ΕιδήσειςΕλλάδα

Λόγω καιρικών συνθηκών εκτιμάται ότι μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το ORUC REIS

Λόγω καιρικών συνθηκών φαίνεται ότι μπήκε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ORUC REIS το οποίο, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, ήδη απομακρύνεται.
 
Το πλοίο μπήκε στις 06:40 το πρωί εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και βρίσκεται περίπου 200 χλμ. νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου.
 
Το τουρκικό ερευνητικό δεν συνοδεύεται από πολεμικό πλοίο. Το κοντινότερο τουρκικό πολεμικό πλοίο βρίσκεται στα 100 χλμ ανατολικά. Μαζί του ωστόσο είναι δυο τουρκικά εμπορικά εφοδιαστικά πλοία.

Βάσει της NAVTEX που είχαν εκδώσει οι τουρκικές αρχές, το «Ορούτς Ρέις» είχε οριστεί ότι θα κινείται στα τεμάχια 4 και 5 της Κυπριακής ΑΟΖ και δεν είχε δεσμευτεί καμία περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Εν ολίγοις, η κίνηση των Τούρκων ήταν απροειδοποίητη. Ωστόσο, πέραν αυτού, δεν καταγράφεται κάποια παράνομη κίνηση, ενώ η τουρκική φρεγάτα που συνόδευε το σκάφος δεν το ακολούθησε κατά τη μετακίνησή του προς τα δυτικά. 

Σε κάθε περίπτωση, για την παρακολούθηση του τουρκικού ερευνητικού, στην περιοχή σπεύδει η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», που ήταν ελλιμενισμένη στην Κάρπαθο. Το ΓΕΕΘΑ και το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθούν την κατάσταση από πολύ κοντά και αναμένουν τις επόμενες κινήσεις του. 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close