Υγεία

Οι τροφές που ανεβάζουν τη χοληστερίνη… στα ύψη

Η χοληστερίνη είναι ένας δείκτης στο αίμα μας που πρέπει να παρακολουθούμε τακτικά διότι σε περίπτωση που βρίσκεται ανεβασμένα επίπεδα μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα υγείας.

Τι είναι όμως η χοληστερίνη;

Σύμφωνα με το news4health.gr χοληστερίνη ή χοληστερόλη, είναι η κηρώδης στερόλη που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος. Το συκώτι σου φτιάχνει τη χοληστερίνη ενώ βρίσκεται και σε διάφορα φαγητά, όπως τα κρέατα και προϊόντα από φάρμες. Το σώμα σου χρειάζεται χοληστερόλη για να δουλέψει κανονικά. Αν, όμως, υπάρχει υψηλή ποσότητα χοληστερίνης στο αίμα σου, τότε μεγαλώνει ο κίνδυνος στεφανιαίων αρτηριακών νόσων 

Οι τροφές «θάνατος» για τη χοληστερίνη

Υπάρχουν ορισμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγεις αν δε θες να αντιμετωπίσεις προβλήματα υγείας. Αυτές είναι οι παρακάτω:

1. Γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά

Τα γαλακτοκομικά παρέχουν πολύτιμο ασβέστιο και μέταλλα, προτιμήστε όμως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι με λιγότερα λιπαρά.

2. Αρτοποιήματα

Οι πίτες και οι τάρτες περιέχουν αρκετό βούτυρο, κρέμες και γάλα με πολλά λιπαρά.

3.Λιπαρό κόκκινο κρέας και κοτόπουλο με πέτσα

Το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά και το κοτόπουλο με την πέτσα του περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών. Προτιμήστε το καθαρό κόκκινο κρέας, το στήθος γαλοπούλας και το κοτόπουλο χωρίς την πέτσα του.

4.Τηγανητά και επεξεργασμένα τρόφιμα

Τόσο τα τηγανητά όσο και αρκετά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν τα βλαβερά τρανς λιπαρά. Επιλέξτε πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος όπως το ψήσιμο ή το βράσιμο και ελέγχετε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων ώστε να διαπιστώσετε τι είδος λιπαρών περιέχουν.

5. Κρόκος αβγού

Εάν έχετε ανεβασμένη χοληστερίνη, καλό είναι να αποφεύγετε τον κρόκο του αβγού και να καταναλώνετε μόνο το ασπράδι.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close