ΕιδήσειςΚύπρος

Μόλις μια επίσκεψη της ΔΕΑ στην κλειστή περιοχή Αμμοχώστου

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) στο πλαίσιο της προσπάθειας της για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της ε/κ κοινότητας στη ΔΕΑ Λεωνίδας Παντελίδης, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων.

Σημείωσε ενδεικτικά ότι από τις 30 εγκρίσεις που δόθηκαν στο τέλος Ιουνίου για τη διενέργεια ερευνών σε στρατιωτικές ζώνες στα κατεχόμενα έγινε κατορθωτό να γίνει μια πρώτη επίσκεψη στην κλειστή περιοχή Αμμοχώστου μόλις την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι «εμείς δεν τα βάζουμε κάτω».

Στη συνεδρία, η οποία έγινε με αφορμή την Ημέρα Αγνοουμένων η οποία έχει καθοριστεί από τη Βουλή στις 29 Οκτωβρίου, καταδικάστηκε από όλους τους παρόντες η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί για επίλυση αυτού του ανθρωπιστικού ζητήματος ενώ τονίστηκε το γεγονός ότι το θέμα των αγνοουμένων εξακολουθεί να τίθεται σε όλες τις επαφές αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας με ξένους αξιωματούχους. Η Επιτροπή ενημερώθηκε επίσης ότι στα πλαίσια του χρηματοδοτικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την τ/κ κοινότητα έχει θεσπιστεί ένας μηχανισμός στη βάση του οποίου όπου γίνονται χωματουργικές εργασίες θα πρέπει να γίνονται στην παρουσία αρχαιολόγου της ΔΕΑ για να διασφαλιστεί ότι δεν θα τύχει κακού χειρισμού ενδεχόμενο ύπαρξης οστών.

Ο κ. Παντελίδης ανέφερε ότι όταν στις 30 Ιουνίου δόθηκε η άδεια για τις 30 στρατιωτικές περιοχές «αμέσως ζητήσαμε να πάμε σε ορισμένες». Εξήγησε ότι η ΔΕΑ έχει αρκετές μαρτυρίες για την κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου. Σύμφωνα με τον ίδιο μόλις την περασμένη εβδομάδα δόθηκε η άδεια για μια πρώτη επίσκεψη κλιμακίου της ΔΕΑ μαζί με μάρτυρα σε χώρο στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου. Μας λένε διάφορα, υπάρχουν καθυστερήσεις. Εμείς δεν τα βάζουμε κάτω. Ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή και να είμαστε επίμονοι, σημείωσε.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close