Υγεία

Νέα οδηγία για τις μάσκες από Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων

Σε αλλαγή στάσης αναφορικά με χρήση μασκών στον ευρύτερο πληθυσμό, λόγω της έξαρσης του κοροναϊού, φαίνεται πως προχωράει και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Νέα οδηγία που εκδόθηκε σήμερα, Τετάρτη, το ECDC προτείνει προστατευτικών μασκών στον ευρύτερο πληθυσμό, λόγω της ύπαρξης ασυμπτωματικών ανθρώπων.

Μέχρι στιγμής, οι ιατρικές μάσκες προσώπου συνίστανται ως μέσο ελέγχου της μετάδοσης του ιού για τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση σταγονιδίων αναπνευστικών οδών που παράγονται με βήχα ή φτάρνισμα.

Στοχεύουν, δηλαδή, στον περιορισμό της εξάπλωσης ενός ιού σε υγιή άτομα.

Ωστόσο, υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι τα άτομα με ήπια ή μη συμπτώματα στα προ-συμπτωματικά και στα πρώιμα στάδια του ιού αν φορούν μάσκες μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό της μετάδοσης του Covid-19. Επίσης και όσοι είναι υγιείς φορώντας μάσκες προφυλάσσονται από τους ασυμπτωματικούς που δεν φορούν μάσκα.

Η χρήση μάσκας προσώπου στην κοινότητα, σύμφωνα με την ενημέρωση, μπορεί κατά κύριο λόγο να χρησιμεύσει ως μέσο ελέγχου της πηγής μόλυνσης.

Αυτό το μέτρο μπορεί να είναι αποτελεσματικό ιδιαίτερα σε επιδημικές καταστάσεις, όταν ο αριθμός των ασυμπτωματικών αλλά μολυσματικών ατόμων στην κοινότητα είναι υψηλός.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων η χρήση μάσκας συστήνεται:

  • κατά την επίσκεψη σε απασχολημένους, κλειστούς χώρους, όπως καταστήματα τροφίμων, εμπορικά κέντρα κ.λπ.
  • όταν χρησιμοποιείτε τις δημόσιες συγκοινωνίες.
  • σε χώρους εργασίας και επαγγέλματα στους οποίους έρχεστε σε επαφή με πολλούς άλλους ανθρώπους και δεν υπάρχει δυνατότητα για τηλεργασία.

Βέβαια, αυτό που τονίζει η ενημέρωση είναι πως υπάρχουν τρεις σημαντικές προειδοποιήσεις σχετικά με τη χρήση μάσκας προσώπου στην κοινότητα:

  • Πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι ιατρικές μάσκες προσώπου διατηρούνται και έχουν προτεραιότητα για χρήση από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, ιδιαίτερα δεδομένης της τρέχουσας έλλειψης αναπνευστικού και προστατευτικού εξοπλισμού, που αναφέρθηκε σε όλες τις χώρες της ΕΕ / ΕΟΧ.
  • Η χρήση μάσκας μπορεί να προσφέρει μια εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας που οδηγεί σε χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης, της διατήρησης της υγιεινής των χεριών. Φορώντας τη μάσκα δε σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να βγαίνει ελεύθερα έξω και ότι είναι ασφαλής.
  • Υπάρχει κίνδυνος χρήσης μολυσμένης μάσκας ή αυξανόμενης τάσης στους ανθρώπους να ακουμπούν το πρόσωπό τους, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης και μετάδοσης.
  • ΠΗΓΗ: in.gr

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close