Top NewsΚοινωνικάΤοπικά Νέα

Μάχη επιβίωσης δίνει ο Ναυτικός Όμιλος Λακατάμιας-Τι λέει ο Πρόεδρος του Άλκης Αλκιβιάδης

Ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Άλκης Αλκιβιάδης

Αγώνα επιβίωσης δίνει ο Ναυτικός Όμιλος Λακατάμιας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» καθώς μετά τη αποκοπή της χορηγίας από το Δήμο Λακατάμιας εξαιτίας της αλλαγής της νομοθεσίας η οποία καθορίζει την λειτουργία των σωματείων βρίσκεται σε οριακό σημείο. Όπως μας ανέφερε ο Πρόεδρος του Ομίλου, Άλκης Αλκιβιάδης, τελευταία βρίσκονται σε επαφές τόσο με τον ΚΟΑ, όσο και με το Δήμο Λακατάμιας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθούν λύσεις ώστε ο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» να βρει την Ιθάκη του…

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στον ΚΟΑ σύσκεψη στην παρουσία της Γενικής Διευθύντριας του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, Μαίρης Χαραλάμπους-Παπαμιλτιάδη, της Δημάρχου Λακατάμας Φωτούλας Χατζήπαπα, του Ναυτικού Ομίλου Λακατάμιας, υπηρεσιακών παραγόντων και νομικών συμβούλων του ΚΟΑ και του Δήμου. Στόχος ήταν να βρεθούν λύσεις και να βοηθηθεί ο Ναυτικός Όμιλος. Σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Αλκιβιάδης, ο ΚΟΑ εισηγήθηκε όπως γίνει οικονομική μελέτη για τα πάγια έξοδα του Κολυμβητηρίου και να υποβληθεί στον Οργανισμό. Η μελέτη αυτή που θα γίνει σε συνεργασία Δήμου και Ναυτικού Ομίλου θα λειτουργήσει σαν «οδηγός» για τις παραπέρα ενέργειες που μπορούν να γίνουν.

Πάντως, ο ΚΟΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν παραχωρεί οικονομική βοήθεια στον Όμιλο κι αυτό είναι το μεγάλο παράπονο του Άλκη Αλκιβιάδη. Ο Οργανισμός παραχωρεί χορηγίες στα ιδιόκτητα κολυμβητήρια του, (Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο) όπου οι τοπικοί Όμιλοι  πληρώνουν μόνο 1,50 ευρώ την ώρα για χρήση, ενώ τα άλλα έξοδα αναλαμβάνει ο ΚΟΑ.

«Μας αδικεί ο ΚΟΑ», λέει ο κ. Αλκιβιάδης. «Έχουμε 150.000 ευρώ το χρόνο πάγια-λειτουργικά έξοδα στα οποία περιλαμβάνονται και οι μισθοί των προπονητών. Εδώ και πάνω από ένα χρόνο που ο Δήμος έπαψε να μας δίνει χορηγία λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας, αντιμετωπίζουμε τεράστιο  οικονομικό πρόβλημα».

Ενώ πριν, ο Όμιλος είχε να πληρώσει μόνο το πετρέλαιο για τη θέρμανση της πισίνας, τώρα έχει όλα τα έξοδα δικά του. Και για να καταδείξει τι μέγεθος του προβλήματος, μας είπε ότι «χρωστάμε 14500 ευρώ ρεύμα και δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε για να μη μας κόψουν το ρεύμα…».

Βοήθεια ΚΟΑ για φωτοβολταϊκά

Ο ΚΟΑ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του «ΟΔΥΣΣΕΑ» εισηγήθηκε εδώ και μερικούς μήνες να αναλάβει την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο το κόστος ρεύματος. Ο Ναυτικός Όμιλος περιμένει από τον Δήμο να ετοιμάσει τα σχετικά έγγραφα ώστε να υποβληθούν στον Οργανισμό. Ήδη έχουν ληφθεί οι προσφορές.

«Ελπίζουμε ότι μετά τις τελευταίες επαφές που είχαμε ότι θα βρούμε λύσεις στο πρόβλημά μας σε συνεργασία με το Δήμο για το καλό του Ναυτικού Ομίλου και των παιδιών μας που αθλούνται. Πιστεύω πως είμαστε σε καλό δρόμο».

«Μπορεί να μην πάρουμε οικονομική βοήθεια, αλλά μπορεί ο Δήμος να μας βοηθήσει άλλως πως», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι πρέπει πρώτα να υποβάλουμε στον ΚΟΑ τα πάγια έξοδα.

