ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕιδήσεις

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν 34 φορείς με το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας

Συνολικά 34 Μη Κυβερνητικοί και Ημικρατικοί Οργανισμοί, Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, Σωματεία και άλλοι φορείς υπέγραψαν την Πέμπτη Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, στο πλαίσιο του έργου Solidarity Network Nicosia In Action – NicInAct.
 
Ανακοίνωση από τον Δήμο Λευκωσίας αναφέρει ότι «η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την προσφορά υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αφού για πρώτη δημιουργείται ένα ισχυρό τοπικό δίκτυο αλληλεγγύης, του οποίου ηγείται το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο, σε συνεργασία με κρατικές δομές, μη κυβερνητικές οργανώσεις, Σωματεία και Ιδρύματα με αξιόλογο έργο προς τον άνθρωπο».
 
Η εκδήλωση της Τρίτης πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας στην παρουσία του Δημάρχου, Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέα Ζαχαριάδη, της Διευθύντριας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, Μαρίας Κυρατζή, του Προέδρου του Επαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, Ρένου Χατζηβασίλη, της εκπροσώπου της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης, Μιράντας Τουμάζου, του εκπροσώπου των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Αντώνη Φαρμακά, κοινοταρχών, σταθμαρχών, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπροσώπων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, Σωματείων και άλλων Οργανισμών.
 
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας αναφέρθηκε εκτενώς στην κοινωνική πολιτική του δήμου σημειώνοντας ότι το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο «τρέχει» 13 προγράμματα και έργα κοινωνικής έντασης και διαθέτει 5 υποδομές / κτήρια τα οποία στεγάζουν αυτά τα προγράμματα και έργα. Κάθε χρόνο, είπε, εξυπηρετούνται γύρω στα 1.200 άτομα.
 
Μνεία έκανε στα τρία νέα προγράμματα του Πολυδύναμου Κέντρου τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν εντός του τρέχοντος έτους και θα φιλοξενηθούν σε κτήρια τα οποία έχουν ανακαινιστεί και διαμορφώνονται καταλλήλως στην εντός των τειχών Λευκωσία.
 
Πιο συγκεκριμένα τα προγράμματα αφορούν στη λειτουργία Παιδοκομικού Σταθμού και επέκταση του Κέντρου Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών (Ουράνιο Τόξο), στη λειτουργία Κέντρου Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης και Προώθησης της Απασχόλησης της Επιχειρηματικότητας σε ευάλωτες ομάδες (ΚΕΕΑΕΔ) καθώς και στο έργο «Στέκι» της κοινωνίας των πολιτών.
 
Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος Λευκωσίας «επενδύει σε κοινωνικά προγράμματα τα οποία εξυπηρετούν τους ευάλωτους συνανθρώπους μας και ο προϋπολογισμός των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου παρουσιάζει διαχρονική αύξηση ακόμη και στις περιόδους της κρίσης (οικονομικής και υγειονομικής) και αγγίζει σήμερα τα 3 εκατομμύρια ευρώ» είπε ο κ. Γιωρκάτζης.
 
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Πρόνοιας του Δήμου Λευκωσίας, Μπέττυ Κουσουλίδου, δήλωσε ότι «για πρώτη φορά στην πορεία των Τοπικών Αρχών στην Κύπρο υλοποιείται ένα πρόγραμμα το οποίο, εκτός από την προσφορά πολύπλευρων καινοτόμων υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, επιχειρεί να διαμορφώσει ένα μοντέλο διασύνδεσης των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου με την κοινωνία των πολιτών και με κρατικές υπηρεσίες».
 
Πρόσθεσε ότι «στους στόχους του έργου εντάσσεται και η ψηφιοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου μέσω της ψηφιακής Πλατφόρμας ‘Νοιάζομαι’ η οποία έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή».
 
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν να προσφέρουν πολλά».
 
Διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, «θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει αμείωτο ενδιαφέρον προς τα προγράμματα τέτοιου είδους και θα βρίσκεται δίπλα σας για να παρέχει στήριξη προς το έργο που επιτελείται, με στόχο την αποκέντρωση υπηρεσιών και τη δημιουργία σύγχρονων και ευέλικτων προγραμμάτων».
 
Η Διευθύντρια των ΥΚΕ εξήρε τις κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρει ο Δήμος Λευκωσίας σημειώνοντας ότι ο στόχος είναι κοινός, δηλαδή, «κανένας άνθρωπος να μην είναι μόνος».
 
Αναφορά έκανε στη συνεργασία των ΥΚΕ με δήμους και κοινότητες για την κοινωνική εργασία στις γειτονιές υποδεικνύοντας ότι είναι ένα νέο, πολλά υποσχόμενο, πιλοτικό πρόγραμμα.
 
Ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού είπε ότι «τέτοιου είδους προγράμματα λύνουν προβλήματα και συνενώνουν ανθρώπους» προσθέτοντας ότι «είμαστε δίπλα σας να προσφέρουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχουμε».
 
Η υπεύθυνη του Πολυδύναμου Κέντρου Λευκωσίας, Ρούλα Γεωργοπούλου, ευχαρίστησε όλους για τη συνεργασία επισημαίνοντας ότι η αλληλεπίδραση, η γνωριμία, η ανταλλαγή καλών πρακτικών και η πρόθεση συνεργασίας, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να επιφέρουν.
 
«Χτίζουμε λοιπόν σήμερα ισχυρό Δίκτυο Αλληλεγγύης, διότι η αλληλεγγύη είναι η απάντηση σε κάθε κρίση» δήλωσε η κ. Γεωργοπούλου.
 
Σημειώνεται ότι το NicInAct συγχρηματοδοτείται από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό της Νορβηγίας (85%) και την Κυπριακή Δημοκρατία (15%) στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2021 και στεγάζεται στο Αρχοντικό Ζεμενίδη, στην παλιά πόλη.
 
Η διατηρητέα οικοδομή έχει προσφάτως ανακαινιστεί από το Δήμο Λευκωσίας για τους σκοπούς λειτουργίας του νέου, πολλά υποσχόμενου, έργου.
 
Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν οι πιο κάτω Οργανισμοί / Φορείς:
 
ABLEBOOK LTD
CARITAS CYPRUS
CYENS Centre of Excellence
CYPRUS – CHINA ART, CULTURE AND EDUCATION CENTRE
CYPRUS INSTITUTE OF MARKETING (CIM)
CYPRUS REFUGEE COUNCIL
“HOPE FOR CHILDREN” CRC POLICY CENTER
REACTION CYPRUS
SISTEMA CYPRUS
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  “ΜΕΣΟΚΕΛΕΑΣ ΚΑΪΜΑΚΛΙΟΥ”
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΦΕΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
ΑΡΧΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ (ΔΟΜ) ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
ΕΚΥΣΥ Καϊμακλίου
ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΜiHub)
ΚΥΠΡIΟ-ΑΡΑΒΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΟΔΟΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ (ΟΣΑΚ)
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ
ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΝΤΑΜΕΛΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ (ΠΟΠΟ)
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ FREDERICK
ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΕΥΦΥΙΑΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ (ΣΥΚΕΣΟ)
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ  ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ  ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ (ΣΠΑΒΟ)
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΘΑΚΗ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ
ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΑΝΤΙΝΑΡΚΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

ΠΗΓΗ: ΚΥΠ
 

Related Articles

Back to top button
Close