Υγεία

Μύκητες γεννητικών οργάνων: Πέντε «ύπουλα» συμπτώματα

Η πλειοψηφία των γυναικών θα ταλαιπωρηθούν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους από τους μύκητες των γεννητικών οργάνων.   Η λοίμωξη προκαλείται από τον μύκητα κάντιντα, γι’ αυτό και ονομάζεται επίσης καντιντίαση.

Ο συγκεκριμένος μύκητας μπορεί να ζει φυσιολογικά στα γυναικεία γεννητικά όργανα χωρίς να προκαλεί πρόβλημα, ωστόσο η ανεξέλεγκτη ανάπτυξή του είναι αυτή που οδηγεί στη λοίμωξη.   Αυτή η ανεξέλεγκτη ανάπτυξή διαπιστώνεται όταν κάποιος παράγοντας (π.χ. αγωγή με αντιβίωση) διαταράσσει την ισορροπία του κάντιντα και των «φιλικών» βακτηρίων του κόλπου.  

Επίσης, αιτίες που προωθούν την υπερβολική ανάπτυξη των μυκήτων είναι το ανεβασμένο σάκχαρο ή η αυξημένη υγρασία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, π.χ. λόγω των στενών ρούχων ή των εσωρούχων από συνθετικά υφάσματα που δεν «αναπνέουν».  

Ποια συμπτώματα προκαλεί η μυκητίαση

Τα συμπτώματα της μυκητίασης των γεννητικών οργάνων είναι παρόμοια με αυτά που προκαλούν ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η αλλεργία στο λάτεξ, τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων ή η αλλεργία σε προϊόντα γυναικείας υγιεινής.  

Τα 5 χαρακτηριστικότερα συμπτώματα που προκαλούν οι μύκητες των γεννητικών οργάνων είναι τα παρακάτω:  

1. Αίσθημα καψίματος, φαγούρα, κοκκίνισμα και πρήξιμο του αιδοίου και του κόλπου  

2. Πόνος κατά την ούρηση  

3. Πόνος στο σεξ  

4. Κολπικός πόνος  

5. Λευκά, παχύρρευστα κολπικά υγρά  

Πηγή: onmed.gr

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close