ΕιδήσειςΚύπρος

Νέα σχέδια για στήριξη ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών εξήγγειλε ο ΥΠΕΣ

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής εξήγγειλε την Τετάρτη δυο νέα στεγαστικά σχέδια, δύο σχέδια ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, καθώς και επιδόματα για την οικονομική στήριξη των κατοίκων κοινοτήτων ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών, αλλά και όσων θα επιθυμούσαν να κατοικήσουν σε αυτές.
 
Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου, στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Νουρής ανέφερε:

Στεγαστική Πολιτική

Το Υπουργείο Εσωτερικών εξαγγέλλει σήμερα δυο νέα στεγαστικά σχέδια τα οποία συμπληρώνουν και ολοκληρώνουν την πολιτική στέγασης της Κυβέρνησης. Στόχος η οικονομική στήριξη των κατοίκων Κοινοτήτων ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών, αλλά και όσων θα επιθυμούσαν να κατοικήσουν σε αυτές, για απόκτηση μόνιμης ιδιόκτητης κατοικίας, συντείνοντας ταυτόχρονα στην τόνωση και αναζωογόνηση αυτών των περιοχών.  

1.   Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών

Το πρώτο είναι το Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών, το οποίο αποτελεί τη βελτιωμένη συνέχεια του προηγούμενου Σχεδίου που για πρώτη φορά είχε τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2019 και από το οποίο επωφελήθηκαν μέχρι σήμερα 226 αιτητές με δαπάνη €6,5 εκατομμυρίων.

Το νέο Σχέδιο επεκτείνεται σε 130 πρόσθετες Κοινότητες καλύπτοντας πλέον 258 συνολικά Κοινότητες. Διακρίνεται από σημαντικά αυξημένες παροχές, ιδιαίτερα σε νεαρά ζευγάρια και πολύτεκνες οικογένειες που το καθιστούν πιο ελκυστικό. Αξιοσημείωτη είναι και η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων.  

Η οικονομική βοήθεια σε μονήρη άτομα, ζευγάρια, αλλά και οικογένειες ανέρχεται μέχρι και €55.000, ενώ προσφέρονται πρόσθετα ποσά μέχρι €15.000 στην περίπτωση ύπαρξης ειδικών κατασκευών όπως π.χ. τοίχων αντιστήριξης, καθώς και μέχρι €10.000 για άτομα με αναπηρίες.  

2.   Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Συγκεκριμένων Περιοχών Υπαίθρου

Το δεύτερο σχέδιο είναι το Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Συγκεκριμένων Περιοχών Υπαίθρου. Πρόκειται για ένα εντελώς νέο σχέδιο, το οποίο στην ουσία έρχεται να επεκτείνει και να συμπληρώσει τη στεγαστική μας πολιτική σε όλες τις υπόλοιπες Κοινότητες και όλη την ύπαιθρο, που δεν καλύπτονται με το προηγούμενο Σχέδιο. Με το νέο αυτό Σχέδιο επωφελούνται πρόσθετες 128 Κοινότητες με την οικονομική ενίσχυση να ανέρχεται μέχρι και €20.000 για οικογένειες τεσσάρων ατόμων και άνω και μέχρι €15.000 για μονήρη άτομα και οικογένειες μέχρι τρία άτομα.

Η ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων, και για τα δυο στεγαστικά σχέδια, ορίστηκε η 1η Μαρτίου 2021, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Επιδόματα

Πέραν από αυτά τα δύο Σχέδια, το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρεί με ένα επιπλέον νέο σχέδιο που δίνει πρόσθετη οικονομική βοήθεια στους κατοίκους, ώστε συμπληρωματικά και αθροιστικά να βοηθηθούν ακόμη πιο αποφασιστικά, αφού τους παρέχεται πρόσθετο κίνητρο παραμονής στις περιοχές που θα επιλέξουν να αποκτήσουν ή να ανεγείρουν την ιδιόκτητη κατοικία τους.

