ΑπόψειςΆρθρα

Οι εκβιασμοί και οι απειλές ουδέποτε θα εκλείψουν

Ανδρέας Μ. Βασιλείου*

Δύο πρόσφατες δηλώσεις δύο αρχηγών πολιτικών κομμάτων δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν ασχολίαστες όταν αυτές αποδεικνύουν ότι οι κατά καιρούς δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ηχούν εις ώτα μη ακουόντων (ότι η Κύπρος είναι εθνική υπόθεση για την Τουρκία, περί γαλάζιας πατρίδας, για σύνορα της καρδιάς  και πλείστες άλλες τόσες).

Έτσι λοιπόν λέχθηκε  ότι η Τουρκία θα πάψει να εκτοξεύει απειλές κατά της Κύπρου όταν λυθεί το Κυπριακό και ταυτόχρονα όταν στην κάθε περίπτωση ομνύει πίστη στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (Δ.Δ.Ο.) και ζητεί εδώ και τώρα επανέναρξη των συνομιλιών/διαπραγματεύσεων.

Ακούμε και κάθε φορά ότι εφόσον δεν διεξάγονται συνομιλίες η Τουρκία προχωρεί σε νέα τετελεσμένα.

Για τέσσερις και πλέον δεκαετίες τι άλλο έπραττε η Τουρκία από τη συνεχή δημιουργία και εδραίωση νέων τετελεσμένων;

Ας επαναρχίσουν αύριο λοιπόν οι «κουβέντες του καφενείου» ούτε η δημιουργία νέων τετελεσμένων αλλά ούτε και οι εξ Άγκυρας απειλές και εκβιασμοί θα τερματιστούν.

Αλλά και έτερος αρχηγός πολιτικού κόμματος πλειοδότησε σε άλλο. Υπήρξε τόσο γενναιόδωρος που εισηγήθηκε τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας όταν λυθεί το Κυπριακό!

Φαίνεται ότι και οι δύο δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η μόνη «λύση» που προωθεί η Τουρκία και που θέλει  να επιβάλει τελικά είναι η επανάκτηση και ο πλήρης έλεγχος της Κύπρου.

Με τη διέλευση του φυσικού αερίου από την Τουρκία αυτή θα ελέγχει και τη στρόφιγγα  και να την ανοιγοκλείνει κατά το δοκούν. Έτσι θα υλοποιηθούν και τα σχέδιά της για ολοκληρωτικό έλεγχο της Κύπρου.

Ούτε λοιπόν οι εκβιασμοί ούτε και οι απειλές πρόκειται να τερματιστούν είτε συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση πραγμάτων εισβολής και κατοχής είτε η «λύση» της επανάκτησης και ολοκληρωτικού ελέγχου της Κύπρου όπως επιθυμεί η Τουρκία.

Εάν λοιπόν αρχηγοί πολιτικών κομμάτων ζουν με αυτές τις ψευδαισθήσεις και εκφράζονται με τόση αφέλεια τότε θα έλεγα χωρίς δισταγμό… αιωνία μας η μνήμη.

*Πρώην συνδικαλιστής

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close