Υγεία

Μπορούμε να ξανακολλήσουμε κορωνοϊο; – Τι απαντούν οι ειδικοί

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι είναι πιθανό να ξανακολλήσει κάποιος κορωνοϊό, ο οποίος έχει ήδη αναρρώσει από την ασθένεια.

Έρευνες αλλά και ειδήσεις από τον κόσμο για ασθενείς που αρρώστησαν εκ νέου δείχνουν ότι ίσως κάποιοι δεν μπορούν να αναπτύξουν ανοσία στη νόσο Covid-19 ή ότι η ανοσία αυτή είναι περιορισμένη χρονικά.

Αυτό συνεπάγεται σε πολλά πράγματα: δεν θα εμφανίσει ανοσία όλος ο πληθυσμός μιας χώρας, ενώ η αποτελεσματικότητα των τεστ αντισωμάτων (ή τεστ ανοσίας) γίνεται ακόμα πιο προβληματική. Παράλληλα, καθίσταται και πιο δύσκολη η δημιουργία ενός ευρέως αποτελεσματικού εμβολίου.

Το πιο κακό σενάριο είναι βέβαια ότι ο κορωνοϊός ίσως έχει ήδη μεταλλαχθεί και για αυτό προσβάλει εκ νέου ασθενείς που έχουν ιαθεί.

Μηδαμινά αντισώματα σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα

Κινέζοι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα αντισώματα των ασθενών, οι οποίοι ιάθηκαν, που κατά τη διάρκεια της νόσου εμφάνισαν ήπια συμπτώματα είναι χαμηλά έως και μηδαμινά.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική πλατφόρμα Medrxviv, πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Φουντάν, οι οποίοι ανέλυσαν δείγματα αίματος από 175 ασθενείς που είχαν πάρει εξιτήριο από κλινική της Σαγκάης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρατηρήθηκε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των δειγμάτων (περίπου το 30%) είχε λίγα αντισώματα, ενώ δέκα άτομα δεν εμφάνισαν ούτε ένα αντίσωμα. Οι παρατηρήσεις αυτές ενισχύουν τον φόβο για εμφάνιση μιας δεύτερης φάσης του θανατηφόρου κορωνοϊού.

Το προφίλ των δειγμάτων

Οι ασθενείς που εξετάστηκαν είχαν εμφανίσει ήπια συμπτώματα, όπως βήχα και πυρετό, ενώ αυτοί που είχαν λίγα αντισώματα ήταν, κυρίως, νέοι σε ηλικία.

Η μελέτη δεν αφορούσε ασθενείς που είχαν αναρρώσει μετά από παραμονή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Σύμφωνα, πάντως, με την «Telegraph» και το «Newsweek», τα επίπεδα αντισωμάτων εμφανίζουν αύξηση μόνο σε ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών, ηλικίας κυρίως 60 με 85 ετών, σε σχέση με τα άτομα 15 έως 39 ετών.

«Αν πολλοί άνθρωποι παράγουν χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2, τότε τα όποια τεστ στην κοινότητα θα πρέπει να έχουν πολύ υψηλό βαθμό ευαισθησίας», σχολίασε ο καθηγητής Ιατρικής Πολ Χάντερ του Πανεπιστημίου East Anglia.

91 ασθενείς που ιάθηκαν αρρώστησαν ξανά στη Νότια Κορέα

Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι 91 άνθρωποι που είχαν ιαθεί από τον φονικό ιό στη Νότια Κορέα βρέθηκαν εκ νέου θετικοί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η εν λόγω είδηση προκαλεί πολλά ερωτηματικά αναφορικά με ενδεχόμενη αναζωπύρωση της πανδημίας.

Βέβαια, σύμφωνα με τον επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης της Κορέας Jeong Eun-kyeong, ερώτημα παραμένει αν οι συγκεκριμένοι ασθενείς προσβλήθηκαν εκ νέου από τον κοροναϊό ή αν ο ιός ενεργοποιήθηκε εκ νέου.

Κάποιοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην εγκυρότητα των τεστ ή ότι κατάλοιπα του ιού θα μπορούσαν ακόμη να βρίσκονται στα συστήματα των ασθενών και να μην είναι μολυσματικά ή να μην αποτελούν κίνδυνο τόσο για τον ασθενή, όσο και για τους άλλους.

«Υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες και πολλές μεταβλητές» είπε ο καθηγητής πνευμονολογίας Jung Ki-suck.

Πάντως, καθηγητής λοιμωξιολογίας της Κορέας εκτιμά ότι ο αριθμός αυτών που θα βρεθούν εκ νέου θετικοί στον κορωνοϊό θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα.

Μία πιθανή εξήγηση

Καθησυχαστική με τα ευρήματα της προαναφερθείσας έρευνας από την Κίνα υπήρξε η καθηγήτρια Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Ελιάνορ Ράιλι, επισημαίνοντας ότι το να μην εμφανίζονται αντισώματα σε αυτές τις ηλικίες, συναντάται και στις υπόλοιπες λοιμώξεις αναπνευστικού.

«Παρόλο που ένας μικρός αριθμός ανθρώπων δεν παρήγαγε αντισώματα, ανάρρωσαν όλοι, γεγονός που υποδεικνύει ότι υπάρχουν στον οργανισμό κι άλλα αντισώματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν τη λοίμωξη. Σχετικά με τα υψηλά επίπεδα αντισωμάτων που εμφανίστηκαν σε ηλικιωμένους, σε σχέση με τους νεότερους, σχετίζεται με τη σοβαρότητα της νόσου, καθώς τα αντισώματα είναι περισσότερα σε όσους ανακάμπτουν από την ασθένεια με πιο σοβαρά συμπτώματα».

ΠΗΓΗ: in.gr

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close