ΕιδήσειςΕλλάδα

Με επίκεντρο τις ΑΟΖ η πρωτοβουλία των ΗΠΑ

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επιβεβαίωσε, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αναλάβουν σύντομα «μια διπλωματική πρωτοβουλία για να συνδράμουν στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία». Η αμερικανική προσπάθεια αναμένεται να αναπτυχθεί τους αμέσως επόμενους μήνες σε συνεννόηση με την Αθήνα, η οποία ζήτησε τη συνεισφορά των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.

Η νέα πρωτοβουλία έρχεται στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας της αμερικανικής διπλωματίας να ενθαρρύνει τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών και αναμένεται να εστιάσει στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, καθώς η υπογραφή του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης ανησυχεί ιδιαιτέρως και τους Αμερικανούς. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εκτιμά ότι τα κατοικημένα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, κάτι που αγνοεί το μνημόνιο της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπάρχει η βούληση η παρέμβασή τους να αναπτυχθεί σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο: εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, ο κ. Πομπέο θα εμπλακεί και προσωπικά. Είχε, άλλωστε, ήδη ρόλο-κλειδί στην πορεία της συζήτησης που έκανε ο πρωθυπουργός με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο για το θέμα, με τον κ. Μητσοτάκη να εκφράζει την εκτίμηση ότι ύστερα από αυτή ο πρόεδρος Τραμπ έχει μεγαλύτερη κατανόηση των γεωπολιτικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή.

Η πρωτοβουλία των ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθεί άμεσα, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ, να αναλαμβάνει τις πρώτες επαφές στην περιοχή, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταβαίνει στην Τουρκία τον επόμενο μήνα, ενώ έχει ήδη προγραμματισθεί η επίσκεψή του στην Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου, με αφορμή τη συμμετοχή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όσο για τη μορφή που θα λάβει η πρωτοβουλία, αυτή θα εστιάσει κατ’ αρχήν στην προσπάθεια ενίσχυσης και διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας για την αποτροπή ενός θερμού επεισοδίου και την εξομάλυνση της έντασης διά της διπλωματίας, όπως είναι η εκπεφρασμένη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα, όμως, οι Αμερικανοί αναμένεται να μεταφέρουν επίσης το σαφές μήνυμα της Αθήνας ότι η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας δεν θα γίνει αποδεκτή από τη χώρα μας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης είπε στις επαφές του στη Γερουσία ότι σε αυτό το ενδεχόμενο, δηλαδή αν η Τουρκία πραγματοποιήσει τις απειλές της για έρευνες ή εξορύξεις στην περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης, η Ελλάδα διαθέτει τα αμυντικά μέσα για να απαντήσει δεόντως.

Το ερώτημα είναι αν και με ποιους όρους θα ανταποκριθεί η Τουρκία στην αμερικανική πρωτοβουλία, με δεδομένες τις τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών λόγω της αγοράς των ρωσικών συστημάτων S-400 και της αποστολής στρατού στη Λιβύη, με την πίεση μάλιστα για οικονομικές κυρώσεις εναντίον της χώρας να παραμένει ισχυρή από το Κογκρέσο.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close