ΕιδήσειςΚύπρος

Ξεχείλισε η οργή των αιγοπροβατοτρόφων έξω από το Προεδρικό για ακρίβεια και μη εφαρμογή του προτύπου για το χαλλούμι

Σκηνικό έντασης διαδραματίστηκε την Τετάρτη το μεσημέρι έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, με πλήθος αιγοπροβατοτρόφων να διαμαρτύρονται στον απόηχο των μεγάλων αυξήσεων στις ζωοτροφές, τα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό και να ζητούν την άμεση εφαρμογή του προτύπου του χαλλουμιού το οποίο εγκρίθηκε από την ΕΕ.

Οι κτηνοτρόφοι μετέβησαν κορνάροντας με βυτιοφόρα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο όπου έχυσαν γάλα στους δρόμους και έριξαν μπάλες σανού μπροστά από την είσοδο, στις οποίες έβαλαν φωτιά. Πυκνός καπνός τύλιξε τον χώρο έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, πριν την κατάσβεση της φωτιάς από την Πυροσβεστική.

Κάποια στιγμή επιχείρησαν επίσης να σπάσουν την πύλη του Προεδρικού και να εισέλθουν σε αυτό, ωστόσο αστυνομική δύναμη τους απέτρεψε.

Πανό στήθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο με συνθήματα όπως «Ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας αιμορραγεί», «Οι αιγοπροβατοτρόφοι βιώνουν την φτώχεια και την ανέχεια του Υπουργείου Εμπορίου», «Απαιτούμε την εφαρμογή της νομοθεσίας για το χαλλούμι».

Οι αιγοπροβατοτρόφοι διαμαρτύρονται, αφού ενώ από την 1η Οκτωβρίου δίνεται η δυνατότητα παραγωγής του χαλλουμιού με την σφραγίδα του προϊόντος προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π) της ΕΕ, η παραγωγή αυτή είναι ακόμα πολύ περιορισμένη. Διαμαρτύρονται επίσης ότι δεν γίνονται οι ανάλογοι έλεγχοι για εντοπισμό των χαλλουμιών που δεν συμβαδίζουν με το πρότυπο.

Η μη εφαρμογή του προτύπου που προνοεί συγκεκριμένο ποσοστό αιγοπρόβειου γάλακτος, δεν τους επιτρέπει να αυξήσουν την τιμή του γάλακτος που πωλούν στους τυροκόμους, με αποτέλεσμα η τιμή του να παραμένει σταθερή, την ώρα που ένα κύμα ακρίβειας σε σιτηρά και ενέργεια, σαρώνει την Κύπρο και τον κόσμο.

«Θέλουμε να δούμε μια άσπρη μέρα. Να δουλεύουμε για να κερδίσουμε τουλάχιστον 20%, όχι να έχουμε ζημιά. Είμαστε καταχρεωμένοι στους μυλωνάδες, οι τυροκόμοι δεν μας δίνουν αυτό που μας αξίζει. Θέλουμε εφαρμογή του ΠΟΠ, όχι να μας εκμεταλλεύεται η Κυβέρνηση και οι τυροκόμοι», ανέφερε ο Δημήτρης Ιωάννου της Ομάδας Παραγωγών της Δρούσιας.

«Αγανακτήσαμε λόγω αυξημένων ζωοτροφών, λόγο της ακρίβειας, λόγω της καθυστέρησης στη βοήθεια. Τα ζώα μας κινδυνεύουν να πάθουν υποσιτισμό», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πέτρος Πέτρου, κτηνοτρόφος από το Δάλι.

Οι διαμαρτυρόμενοι επέδωσαν υπόμνημα στον Διευθυντή του γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέα Ιωσήφ, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό τους με στόχο την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Είπε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας η Κυβέρνηση τους έδωσε πέραν των 25 εκ. ευρώ, ενώ σημείωσε ότι οικονομική βοήθεια 8 εκ. ευρώ θα δοθεί μέχρι το τέλος του μήνα για να καλύψει τους αιγοπροβατοτρόφους, τους αγελαδοτρόφους και τους χοιροτρόφους.

Ταυτόχρονα ανέφερε ότι με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας την ερχόμενη εβδομάδα ο Υπουργός Γεωργίας, ο οποίος θα μεταβεί στο Συμβούλιο Υπουργών, στις Βρυξέλλες, θα ζητήσει επιπλέον βοήθεια.

280779566 531546521772940 5782730680320855219 N

Για το θέμα του χαλλουμιού ανέφερε ότι βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία και αναμένεται γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, ενώ συνέστησε υπομονή.

Η Νομική Υπηρεσία αναμένεται να αποφασίσει κατά πόσο προϊόντα χαλλουμιού εκτός προδιαγραφών ΠΟΠ μπορούν να συνεχίσουν να πωλούνται υπό το εμπορικό σήμα, με την απόφαση να αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας.

«Το πρότυπο για το χαλλούμι δεν εφαρμόζεται και παραμένει η τιμή του γάλακτος στα πιο χαμηλά επίπεδα. Ό,τι πωλούμε εμείς έχει παραμείνει χαμηλή η τιμή του, στο ίδιο επίπεδο, ενώ όλα τα άλλα πήγαν και 100% και 150% πάνω. Η ακρίβεια για μας δεν είναι ούτε 20%, ούτε 50% είναι 150%», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Νικόλας Νικολάου, κτηνοτρόφος από την Ανώγυρα. Συμπλήρωσε ότι οι επιδοτήσεις δεν είναι λύση για αυτούς, αλλά λύση είναι να πωλούν πιο ακριβά με βάση τις τιμές των πρώτων υλών.

Aigoprovatotrofoi 3 Scaled

Όπως δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, οι αιγοπροβατοτρόφοι έχουν κόστος παραγωγής κοντά στο €1,50 ανά λίτρο, ενώ το γάλα πωλείται αυτή την στιγμή €1,20 και ανέφερε ότι οι τιμές καθορίζονται από τους τυροκόμους που αγοράζουν το γάλα.

«Από την 1η Οκτωβρίου γιατί δεν τιμωρήθηκαν οι τυροκόμοι για τη μη εφαρμογή του προτύπου; Αντιθέτως πήραν και 900.000 ευρώ για να ξεφορτωθούν το στοκ τους», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλής, κτηνοτρόφος από την Ξυλοφάγου.

Εκ μέρους της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου (ΠΕΚ) ο Μιχάλης Λύτρας ανέφερε ότι η εκδήλωση των ποιμνιοτρόφων είναι αποτέλεσμα της πικρίας, της αγανάκτησης και της απογοήτευσης, αφού αντί η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή του ΠΟΠ του χαλλουμιού – που προστατεύει τον παραγωγό επειδή οι βιομήχανοι θα ήταν υποχρεωμένοι μέσα στο μείγμα του γάλακτος να χρησιμοποιούν 51% αιγοπρόβειο γάλα – με διάφορα τερτίπια και δικαιολογίες αναμένουν δήθεν την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα. Ως αποτέλεσμα, είπε, οι βιομηχανίες με τις ευλογίες της Κυβέρνησης, του προεδρικού και των Υπουργών «εκμεταλλεύονται αυτούς τους παραγωγούς» οι οποίοι, όπως είπε, έχουν φτάσει στην απόγνωση επειδή κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν τα ζώα τους, ενώ κινδυνεύουν οι οικογένειές τους και ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Related Articles

Back to top button
Close