«Παιδί» του Δήμου Λακατάμιας

Ο Ναυτικός Όμιλος Λακατάμιας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» ιδρύθηκε το 2007 από το Δήμο Λακατάμιας. Μέχρι τον Ιούλιο του 2018 πρόεδρος του Ομίλου ήταν ο εκάστοτε Δήμαρχος. Μετά την αλλαγή της νομοθεσίας περί σωματείων όμως όλα τα μέλη του Δ.Σ. εκλέγονται από τη γενική συνέλευση. Ο Άλκης Αλκιβιάδης, εκτός από Πρόεδρος του Ομίλου, είναι και Δημοτικός Σύμβουλος, αλλά στην συνομιλία μας μίλησε ως Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου. Στο Δ.Σ. συμμετέχουν ακόμη δυο Δημοτικοί Σύμβουλοι, η Άντρη Μιχαλιά και ο Βάσος Βασιλείου, (που επίσης εκλέχθηκαν) ενώ τα άλλα μέλη είναι γονείς αθλητών.

Πρόσφατα ο αριθμός των κολυμβητών ενταγμένων στον Όμιλο έφτανε τους 220, αλλά τώρα που ξεκινά η χειμερινή περίοδος ο αριθμός έπεσε στους 150. Την  Άνοιξη αναμένεται πάλι να αυξηθούν τα παιδιά.

Στήριγμα οι γονείς

Σύμφωνα με τον κ. Αλκιβιάδη, οι γονείς των αθλητών παραμένουν το μεγάλο στήριγμα του Ομίλου, ο οποίος με τα πενιχρά  οικονομικά μέσα προσπαθεί να τα βγάλει πέρα. Οι γονείς εκτός από τα δίδακτρα που καταβάλλουν για τα παιδιά τους (τα οποία είναι ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που έχουν στον Όμιλο), είναι οι εθελοντές στις διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Ομίλου για συλλογή αναγκαίων οικονομικών πόρων.

«Δεν αυξήσαμε τα τέλη γιατί δεν είμαστε επικερδής επιχείρηση. Το 90-95% των παιδιών που  έρχονται στο κολυμβητήριο είναι παιδιά της Λακατάμιας και πολλοί από αυτούς ανήκουν σε ευπαθείς οικογένειες», ανέφερε ο κ. Αλκιβιάδης.

Εκτός από παιδιά -αθλητές, στον Όμιλο διδάσκεται η εκμάθηση κολύμβησης και σε ενήλικους.

Προσπαθούμε να βρούμε έσοδα

Σε ερώτηση ποιες ενέργειες κάνουν για να φέρου έσοδα στον Όμιλο, μας ανέφερε ότι αποτείνονται στις επιχειρήσεις της περιοχής για μικρές χορηγίες-εισφορές. Τώρα, σκοπεύουν να εκδώσουν ημερολόγιο γραφείου και βρίσκονται σε αναζήτηση χορηγών. Όμως το οικονομικό πρόβλημα δεν λύνεται.

Όσον αφορά στο ερώτημα γιατί ο Όμιλος δεν αναλαμβάνει τη διαχείριση του Κολυμβητηρίου ώστε να έχει σημαντικά  έσοδα, ο Πρόεδρος του μας ανέφερε ότι ζήτησαν από το Δήμο της διαχείριση, αλλά δεν μπορεί να γίνει απευθείας ανάθεση διαχείρισης και πρέπει να ακολουθούν οι διαδικασίες για προσφορές, πράγμα που «εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε», όπως μας είπε.

Γιατί έμεινε κλειστό το Κολυμβητήριο

Σημειώνουμε ότι το καλοκαίρι που πέρασε το Δημοτικό Κολυμβητήριο έμεινε κλειστό καθώς με ανακοίνωση του ο Δήμος Λακατάμιας στις 23 Ιουλίου γνωστοποιούσε ότι:

«… ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, μετά από συνεννόηση με το Σωματείο «Ναυτικός Όμιλος Λακατάμιας – ΟΔΥΣΣΕΑΣ», απαίτησε όπως γίνεται συνεχής χρήση των χώρων του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Λακατάμιας από το Σωματείο και κατά τη θερινή περίοδο.

Η πιο πάνω απαίτηση, εκτός του ότι ήταν αντίθετη με την απόφαση του Συμβουλίου Προσφορών του Δήμου, για παραχώρηση του Κολυμβητήριου στο Σωματείο από τον Σεπτέμβριο μέχρι το Μάιο, λειτούργησε ανασταλτικά και στη σύναψη συμφωνίας με τους ενδιαφερόμενους για διαχείριση των εγκαταστάσεων του Δημοτικού Κολυμβητηρίου προσφοροδότες, οι οποίοι απέσυραν τις προσφορές τους».

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close