Συνεντεύξεις

Μάριος Δρουσιώτης: Παράνομο το νομοσχέδιο για voucher σε ταξιδιώτες -καταναλωτές

Το νομοσχέδιο  που προωθεί στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο υποχρεώνονται οι καταναλωτές να αποδεχθούν πιστωτική σημείωση, “voucher”, σε βάθος χρόνου, μέχρι και το 2021, με την εγγύηση του Κράτους ότι αν μέχρι τότε οι διοργανωτές ταξιδιών δεν επιστρέψουν τα χρήματα ή δεν πραγματοποιήσουν τις υποσχέσεις τους, το Κράτος θα επιστρέψει τα χρήματα στους καταναλωτές, ως εγγυητής, είναι παράνομο χωρίς καμιά αμφιβολία, τονίζει σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα μας ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης.

Είναι απαράδεκτο , αυτό που πάει να γίνει, προσθέτει ο κ. Δρουσιώτης, γιατί αφαιρεί δικαιώματα των καταναλωτών που έχουν σήμερα με βάση συγκεκριμένη νομοθεσία, (Ν.186(Ι)/2017) αλλά  και με βάση την Οδηγία ΕΕ 2015/2302 η οποία υπερισχύει κάθε εθνικής νομοθεσίας.

Όπως μας ανέφερε ο Πρόεδρος του  Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την αναβολή των ταξιδιών, επηρεάστηκαν πολλοί καταναλωτές, οι οποίοι πλήρωσαν  προκαταβολές και τώρα δεν παίρνουν τα χρήματα τους πίσω, όπως λέει και η νομοθεσία που προνοεί ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, εντός 14 ημερών επιστρέφονται τα χρήματα στον καταναλωτή.

Τα ποσά που δόθηκαν, για οργανωμένα ταξίδια κυμαίνονται από 1- έως 2 εκ. ευρώ, μας είπε ο κ. Δρουσιώτης. Υπάρχουν σχολεία που προγραμμάτισαν εκδρομές, ενώ υπάρχει και μια φιλανθρωπική οργάνωση στη Λεμεσό, η οποία σχεδίαζε εκδρομή στο Παρίσι και πλήρωσε 150.000 ευρώ, πρόσθεσε. Αυτοί οι άνθρωποι που στερήθηκαν για να πληρώσουν,  δεν παίρνουν τα λεφτά τους, τώρα που τα έχουν απόλυτη ανάγκη με την κρίση, μας είπε. Ακόμη, και άτομα που έκλεισαν αεροπορικό εισιτήριο, και δεν ταξίδεψαν εξαιτίας της πανδημίας, δικαιούνται επιστροφή χρημάτων.

Ο κ. Δρουσιώτης επιπλήττει και τη Νομική Υπηρεσία από την οποία πέρασε για νομοτεχνικό έλεγχο το νομοσχέδιο που στάλθηκε στη Βουλή. «Δυστυχώς πέρασε και από τη Νομική Υπηρεσία, δεν ξέρω πως και γιατί. Πολλές φορές πρέπει να τους επισημάνουμε κάτι ότι αντίκειται σε νόμους και οδηγίες της Ε.Ε για να το εξετάσουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εγκρίθηκε παρά το ότι αντιβαίνει σε σαφείς πρόνοιες Ευρωπαϊκής οδηγίας».

Τι κάνει εξάλλου, η αρμόδια αρχή που είναι η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή υπαγόμενη στο Υπουργείο Εμπορίου για αυτό το ζήτημα, διερωτήθηκε ο κ. Δρουσιώτης. Το πρόβλημα υπάρχει από το Μάρτιο και δεν έπραξε κάτι. Ούτε και το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Μεταφορών για το θέμα της επιστροφής χρημάτων για απλά αεροπορικά εισιτήρια δεν επενέβη προς όφελός των καταναλωτών.

Ο κ. Δρουσιώτης μας ανέφερε ότι η ανακοίνωση που δημοσίευσε από το βράδυ της Πέμπτης η ιστοσελίδα μας,  https://lakatamianews.com/%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b4%ce%b5%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bb%cf%89%cf%84%cf%8e%ce%bd-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%bf%cf%87%ce%ae-%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%bf%cf%83/)  έχει σταλεί σε όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στον Πρόεδρο της Βουλής, και στους Υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου.

Επίσης, όπως μας είπε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Συγκοινωνιών και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ευτυχώς απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία η θέση που στήριξε και η Κύπρος για να δοθούν voucher σε κόσμο που έκλεισε εισιτήρια.

«Δεν μπορεί με τα λεφτά του κόσμου, το κράτος  να επιχορηγεί την τουριστική βιομηχανία. Εξάλλου, η πολιτεία με τη συνδρομή της Ε.Ε. ήλθε και επιδότησε με 85 εκ. τον τομέα αυτό, ενώ με το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή για έγκριση εγγυάται χαμηλότοκα δάνεια για τέτοιες επιχειρήσεις. Τα οποία αν δεν ξοφλήσουν οι εταιρείες τότε το κόστος θα επωμισθεί το κράτος και οι φορολογούμενοι», επεσήμανε.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close