ΑπόψειςΆρθρα

Οι «αποκαλύψεις» του Al Jazeera

Ανδρέας Μ. Βασιλείου*

Έχει γίνει πολύς λόγος για «αποκαλύψεις» του ως άνω τηλεοπτικού δικτύου διεθνούς εμβέλειας – με την προβολή του γνωστού «βίντεο».

Στη  συγκεκριμένη περίπτωση αλλά τα όσα κατά καιρούς διέρρευσαν ή διαδόθηκαν σχετικά με τα ούτω καλούμενα «χρυσά διαβατήρια» και το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Το σχόλιό μου είναι «ο κόσμος το ’χει τούμπανο και ’μείς κρυφό καμάρι».

Καλό θα ήταν να γνωρίζει το αναγνωστικό κοινό ότι το Κατάρ είναι το μόνο κρατίδιο του Αραβικού/Περσικού Κόλπου που διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με την Τουρκία την οποία ενισχύει και οικονομικά.

Δεν γνωρίζω εάν η Τουρκία διατηρεί είτε στρατεύματα ή στρατιωτική βάση.

Όταν όλες οι άλλες χώρες Αραβικές της περιοχής συνέπτηξαν συμμαχία με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία επέβαλαν αποκλεισμό (embargo) στο Κατάρ ζήτησαν μεταξύ άλλων και τη διάλυση του Al Jazeera.

Οι Αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν τα τελευταία χρόνια και κρατούν άνευ δίκης τον ανταποκριτή του σταθμού. Ούτε και του προσήψαν κατηγορία μέχρι της στιγμής.

Ο καθένας με βάση τα ως άνω γεγονότα εύκολα μπορεί να εξαγάγει τα συμπεράσματά του.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες – πληροφοριών και ασφάλειας – του κράτους να ερευνήσουν σε βάθος εάν πρόκειται περί καλά οργανωμένης συνωμοσίας με ανάμιξη ξένου δακτύλου  για δυσφήμηση και διασυρμό της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τορπιλισμό του Επενδυτικού της προγράμματος.

Πολύ φοβούμαι ότι πέτυχαν και τα δύο δηλαδή «μ’ ένα σπάρο δυο τρυγόνια».

Αυτοί οι οποίοι ορίσθηκαν για να διεξαγάγουν έρευνα για το όλο θέμα των «χρυσών διαβατηρίων» ας έχουν υπ’ όψη τους τα ανωτέρω εάν πρόκειται να διεξαγάγουν σωστά και ασφαλή συμπεράσματα. Ένα τηλεοπτικό δίκτυο όπως το Al Jazzeera μιας χώρας όπως το Κατάρ, συμμάχου και φίλου της Τουρκίας δεν αποσκοπούσε να πλήξει πρόσωπα αλλά την ίδια την Κύπρο.

*Πρώην συνδικαλιστής

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close