ΕκκλησίεςΗ Πόλη Μας

Μνήμη Αγίου Στυλιανού, προστάτη των παιδιών

Σήμερα, Τρίτη 26 Νοεμβρίου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Στυλιανού του Παφλαγόνος και του Οσίου Αλυπίου, που έζησε ασκητικά τον 6ο αιώνα και κοιμήθηκε ειρηνικά.

Ο Όσιος Στυλιανός καταγόταν από την Παφλαγονία της Μ. Ασίας και ήταν παιδί πλούσιων και ευλαβών γονέων. Απ’ αυτούς διδάχτηκε την εγκράτεια και την αγάπη προς τους φτωχούς και γι’ αυτό αμέσως μετά το θάνατό τους, μοίρασε όλα τα υπάρχοντά του σε όσους είχαν ανάγκη και αποσύρθηκε για το υπόλοιπο της ζωής του στην έρημο.

Η φήμη της αρετής του έφθασε γρήγορα σε πόλεις και χωριά και πολλοί τον επισκέπτονταν, για να ωφεληθούν από το λόγο και την ευλογία του. Περιέβαλλε με ιδιαίτερη αγάπη τα παιδιά και ο Κύριος τον βράβευσε με το χάρισμα να θεραπεύει όσα από αυτά υπέφεραν από ασθένειες. Κοιμήθηκε οσιακά σε μεγάλη ηλικία και στη συνείδηση των πιστών, όπως μαρτυρεί και ο τρόπος που εικονίζεται, έχει καθιερωθεί ως ο προστάτης των βρεφών και γενικά των παιδιών.

 Σε δύσκολες εποχές, όπως η δική μας, που τα παιδιά μας έχουν ανάγκη προστασίας, στοργής κι αγάπης, ας απευθύνουμε στον Άγιο Στυλιανό τις προσευχές μας, ώστε, με τις πρεσβείες του, να εισακουσθούν από το σαρκωθέντα και νηπιάσαντα Σωτήρα Χριστό.

Πανηγυρίζουν ναοί και παρεκκλήσια σε όλη την πατρίδα μας, ιδιαίτερα ο Ναός του Αγίου Στυλιανού στον προσφυγικό Οικισμό Άσπρες στη Λευκωσία καθώς και στη Λεμεσό.

Ο Αρχιεπίσκοπος στον Ιερό ναό

Αγίου Στυλιανού στο συνοικισμό Άσπρες

Με μεγάλη προσέλευση πιστών και εορταστική λαμπρότητα τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός με την ευκαιρία της μνήμης του οσίου Στυλιανού στον ομώνυμο ναό του στο συνοικισμό Άσπρες Στροβόλου, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου από τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο. Πλειάδα ιερέων πλαισίωσε τον Μακαριώτατο και τον συγχοροστατούντα Επίσκοπο Μεσαορίας κατά τον δισαρχιερατικό πανηγυρικό εσπερινό, κατά τη διάρκεια τού οποίου έγινε περιφορά της εικόνας του αγίου και αναπέμφθηκε δέηση υπέρ των εορταζόντων καθώς και όλων των εκτοπισμένων αδελφών ημών.

Ο Μακαριώτατος κάλεσε τους πιστούς να επιδοθούν στη θυσιαστική προσφορά και την ανιδιοτελή αγάπη προς όλους, αφού όπως επισήμανε αυτό το ολοκληρωτικό δόσιμο στην υπηρεσία των άλλων καταξιώνει τον άνθρωπο και τον καθιστά πλήρη από την Χάρη τού Θεού.

Πηγή: churchofcyprus.org.cy (Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close