκτή από όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τους όποιους και ευχαριστώ δημόσια για τη στήριξή τους.

-Είστε ικανοποιημένος από τους χώρους πρασίνου και τα πάρκα που υπάρχουν στο Δήμο;

Φυσικά και δεν είμαι ικανοποιημένος από τα πάρκα του Δήμου μας. Ήδη από τις αρχές του 2017 πάρθηκε η απόφαση για ανάπτυξη από Ειδικό Ταμείο Εξαγοράς χώρων πρασίνου. Ο υπεύθυνος γεωπόνος, με την καταπληκτική δουλειά που κάνει τα τελευταία χρόνια στο Δήμο μας, μας έφερε μια πρόταση για συγκεκριμένα πάρκα, 12 στο σύνολό τους. Υπάρχουν όμως δυσκολίες για την υλοποίησή τους.

Από τη μια η πανδημία του κορωνοϊού, και από την άλλη η έλλειψη προσωπικού καθιστούν δύσκολη, αν όχι ακατόρθωτη, την ολοκλήρωση των 12 πάρκων.

Μέχρι τη λήξη της θητείας μας το 2021, θα είναι έτοιμα για χρήση έξι πάρκα:

1) Πάρκο Μιχαλάκη Σοφοκλέους

2) Υμηττού

3) Καλλιθέας

4) Όλγας και Αθανασίας

5) Τρικούπη

6) Ηρακλέους

Όπως γνωρίζετε, στη Λακατάμια υπάρχουν αυτή τη στιγμή 900 Χώροι Πρασίνου.

-Τέλος, του χρόνου θα έχουμε Δημοτικές εκλογές. Θα διεκδικήσετε επανεκλογή και γιατί;

Πρότυπο για εμένα είναι ο αληθινός άνθρωπος που αγαπά και εργάζεται για το καλό των συμπολιτών του και όχι το δικό του συμφέρον.

Επίκεντρο, πρέπει να είναι ο Δημότης και ο Δήμος πρέπει να τον εξυπηρετεί άμεσα και αποτελεσματικά. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει βελτίωση της εξυπηρέτησης και της παραγωγικότητας μας.

Στόχος μου, με τις διάφορες αναρτήσεις μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τουλάχιστον, για πρώτη φάση, να εμπλέξω το προσωπικό του Δήμου στον εντοπισμό προβλημάτων και πιθανών λύσεων και στη συνέχεια την εμπλοκή των δημοτών που αγαπούν και σέβονται το περιβάλλον που ζούμε!

Όταν ένας Δημοτικός Σύμβουλος δεν έχει ούτε μία απουσία από συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου τα τελευταία τέσσερα χρόνια και συμμετέχει σε οκτώ Επιτροπές με ελάχιστες απουσίες ενώ παράλληλα εισπράττει τα τελευταία τέσσερα χρόνια την εκτίμηση των δημοτών, τότε θεωρώ πως είναι υποχρεωμένος να ζητήσει την ψήφο τους με εκτίμηση και με αξιοπρέπεια αλλά πρωτίστως με την υπόσχεση ότι θα είναι ακόμα καλύτερος και σίγουρα πιο σοφός!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close