Πιο συγκεκριμένα, με το Σχέδιο αυτό παραχωρείται ελάχιστο ετήσιο επίδομα €400 στους μόνιμα διαμένοντες σε απόσταση τουλάχιστον 40 χιλ. από αστικό κέντρο με τοεπίδομα να αυξάνεται κλιμακωτά αναλόγως της απόστασης, φτάνοντας μέχρι και τα €600. Στόχος μας να βοηθήσουμε στην κάλυψη μέρους του κόστους μετάβασης στα αστικά κέντρα, για σκοπούς εργασίας ή πρόσβασης σε διάφορες υπηρεσίες. Το επίδομα αυτό καλύπτει 101 κοινότητες και η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων ορίστηκε η 2Απριλίου 2021.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το επίδομα αυτό, προσφέρεται πρόσθετα από το επίδομα που ήδη παραχωρείται στους μόνιμα διαμένοντες κατοίκους των ορεινών κοινοτήτων με υψόμετρο μεγαλύτερο των 600μ., και το οποίο ήδη αφορά 110 κοινότητες.

Συνεχίζοντας σε άλλο μέρος της ομιλίας του ο ΥΠΕΣ είπε: “Παρουσιάζουμε σήμερα και δύο στοχευμένα σχέδια για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη βεβαίως και τις ιδιάζουσες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία.

  • Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας

Σε απόλυτο συσχετισμό τόσο με τα πολεοδομικά κίνητρα που εξαγγέλθηκαν και εφαρμόζονται από την περσινή χρονιά, όσο και με τις διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης που επίσης εφαρμόζονται από την 1η Οκτωβρίου του 2020 με εξαιρετικά αποτελέσματα, παρουσιάζουμε σήμερα δύο νέα Σχέδια που στοχεύουν στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη βελτίωση της βιωσιμότητάς τους. Τις λεπτομέρειες των σχεδίων θα παρουσιάσει ο Διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως κ. Κυριάκος Κούνδουρος.

Εγώ θέλω απλά να επαναλάβω ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να δώσει πρόσθετη ώθηση και ευκαιρίες βελτίωσης της εμπορικής ανάπτυξης, τόσο σε υφιστάμενες όσο και σε νέες επιχειρήσεις.

  • Το πρώτο από τα δύο Σχέδια παρέχει τη δυνατότητα αύξησης του ζωτικού χώρου καταστημάτων είτε εμπορικής είτε γραφειακής χρήσης, επιτρέποντας τη μετατροπή του μεσοπατώματος τους σε κύρια χρήση, μέχρι και κατά 40 τ.μ.
  • Το δεύτερο Σχέδιο μειώνει το τίμημα εξαγοράς των απαιτούμενων χώρων στάθμευσης, από 50% μέχρι και 70% ανάλογα με την περιοχή.

Εάν σ’ αυτά τα σχέδια συνυπολογιστεί και η απόφασή μας για παράταση της ισχύος του Σχεδίου Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων, με το οποίο επιτρέπεται η Νομιμοποίηση και η Αδειοδότηση Αυθαίρετων και Νέων Κατασκευών σε εγκεκριμένες αναπτύξεις, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022, τότε γίνεται αντιληπτό ότι μιλούμε για μια ξεκάθαρη και ολοκληρωμένη πολεοδομική παρέμβαση υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πέραν της γενναιόδωρης στήριξης που ήδη τους παρέχεται μέσα από τα Σχέδια του ΥΕΠΚΑ”.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Στην ομιλία του στη στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση Νέων Στεγαστικών Σχεδίων, Πολεοδομικών Κινήτρων και Επιδομάτων για Στήριξη των Κατοίκων της Υπαίθρου, των Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών, καθώς και την Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε μεταξύ άλλων:

Τα νέα σχέδια που θα αναλυθούν εν συνεχεία από τον Υπουργό Εσωτερικών, δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο στεγαστικό πλαίσιο που περιλαμβάνει αυξημένες οικονομικές παροχές για διαμονή σε επιπλέον 130 κοινότητες, αυξάνοντας τον αριθμό του συνόλου των επωφελούμενων  κοινοτήτων στις 258.

