ΑπόψειςΆρθρα

Μια άστοχη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας

Ανδρέας Μ. Βασιλείου*

Την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας να μετονομάσει τμήμα της Λεωφόρου Αμμοχώστου ως Δημήτρη Χριστόφια κρίνω επιεικώς ως άστοχη.

Οι εμπνευστές αυτής της πρωτοβουλίας δεν ελαύνοντο από πατριωτικά ή εθνικά κίνητρα αλλά από καθαρώς πολιτικά και κομματικά.

Όταν αυτή τη στιγμή η Τουρκία προχωρεί ανεμπόδιστη να «καταβροχθίσει» την Αμμόχωστο μια τέτοια απόφαση αποτελεί πισώπλατη μαχαιριά στους Αμμοχωστιανούς όταν θα έπρεπε όλες οι ενέργειες και κινήσεις θα έπρεπε να ενισχύουν τις προσπάθειες για αποτροπή και ματαίωση αυτών των τουρκικών σχεδιασμών.

Αυτά θα έγραφα σε οποιοδήποτε τμήμα της Λεωφόρου Αμμοχώστου εδίδετο αυτή τη στιγμή το όνομα οποιουδήποτε άλλου πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας (Σπύρου Κυπριανού, Γλαύκου Κληρίδη, Τάσου Παπαδόπουλου).

Όλα τα διαβήματά μας – για αποτροπή του εποικισμού – θα πέσουν στο κενό, το πολύ-πολύ να εισπράξουμε μερικά ψηφίσματα ως επιταγές χωρίς αντίκρισμα ή και φραστικές συμπαραστάσεις διότι ούτε οι Αμερικανοί θα στείλουν τον 6ο στόλο μήτε οι Γάλλοι τη Λεγεώνα των ξένων για να εμποδίσουν τους Τούρκους να εποικήσουν την πόλη του Ευαγόρα.

Αυτή η Λεωφόρος θα πρέπει να παραμείνει ενιαία και αδιαίρετη από τον κυκλικό κόμβο του λιμανιού Λάρνακας μέχρι τα δυτικά δημοτικά όρια της πόλης μας (Άη Νικόλας, Δυόμιση μίλι, Βρυσούλες, Στροβίλια). Αν ποτέ αποφασίζετο κάποια τμήματά της να μετονομαστούν διαρκούσης της τουρκικής κατοχής τότε θα μπορούσε σ’ ένα τμήμα να δοθεί το όνομα του αείμνηστου πρώην Δημάρχου της Αμμοχώστου Ανδρέα Πούγιουρου επί δημαρχίας του οποίου η πόλη λάμπρυνε την Κύπρο αλλά και τον Ελληνισμό στην καθ’ ημάς Ανατολή.

Ένα άλλο τμήμα θα μπορούσε να δοθεί το όνομα του εξ Αμμοχώστου μαθητή Πανίκου Δημητρίου που τον συνέθλιψε βρετανικό τεθωρακισμένο όχημα κατά τη διάρκεια μαχητικής διαδήλωσης (17/1/1975) στις Βρετανικές βάσεις Ακρωτηρίου Επισκοπής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταφορά Τ/Κυπρίων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου για να εποικήσουν τα σπίτια και να σφετεριστούν τις περιουσίες μας.

Εποικισμός της Αμμοχώστου θα σημαίνει νέα οδυνηρή συρρίκνωση του Ελληνισμού στην Ανατολική Μεσόγειο που πρέπει να ματαιωθεί πάση θυσία.

*Πρώην Επαρχιακός Γραμματέας Εργατικού Κέντρου Σ.Ε.Κ. Αμμοχώστου

Related Articles

Back to top button
Close