ΕιδήσειςΚύπρος

Νέα Βουλή: Πιο μικρό μέγεθος, λιγότερη πολυτέλεια

Στη μείωση του κόστους κατασκευής των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της Βουλής προχωρούν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Απώτερος στόχος να περιορίσουν την κατασκευή του έργου μεταξύ €90 εκατ. και €100 εκατ. και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, αν είναι δυνατόν, ακόμη και πριν το τέλος του τρέχοντος έτους. 

 Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, για να επιτευχθεί δραστική μείωση του κόστους, θα πρέπει να περιοριστεί τόσο το μέγεθος όσο και η επιθυμητή πολυτέλεια στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», εδώ και μέρες βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια επί χάρτου για μείωση του κόστους του έργου και πολύ σύντομα αναμένεται να τεθεί ενώπιον της αρμόδιας υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλικής Αναστασιάδου, σχετική έκθεση με εισηγήσεις προς υιοθέτηση.  Περί τα τέλη του περασμένου Ιουλίου, το Συμβούλιο Προσφορών του υπουργείου Μεταφορών αποφάσισε την ακύρωση του δημόσιου διαγωνισμού που προκηρύχθηκε για την ανέγερση του νέου κτηρίου της Βουλής στο κέντρο της Λευκωσίας (παραπλεύρως της ΠΑΣΥΔΥ), εξαιτίας των ιδιαίτερα υψηλών προσφορών που υποβλήθηκαν.

Συγκεκριμένα,  προέκυψε τεράστια απόκλιση μεταξύ των προσφορών και του εκτιμώμενου κόστους του έργου, με τη χαμηλότερη προσφορά που υποβλήθηκε να είναι κατά €30 εκατ. υψηλότερη από το κόστος που υπολόγισε το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το οποίο καθόρισε στα €82 εκατ. στην προκήρυξη του διαγωνισμού.  Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, που θα κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή για  ψήφιση, προβλέπεται η ανέγερση ιδιόκτητων κτηρίων για τη στέγαση κυβερνητικών τμημάτων, περιορίζοντας έτσι τα υπέρογκα ποσά που καταβάλλονται κάθε χρόνο σε ενοίκια. Αρκεί να αναφέρουμε ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια, η Κυπριακή Δημοκρατία πλήρωσε σε ενοίκια για την στέγαση υπουργείων, κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών το συνολικό ποσό των €210 εκατ.  

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η ανέγερση ιδιόκτητου κτηρίου για το Τμήμα Κτηματολογίου (διοίκηση) σε χαλίτικη γη στην Αγλαντζιά, πλησίον του Αρχηγείου Αστυνομίας και του ΡΙΚ. Η συνολική δαπάνη υπολογίστηκε στα €11,5 εκατ. Για την έναρξη των κατασκευαστικών έργων περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών για το έτος 2019 το ποσό του €1,3 εκατ., το οποίο όμως δεν χρησιμοποιήθηκε. Οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης θα ανεγερθούν σε κρατική γη πλησίον του ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου. Το συνολικό κόστος εκτιμήθηκε στα €11 εκατ. 

ΠΗΓΗ: Ο Φιλελεύθερος

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close