ΕιδήσειςΚόσμος

Μπορέλ: Συζητείται το ενδεχόμενο Ευρωπαϊκής δύναμης άμεσης δράσης λόγω Αφγανιστάν

Το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας στρατιωτικής δύναμης άμεσης δράσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την σκιά των όσων συνέβησαν στο Αφγανιστάν και την αδυναμία της Ευρώπης να ενεργήσει αποτελεσματικά, συζήτησαν την Πέμπτη οι 27 Υπουργοί Άμυνας κατά τη διάρκεια άτυπης συνάντησης στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας, στο πλαίσιο της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
 
Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης το απόγευμα της Πέμπτης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρθηκε στα διδάγματα των εξελίξεων στο Αφγανιστάν για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ανέδειξαν το τίμημα των ελλείψεων στη στρατηγική προσέγγιση της Ευρώπης.

Η χαοτική αποχώρηση των Δυτικών από το Αφγανιστάν είναι πιθανό να αποτελέσει καταλύτη για τις απόπειρες της Ε.Ε. να αναπτύξει την κοινή άμυνά της, δήλωσε στη Σλοβενία ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας πως μια δύναμη ταχείας αντίδρασης πρέπει να αποτελέσει τμήμα αυτής της κοινής άμυνας.

«Μερικές φορές συμβαίνουν γεγονότα που λειτουργούν ως καταλύτης στην ιστορία και πιστεύω πως το Αφγανιστάν είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις», δήλωσε ο κ. Μπορέλ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ε.Ε. είναι ανάγκη να αναζητήσει κάτι «περισσότερο λειτουργικό» από τους σχηματισμούς μάχης. «Η ανάγκη για περισσότερη, ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα είναι περισσότερο προφανής από ποτέ», δήλωσε στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε πως ελπίζει να υπάρξει ένα σχέδιο τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο.

Η δημιουργία μιας δύναμης ταχείας αντίδρασης της Ε.Ε. θεωρείται περισσότερο πιθανή τώρα, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ένωση, καθώς το Λονδίνο ήταν επιφυλακτικό όσον αφορά την πολιτική της συλλογικής ασφάλειας, σχολιάζει το Reuters.

Στην ανάγκη δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης ταχείας ανάπτυξης, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να επεμβαίνει σε όλο τον κόσμο, στάθηκαν δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι η κρίση στο Αφγανιστάν προσφέρει μια ευκαιρία για να μπει ένα τέλος σε χρόνια αδράνειας.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς και ο στρατιωτικός επικεφαλής της, Κλάουντιο Γκρατσιάνο, δήλωσαν ότι η ένωση χρειάζεται να αντιδρά σε συγκρούσεις πέραν των συνόρων της και πως πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία μιας «πρώτης δύναμης» 5.000 στρατιωτών, μειώνοντας την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η κατάσταση στο Αφγανιστάν, τη Μέση Ανατολή και το Σαχέλ δείχνει ότι τώρα είναι η ώρα για να δράσουμε, αρχίζοντας με τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης, ικανής να δείξει τη βούληση της Ένωσης να δρα ως παγκόσμιος στρατηγικός εταίρος», δήλωσε ο στρατηγός Κλάουντιο Γκρατσιάνο, πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της Ε.Ε.

«Αν όχι τώρα, πότε;», δήλωσε στους δημοσιογράφους καθώς οι υπουργοί Άμυνας της Ε.Ε. συγκεντρώνονταν για μια σύνοδο στη Σλοβενία για να συζητήσουν τις επιπτώσεις από τη χαοτική αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου.

Οι προσπάθειες της Ε.Ε. να δημιουργήσει μια τέτοια δύναμη έχουν παραλύσει εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, παρά τη δημιουργία το 2007 ενός συστήματος σχηματισμών μάχης της Ε.Ε. μεγέθους τάγματος με 1.500 στρατιώτες, οι οποίες ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν εξαιτίας διενέξεων για τη χρηματοδότησή τους και της απροθυμίας να αναπτυχθούν.

Related Articles

Back to top button
Close