Top NewsΣυνεντεύξεις

Ντίνος Λαζάρου: Πολύ σπάνιο να βρεις bodybuilder σήμερα με natural σώμα

Αν θέλει κάποιος να φτιάξει πολύ γυμνασμένο κορμί με φυσικό τρόπο πρέπει να δουλέψει σκληρά, αλλά δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία επιλέγει τον εύκολο τρόπο, αυτό με τα φάρμακα και τα αναβολικά, δηλώνει σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα lakatamianews.com ο 11 φορές πρωταθλητής Κύπρου στη σωματική διάπλαση, Ντίνος Λαζάρου. Ο γνωστός παλιός bodybuilder, ο οποίος διατηρεί από το 1994 ιδιόκτητο γυμναστήριο στην Ανθούπολη, (Dinos Power Gym) και είναι κριτής σε αγώνες σωματικής διάπλασης υπογραμμίζει ότι είναι πολύ σπάνιο να βρεις κάποιο αθλητή σήμερα που κάνει πρωταθλητισμό και  να είναι natural.

Ο ίδιος απέκτησε σώμα με φυσικό τρόπο (natural) κάνοντας προπόνηση για έξι ώρες την ημέρα σε μια εποχή κατά την οποία έκανε τρεις δουλειές, όπως μας είπε. Στη συνομιλία που είχαμε μας εξήγησε πως από αθλητής στίβου που ήταν κατέληξε στη σωματική διάπλαση και πως η συμμετοχή του σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις στο εξωτερικό όπως Παγκόσμια πρωταθλήματα, του πρόσφερε πολύτιμες εμπειρίες τις οποίες χρησιμοποιά τώρα στο επάγγελμα του. Είναι γνωστός ο Ντίνος Λαζάρου επίσης και για τα ανέκδοτα του και μας μιλά για το πώς προέκυψε η ιδέα να τα ανεβάζει σε βίντεο στο facebook. Λάτρης της φύσης ασχολείται επίσης με το κυνήγι, το ψάρεμα και το μάζεμα μανιταριών, αγρελιών και καππαριού.

-Είστε Λακαταμίτης στην καταγωγή;

Είμαι γέννημα Λευκωσία και συγκεκριμένα από την Παλλουριώτισσα. Είμαι παντρεμένος, διαμένω στο Συνοικισμό Ανθούπολης και η γυναίκα μου είναι πρόσφυγας.

-Εδώ το γυμναστήριο είναι ιδιόκτητο;

Ναι, είναι το ιδιόκτητο και είναι το τρίτο που λειτουργώ. Το πρώτο ήταν στο Καϊμακλί στο διάστημα 1982-88, στη συνέχεια από το 1988 ως το 1994 είχα γυμναστήριο στην Παλλουριώτισσα απέναντι από το Frederick. Από το 1994 ως σήμερα βρίσκομαι εδώ στην Ανθούπολη.

-Είστε 11 φορές πρωταθλητής Κύπρου στη σωματική διάπλαση. Πώς προέκυψε αυτή η αγάπη για το body building;

Ήμουν αθλητής στο ΓΣΠ στο άλμα σε μήκος. Από το Δημοτικό επειδή μου άρεσε ο αθλητισμός ήμουν αθλητής εκτός από το μήκος, και στο ύψος, όπου τότε απ΄ ότι θυμάμαι έκανα ρεκόρ 1.39 από 1.35 που ήταν και κρατούσε αυτή η επίδοση για εννιά χρόνια. Γράφτηκα σαν αθλητής στο ΓΣΠ όπου επιδόθηκα στο μήκος και ήμουν πρωταθλητής, ενώ ταυτόχρονα έπαιζα μπάσκετ στην ΕΝΑΔ. Μπήκα σε γυμναστήριο για να βελτιώσω τις αντοχές και τις επιδόσεις μου και έτσι αγάπησα αυτό το άθλημα, το body building. Όταν ήμουν στρατιώτης το 1978 κατέλαβα τη 2η θέση στο παγκύπριο πρωτάθλημα, Μετά που απολύθηκα έβαλα πείσμα κι άρχισα να κερδίζω τους τίτλους και μάλιστα συνεχόμενους.

