ΕιδήσειςΚύπρος

Μνήμη του Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, του θαυματουργού

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του θαυματουργού, των δημίων Βάπτου και Πορφυρίου, του Αγίου Αναστασίου επισκόπου Ιεροσολύμων, καθώς και του οσίου Ζήνωνος  του ταχυδρόμου.

O Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερέας στη Μαγνησία. Όταν το 198 μ.Χ. ο Σεβήρος εξαπέλυσε διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος Λουκιανός συνέλαβε τον Άγιο και του ζήτησε να αρνηθεί την πίστη του. Μάταια όμως. Ο Λουκιανός τότε εξοργίστηκε και παίρνοντας ο ίδιος σιδερένια νύχια, προσπάθησε να πληγώσει το σώμα του Αγίου. Ως εκ θαύματος όμως, τα χέρια του κόπηκαν και έμειναν κρεμασμένα πάνω στο σώμα του Αγίου, ο οποίος ωστόσο παρακάλεσε το Θεό να αποκαταστήσει την αρτιμέλεια του επάρχου.

Τότε, δύο από τους δήμιους, ο  Πορφύριος  και  ο Βάπτος, βλέποντας το θαύμα, ομολόγησαν πίστη στον Θεό. Ο Λουκιανός αν και γιατρεύτηκε, έμεινε πεισματικά στην απιστία του και διέταξε τον αποκεφαλισμό και του ιερομάρτυρος Χαραλάμπους και των δύο δημίων, οι οποίοι μ’ αυτό τον τρόπο αξιώθηκαν του αμαράντινου στεφάνου της αγιότητας και της παρρησίας ενώπιον του Τριαδικού Θεού.

Στο απολυτίκιο του, ο Άγιος Χαράλαμπος ονομάζεται «στύλος ακλόνητος της Εκκλησίας του Χριστού και λύχνος που φωτίζει πάντα την οικουμένη». Κυριολεκτικά, «έλαμψε στον κόσμο με το μαρτύριό του και διέλυσε το σκοτάδι των ειδώλων», γι’ αυτό και τον παρακαλούμε να μεσιτεύει στον Χριστό και για τη δική μας σωτηρία.

Σήμερα, πανηγυρίζουν οι ναοί που είναι αφιερωμένοι στον Άγιο Χαράλαμπο, μεταξύ άλλων στην Κοντέα, στο Νέο Χωριό Κυθρέας, στο Αγριδάκι, στην Αυτοστέγαση Γερίου, στο Λεπροκομείο στη Λάρνακα, στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας καθώς και ο νεόδμητος ναός στην Αγλαντζιά, τον οποίον οικοδόμησαν οι πρόσφυγες του κατεχόμενου Νέου Χωριού Κυθρέας.

Επίσης, σήμερα οι ταχυδρόμοι τιμούν όλως ιδιαιτέρως τον προστάτη Άγιο Ζήνωνα, ο οποίος επιτελούσε το έργο του ταχυδρόμου.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου (ΠΗΓΗ: churchofcyprus.org.cy)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close