ΕιδήσειςΚύπρος

Με γυναικείο άρωμα ο μίνι ανασχηματισμός

Νέα πρόσωπα, αλλά και εσωτερικές ανακατατάξεις στο κυβερνητικό σχήμα, περιλαμβάνουν οι αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, που ανακοινώθηκαν το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα αποφάσισε να διορίσει νέο Υπουργό Άμυνας τον μέχρι σήμερα Δήμαρχο Αγλαντζιάς Χαράλαμπο Πετρίδη.

Τον Γιώργο Λακκοτρύπη διαδέχεται στο Υπουργείο Ενέργειας η μέχρι σήμερα Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου.

Στη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης διορίζεται η νομικός κα Έμιλυ Γιολίτη.

Στη θέση του Υφυπουργού Ναυτιλίας διορίζεται ο κ. Βασίλης Δημητριάδης, ο οποίος είναι ο Εθνικός Εμπειρογνώμονας για θέματα Ναυτιλιακής Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και η ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων τους θα ανακοινωθούν εντός των προσεχών ημερών.

Κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα κ. Κώστα Κληρίδη για το θέμα της ημερομηνίας αφυπηρέτησης του, ο κ. Κούσιος είπε ότι «να υπενθυμίσω ότι ο Γενικός Εισαγγελέας είχε αποφασίσει να υπηρετήσει την προαφυπηρετική του άδεια επικαλούμενος το γεγονός ότι δεν υπήρχε Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας για να τον αντικαταστήσει όταν αποχωρούσε. Αποφάσισε λοιπόν να υπηρετήσει την προαφυπηρετική του άδεια γι’ αυτό τον λόγο.

Θεωρώ ότι αυτός ο λόγος έχει εκλείψει. Πρέπει να πω ότι αν ο κ. Κληρίδης επιθυμεί να υπηρετήσει όλη την προαφυπηρετική του άδεια είναι δική του απόφαση και είναι σεβαστή. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνω ότι με βάση τη νομοθεσία ο κ. Κληρίδης μπορεί να αποχωρήσει την 31η Ιουλίου όταν συμπληρώσει το 68ο έτος της ηλικίας του. Εναπόκειται λοιπόν στον κ. Κληρίδη αν θα θέλει να συνεχίσει να υπηρετεί ενώ θα βρισκόταν σε προαφυπηρετική άδεια και η απόφαση του είναι σεβαστή».

Ερωτηθείς ποιο το πολιτικό μήνυμα μέσα από τους νέους διορισμούς, ο κ. Κούσιος είπε ότι «η κάθε απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ενέχει και το πολιτικό κριτήριο. Ταυτόχρονα, όμως, είναι συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να επιλέγει τους στενότατους του συνεργάτες και αναμφίβολα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου είναι οι πιο στενοί συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος αποφασίζει με δικά του κριτήρια ποιοι θα είναι αυτοί οι στενοί συνεργάτες. Ως εκ τούτου, ναι, και συνταγματικό δικαίωμα και πολιτικό μήνυμα και κριτήρια».

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close