Την ίδια στιγμή, ενισχύεται η ανάπτυξη των ιδιαίτερων επιχειρηματικών δυνατοτήτων της  κάθε κοινότητας, μέσω παροχής νέων σχεδίων πολεοδομικών κινήτρων. 

Προτού, όμως, αναφερθώ στις πρόνοιες των νέων μέτρων και κινήτρων, επιτρέψετε μου να επικεντρωθώ συνοπτικά στα όσα έχουμε ήδη πράξει ή δρομολογήσει στις ορεινές, ακριτικές ή μειονεκτικές περιοχές, με στόχο την αναβάθμιση των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων υποδομών, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινής ωφελείας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Θέλοντας να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά την πληθυσμιακή αποψίλωση των ορεινών κοινοτήτων, προχωρήσαμε στον διορισμό του Επιτρόπου Ορεινών Κοινοτήτων και στην εκπόνηση, για πρώτη φορά από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Εθνικής Στρατηγικής για τις Ορεινές Κοινότητες Τροόδους, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη των εν λόγω κοινοτήτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Πρόκειται για μια Στρατηγική που αριθμεί πέραν των 250 δράσεων, με ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το τέλος του 2030 και με συνολικό προϋπολογισμό δαπανών 250 εκατομμύρια ευρώ.

Εντός μάλιστα του τρέχοντος έτους θα επεκταθεί η Εθνική Στρατηγική, ούτως ώστε να περιληφθούν και οι Ορεινές Κοινότητες των Επαρχιών Πάφου, Λάρνακας και Λεμεσού.

Πέραν τούτων, υπογραμμίζω ότι αποδώσαμε ιδιαίτερη σημασία στην υλοποίηση είτε τοπικών είτε έργων κοινής ωφελείας, στην πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, παιδείας και κοινωνικής φροντίδας, εστιάζοντας παράλληλα στην ανάδειξή τους σε εστίες πολιτιστικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά έργα όπως:

●          Η αναβάθμιση του Περιφερειακού Νοσοκομείου Κυπερούντας (Τροόδους) και η μετεξέλιξή του σε Περιφερικό Κέντρο Τροόδους.

 ●          Η ανέγερση του Κέντρου Υγείας Αθηένου και του Κέντρου Υγείας Ακακίου.

Την ίδια στιγμή, ολοκληρώθηκαν οι συμπλεγματοποιήσεις  Κέντρων Υγείας που αφορούν τις περιοχές Πάχνας – Αυδήμου – Ομόδους και τις περιοχές Κοφίνου – Λευκάρων, ενώ ακολουθεί η συμπλεγματοποίηση Υπηρεσιών Υγείας για την περιοχή Ευρύχου – Πεδουλά.

Περαιτέρω, προχωρήσαμε, μεταξύ άλλων:

●          Στη λειτουργία αγροτικών Κέντρων Πολίτη (ΚΕ.ΠΟ.) στον Αγρό, στην Κακοπετριά και στα Λεύκαρα, ενώ αναμένεται να λειτουργήσει το ΚΕ.ΠΟ. στην Ξυλοφάγου εντός του 2021.

●          Στη διαμόρφωση και ανάπλαση του κεντρικού πυρήνα κοινοτήτων και στη δημιουργία πολυχώρων και πολυδύναμων, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης.

●          Στην επέκταση Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων (ΠΟΣ) και στη δημιουργία θερινών σχολείων.

●          Στην επιχορήγηση 46 προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας, τα οποία αφορούν Κέντρα Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών, βρεφοπαιδοκομικούς σταθμούς, Στέγες Ηλικιωμένων, προγράμματα Κατ’ Οίκον Φροντίδας και στήριξης ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

●          Στην αναβάθμιση και ανέγερση αστυνομικών και πυροσβεστικών σταθμών.

Ενδεικτικά αναφέρω πως για την τριετία 2018 – 2020 το πόσο που δαπανήθηκε για αναπτυξιακά έργα σε Κοινότητες της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών υπερβαίνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ανάλογο ποσό αναμένεται να δαπανηθεί και την τριετία 2021-2023.

Related Articles

Back to top button
Close