-Είχατε λάβει μέρος και σε αγώνες στο εξωτερικό με σημαντικές διακρίσεις…

Στο εξωτερικό πήγα για πρώτη φορά το 1982 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Κάιρο, το 1983 στην Ελβετία, το 1986 στο Τόκιο ήταν η πρώτη φορά που με πήρε η Ομοσπονδία καθώς τις προηγούμενες πήγαινα με δικά μου έξοδα. Σημειώνω ότι η Ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1983. Το 1987 πήγα Ισπανία, το 1988 στην Αυστραλία, το 1990 στη Σιβηρία και το 1991 στο Γκρατς της Αυστρίας.

Ο στόχος μου στις συμμετοχές μου στις μεγάλες αυτές διοργανώσεις του εξωτερικού δεν ήταν να πάρω την 1η θέση γιατί εγώ ήμουν πάντα natural, δηλαδή δεν έπαιρνα αναβολικά, αλλά να μάθω, να αποκτήσω γνώση για το άθλημα της σωματικής διάπλασης. Κι αυτό γιατί εδώ στην Κύπρο ποιος θα με μάθαινε; Ήμουν συνήθως ο πρώτος, αλλά ήθελα να εξελιχθώ και οι συμμετοχές στις κορυφαίες διοργανώσεις του εξωτερικού ήταν ευκαιρία να αποκτήσω εμπειρίες και να μπορέσω μετά να τις μεταδώσω στους μαθητές μου. Έπρεπε δηλαδή να μάθω από τους πιο καλούς, τους πιο έμπειρους, τους κορυφαίους κάθε χώρας.

-Αυτό σε βοήθησε στη συνέχεια;

Ναι, με βοήθησε πάρα πολύ. Γιατί εδώ δεν ξέραμε καν ότι κάνουμε δίαιτα πριν πάμε στους αγώνες. Μάλιστα όταν συναντούσα τους κορυφαίους κάθε χώρας στους αγώνες, τους ρωτούσα πώς γυμνάζονται, τι τρώνε, τι δίαιτα κάνουν, πως γυμνάζονται και τα έγραφα. Με αυτές τις εμπειρίες και βάζοντας και τη δική μου πινελιά έβγαζα το δικό μου πρόγραμμα που ακολουθούσα και έτσι κάθε χρόνο ήμουν καλύτερος.

-Στους διεθνείς αγώνες αφήσατε να νοηθεί ότι δεν ήταν natural οι διαγωνιζόμενοι αθλητές…

Δεν υπήρχαν natural

-Κι εδώ αρκετοί όταν δουν κάποιο καλογυμνασμένο λένε ότι έφτιαξε το σώμα του με αναβολικά.

Στην Κύπρο η διάδοση των αναβολικών είναι όπως και στο εξωτερικό. Είναι πολύ σπάνιο να βρεις κάποιο αθλητή σήμερα που να είναι natural.

-Δεν μπορούν να τους βρουν, να τους ανιχνεύσουν;

Ποιος να τους βρει; Σε αυτό μπορεί να συμβάλει η Αθλητιατρική Εταιρεία Κύπρου η οποία δρα αυτόνομα, Όμως δεν συμφέρει στην Ομοσπονδία μας να γίνουν έλεγχοι στους αθλητές της σωματικής διάπλασης γιατί θα τους βρει όλους ντοπαρισμένους και έτσι δεν θα στείλει κανένα στο εξωτερικό. Κι εκτός αυτού θα αμαυρωθεί το όνομα του body building στην Κύπρο. Τα ίδια πράγματα βέβαια γίνονται σε όλα τα αθλήματα. Η διαφορά είναι ότι στον bodybuilder τα αναβολικά φαίνονται στη μυϊκή του μάζα. Θα μεγαλώσουν οι μυς του κι ένα έμπειρο μάτι θα τον καταλάβει ότι παίρνει αναβολικά. Ενώ στο ποδοσφαιριστή, στον καλαθοσφαιριστή ή στον οποιοδήποτε άλλο αθλητή δεν θα φανεί στο μυϊκή του μάζα το αναβολικό που παίρνει. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει αθλητής στην Κύπρο που κάνει πρωταθλητισμό και δεν παίρνει φάρμακα.

