ΑπόψειςΆρθρα

Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και Δήμος Λακατάμιας

Αλέξης Χαραλάμπους*

Ο Δήμος Λακατάμειας πρέπει να παραμείνει Αυτοδύναμος για τους παρακάτω λόγους:

΄Εχει σήμερα γύρω στις 45 χιλ. κατοίκους και με τη ραγδαία ανάπτυξη , η οποία ανέρχεται κατά μέσο όρο κατά χίλιους κατοίκους κάθε χρόνο, αναμένεται ότι ο πληθυσμός σε 10 -20 χρόνια θ’ ανέλθει στις 70 χιλ., ενώ σε βάθος χρόνου οι κάτοικοι μπορεί να φθάσουν και τις 100 χιλ., καθ’ όσον υπάρχει τεράστια έκταση ανεκμετάλλευτης οικιστικής γης.

  • Είναι σήμερα ο 5ος σε πληθυσμό Δήμος και με την αναμενόμενη αύξηση θα υπερπηδήσει κι’ αυτό το Δήμο Στροβόλου στον οποίο σχεδιάζεται ν’ υπαχθεί, ενώ είναι ο τρίτος σε έκταση Δήμος της Κύπρου.
  • Είναι ένας περιφερειακός Δήμος, ο οποίος γειτνιάζει με το Δήμο Τσερίου, ο οποίος είναι κι’ αυτός ένας αναπτυσσόμενος Δήμος με μεγάλη έκταση ενώ και σ’ αυτό  ο πληθυσμός αναμένεται ότι στο μέλλον θα αυξηθεί σημαντικά (20 – 30 χιλιάδες), ενώ γειτνιάζει με την κοινότητα Δευτεράς στην οποία ο πληθυσμός μπορεί και να ξεπεράσει τις 20 χιλ.  Γειτνιάζει επίσης και με άλλες κοινότητες όπως οι ΄Αγιοι Τριμιθιάς και η Κοκκινοτριμιθιά, οι οποίες είναι επίσης πολύ αναπτυσσόμενες.
  • Θα ήταν άδικο και άνισο για τους κατοίκους του Δήμου, να συνενωθεί με το Δήμο Στροβόλου, ο οποίος σε έκταση είναι μικρότερος, ενώ μελλοντικά θα τον υπερβεί και πληθυσμιακά.
  • Δεν υπάρχει άλλος Δήμος στην Κύπρο με τόση έκταση και πληθυσμό, ο οποίος θα συνενωθεί με άλλο ή άλλους Δήμους και θα απολέσει την σημερινή του οντότητα και status.  Αυτό θα έχει πολύ δυσμενείς συνέπειες, οι οποίες θα επηρεάσουν τον τοπικό χαρακτήρα και την ποιότητα ζωής των Δημοτών του, χωρίς δρόμο επιστροφής.

΄Ενεκα της τεράστιας έκτασης, ο τρίτος Δήμος της Κύπρου, της πληθυσμιακής του ανάπτυξης και του περιφερειακού του χαρακτήρα, πρέπει να παραμείνει Αυτοδύναμος, για να μπορέσει να επιτελέσει καλύτερα το ρόλο του.

Ο Δήμος Λακατάμειας μπορεί εύκολα σήμερα να συνενωθεί με το Δήμο Τσερίου, την Κοινότητα Δευτεράς και την Κοινότητα του Συνοικισμού Ανθούπολης, αποτελώντας ένα αρραγές, δυνατό και αξιόλογο Σύνολο.

*Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗΚΟ – Λακατάμειας

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close