ΕιδήσειςΚύπρος

Οδηγεί στα άκρα την ένταση η Τουρκία

Η Άγκυρα οδηγεί στα άκρα την ένταση και ετοιμάζεται να βάλει τρυπάνι τη Δευτέρα στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ την ίδια ώρα η Λευκωσία προχωρεί σε διπλωματικές ενέργειες για αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας. Η Κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της προς τις Βρυξέλλες, από τις οποίες αναμένει ουσιαστική στήριξη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, από τον οποίο ζήτησε όπως το θέμα των τουρκικών προκλήσεων τεθεί στην ατζέντα της επόμενης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα εγγράψει το θέμα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου, στις 17-18 Οκτωβρίου.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, συζητώντας τη λήψη στοχευμένων μέτρων. Η Ύπατη Εκπρόσωπος αποφάσισε, επίσης, να εγγράψει το θέμα στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για συντονισμό. Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία και με Γαλλία και Ιταλία, οι εταιρείες των οποίων έχουν αδειοθοτηθεί στο τεμάχιο 7.

Τριμερής τον Νοέμβριο

Πληροφορίες κάνουν λόγο για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη, του Μουσταφά Ακιντζί και του Αντόνιο Γκουτέρες τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Παρίσι ή στη Γενεύη. Η Γαλλία είναι μία από τις τρεις χώρες στις οποίες θα βρίσκεται ο ΓΓ του ΟΗΕ την περίοδο εκείνη. Οι άλλες δύο είναι η Ελβετία και η Τουρκία, με την τελευταία να αποκλείεται εκ των πραγμάτων. Κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν ότι έχει κλείσει το ραντεβού, ωστόσο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πιθανό σενάριο στο πλαίσιο της παρουσίας του Αντόνιο Γκουτέρες λίγο πριν την ετοιμασία της σχετικής έκθεσής του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close