Κάποτε ένας δημοσιογράφος μου είπε ‘εσύ σαν κριτής τι κάνεις για να σταματήσει αυτό το πράγμα’; Εγώ είμαι κριτής απλά. Ο διαιτητής στο ποδόσφαιρο ή σε άλλο άθλημα είναι υπεύθυνος για να πιάσει τον κάθε αθλητή που παίρνει φάρμακα; Άλλοι είναι υπεύθυνοι για να τους βρουν.

-Για να αποκτήσεις το σώμα με το οποίο κέρδισες 11 πρωταθλήματα Κύπρου και έλαβες μέρος σε Παγκόσμιους αγώνες, δούλεψες πολύ. Πόσες ώρες γυμναζόσουν καθημερινά;

Ξεκίνησα 9 Μαΐου 1977. Τότε δεν είχαμε καν μηχανήματα που έχουν σήμερα στη διάθεση τους οι αθλητές. Είχαμε μόνο μπάρες, αλτήρες και κανένα ρουλεμά που τραβούσαμε πάνω-κάτω. Σήμερα βέβαια υπάρχουν σύγχρονα μηχανήματα με τα οποία ένας μπορεί να δουλέψει πολύ πιο άνετα και σωστά με περισσότερη γκάμα ασκήσεων.  Άρα, η ώρα που χρειαζόταν για να στήσουμε μια μπάρα, για να ετοιμάσουμε κάποιες ασκήσεις μας έτρωγε χρόνο πολύ. Για τα πρώτα μου έξι χρόνια γυμναζόμουν έξι ώρες την ημέρα. Δεν ήξερα που ήταν η Λήδρας ή τα καφέ. Σχόλαγα από τη δουλειά-ήμουν  εργάτης στα κτίσματα- και πήγαινα στο γυμναστήριο. Κοιμόμουν μισή ώρα εκεί στον πάγκο και ξεκινούσα τη γυμναστική. Τέλειωνα τα μεσάνυκτα κι έπαιρνα το ποδήλατο για να επιστρέψω σπίτι.

-Είχατε μεγάλη θέληση για δουλειά και γυμναστική. Τι κερδίσατε από την ενασχόληση σας με τη σωματική διάπλαση;

Αυτό που κέρδισα όλα αυτά τα χρόνια ήταν οι πολύτιμες εμπειρίες που απέκτησα από τη συμμετοχή μου στους διεθνείς αγώνες. Πήγα έξι φορές σε Παγκόσμιους, Πανευρωπαϊκούς, Μεσογειακούς, διεθνή Γκραν Πρι. Έτσι πήρα σημαντικές εμπειρίες, οι οποίες μου δίνουν την ευκαιρία τώρα να μιλώ πιο βάσιμα και πιο σωστά στους μαθητές μου. Δεν είμαι ένας τυχαίος στη σωματική διάπλαση. Έχω στο μυαλό μου πάρα πολλές εμπειρίες τις οποίες έπραξα για 43 χρόνια και τις οποίες δουλεύω. Κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πιστεύω ότι ο τρόπος που εργάζομαι είναι ο πιο σωστός.

Οι σημερινοί bodybuilder γυμνάζονται με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο από το δικό μας. Αν θέλεις να αποκτήσεις σώμα φυσικό, πρέπει να δουλέψεις σκληρά. Αν θέλεις να αποκτήσεις σώμα με εύκολο τρόπο, θα δουλεύεις σε ένα σημείο την ημέρα για μισή ώρα, πηγαίνεις σπίτι και παίρνεις φάρμακα. Εγώ πάντα λέω στους μαθητές μου ότι τα γουρούνια έχουν φουσκωτούς μηρούς και πόδια γεμάτα μυς. Είδατε κανένα γουρούνι στο γυμναστήριο; Όχι, λένε. Είδατε κανένα κοτόπουλο στο γυμναστήριο ή για να πάμε και στα γεωργικά προϊόντα είδατε κάποιο κραμπί στο γυμναστήριο; Γιατί τότε πάντα είναι μεγάλα και φουσκωμένα; Είναι τα φάρμακα που τους βάζουν. Το ίδιο και ο άνθρωπος. Άμα βάλει μια ένεση, αν θέλει μπορεί να μην πάει ούτε γυμναστήριο. Ή μπορεί να κάνει μόνο μισή ώρα γυμναστική. Εγώ κάνω τρία σημεία την ημέρα. Οι τωρινοί αθλητές κάνουν ένα σημείο την ημέρα. Τα φάρμακα που παίρνουν βέβαια στοιχίζουν ολόκληρες περιουσίες. Και δουλεύουν επιστήμονες πάνω τους.

-Έχετε αθλητές σωματικής διάπλασης που πάνε και σε διεθνείς αγώνες;

Έχω άτομα τα οποία πήρα σε αγώνες. Δεν ήμουν ο προπονητής τους, δηλαδή γυμνάζονταν σε άλλα γυμναστήρια. Ήταν φίλοι μου που ζητούσαν βοήθεια, να τους συμβουλεύσω για να λάβουν μέρος σε διεθνείς αγώνες. Εγώ απλά τους έδωσα οδηγίες για τον τρόπο που θα γυμνάζονταν, το ποζάρισμα που θα έπαιρναν στη σκηνή και το τρόπο που θα το έκαναν, τους έβρισκα μουσική και να τους δώσω διατροφή ώστε να τους «γραμμώσω» έτσι όπως ήθελα εγώ. Οι πελάτες του γυμναστηρίου μου δεν χρησιμοποιούν αναβολικά. Το  τι έκαναν οι άλλοι σε άλλα γυμναστήρια είναι δική τους δουλειά.

Απ΄ ότι μάθαμε είστε και φανατικός λάτρης των ανέκδοτων και διατηρείτε μάλιστα ιστοσελίδα όπου αναρτάτε σχετικά δικά σας βίντεο στα οποία τα αφηγείστε με το δικό σας τρόπο. Αυτό πώς προέκυψε;

Τα ανέκδοτα ήταν πάντα η αγάπη μου, η αδυναμία μου. Από τότε που ήμουν 15 χρόνων-τώρα είμαι 62- όπου βρισκόμουν μου άρεσε να κάνω τον κόσμο να γελά λέγοντας τους ανέκδοτα. Μετά, επειδή όταν ακούς αρκετά, κάπου τα ξεχνάς αποφάσισα να τα γράφω σε ένα δεφτεράκι. Έφτασα στο σημείο να έχω τέσσερα τετράδια με 690 ανέκδοτα. Πριν 5-6 μήνες ήμουν εδώ στο γυμναστήριο με κάποια παιδιά που γυμνάζονταν και στα οποία αρέσουν τα ανέκδοτα. Μου είπαν να τους πω κάποιο ανέκδοτο, όπως κι έγινε και ‘φίρτηκαν’ από τα γέλια. Τους λέω ‘μια και ξέρω ανέκδοτα και μια που μου αρέσουν και σας αρέσουν δεν ετοιμάζουμε κάποια βίντεο και να δημοσιεύουμε ένα την ημέρα στο facebook; Έτσι ξεκινήσαμε και γράψαμε 333. Βλέπω ότι αρέσει στον κόσμο από τα views και τα likes όπου έχουμε πολύ ψηλούς αριθμούς. Δημοσίευσα 184 κι έχω ακόμη 149, δηλαδή έχω ακόμη για πέντε μήνες. Τώρα σχεδιάζω να ξεκινήσουμε γυρίσματα με άλλα ανέκδοτα την 1η Απριλίου.

-Την ώρα της γυμναστικής μπορείς να λες ανέκδοτα και να μην επηρεάζεσαι. Πώς συνδυάζεται αυτό;

Μπορεί σε κάποια φάση να έχει 10-15 άτομα στο γυμναστήριο και να τους πω ‘κοπέλια σταματάτε κι ελάτε κοντά να πούμε ανέκδοτο’. Σταματούν ό,τι κι αν κάνουν, λέμε το ανέκδοτο και συνεχίζουν. Κι αυτό για να γίνεται πιο ευχάριστο το περιβάλλον.

-Έχετε κι άλλο χόμπι, το κυνήγι;

Ναι, είμαι «άρρωστος» κυνηγός και έχω πέντε κυνηγετικούς σκύλους. Επίσης έχω τη βάρκα μου και πηγαίνω ψάρεμα τόνου, χταποδιών και άλλα. Επίσης επειδή είμαι της φύσης, μου αρέσει να πηγαίνω για μανιτάρια, καππάρι και αγρέλια.

-Η πανδημία επηρέασε ασφαλώς και το επάγγελμα σας στο γυμναστήριο.

Επηρέασε πάρα-πάρα πολύ τι γυμναστήριο. Πέρσι μας έκλεισαν τρεις μήνες, 15 Μαρτίου μέχρι 15 Ιουνίου. Τα γυμναστήρια σε ολόκληρη την Κύπρο δουλεύουν πολύ από τις 15 του Μάρτη ως τις 15 του Ιούνη και μας έκλεισαν ακριβώς αυτό το διάστημα. Και αυτό τον καιρό δουλεύουν όλα τα γυμναστήρια, όχι μόνο ένα ή μερικά. Αναλόγως  βέβαια της πελατείας που έχει. Η «νεκρή» περίοδος είναι από τα μέσα Ιούλη, Αύγουστο, Σεπτέμβρη που ανοίγουν τα σχολεία και ο Δεκέμβρης. Καταστράφηκε ο κόσμος, ιδίως αυτοί που έχουν να πληρώνουν ενοίκιο κι ευτυχώς εγώ δεν έχω γιατί είναι ιδιόκτητο. Μετά μας έκλεισαν Δεκέμβρη-Γεννάρη, Φεβράρη. Ευτυχώς μας άνοιξαν τώρα το Μάρτιο που είναι η δουλειά μας. Αλλά υπάρχουν οι περιορισμοί με τα άτομα αφού μόνο 4 άτομα-βάση των τετραγωνικών- δικαιούνται να γυμνάζονται την ίδια ώρα.

-Ιδιόκτητο το γυμναστήριο είπατε.
Ναι, δούλεψα πολύ σκληρά και έκανε για χρόνια τρεις δουλειές. Πήγαινα εργάτης στα κτίσματα, σχόλαγα και πήγαινα στο γυμναστήριο που είχα ανοίξει ως τι 9-10 μ.μ. Μετά, για μερικές μέρες τη εβδομάδα πήγαινε σεκιούριτι σε δισκοθήκη παίρνοντας τότε, 30 λίρες τη νύκτα. Ήμουν ο πρώτος που δούλεψα σεκιούριτι με την  έννοια να προσέχω στην είσοδο να μην γίνονται καβγάδες. Ήταν δύσκολα τα πράγματα και θυμάμαι την πρώτη νύκτα αναγκάστηκα να «δέρω» αρκετούς. Ξεκίνησα με 10 λίρες τη νύκτα, αλλά μετά από 15 μέρες όταν είδαν ότι ήμουν καλός στη δουλειά μου, το ποσό αυξήθηκε στις 30 λίρες.

-Πώς επέστρεψε ο κόσμος στο γυμναστήριο μετά τον εγκλεισμό;

Ο κόσμος πεθύμησε να βγει έξω, να κάνει γυμναστική, η οποία δίνει ζωή στον καθένα. Ο εγκλεισμός τους έκανε να ταλαιπωρηθούν, να βαρεθούν, να βάλουν κιλά και γι αυτό περίμεναν πως και πως να ανοίξουμε έστω και με περιορισμούς στα άτομα που είναι μέσα.

Related Articles

Back to top button
Close