ΕιδήσειςΚύπρος

Ολικός παγετός στα ορεινά, κλειστά σχολεία λόγω πολικών θερμοκρασιών

Κλειστά σχολεία έχουμε σήμερα στα ορεινά εξαιτίας των πολικών θερμοκρασιών καθώς η θερμοκρασία το βράδυ κατέβηκε στους -11 βαθμούς, ενώ στην πρωτεύουσα και στην Αθαλάσσα έπεσε στο -1. Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία σήμερα στα ορεινά θα επικρατεί ολικός παγετός.

Σε ισχύ βρισκόταν μέχρι τις 8.00 η κίτρινη προειδοποίηση του Τμήματος Μετεωρολογίας για εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει το διήμερο Τετάρτη και Πέμπτη.

Το οδικό δίκτυο

Λόγω παγετού, που σχηματίστηκε στις ορεινές περιοχές, οι πιο κάτω δρόμοι είναι ανοιχτοί μόνο για οχήματα εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες:
• Καρβουνά – Τροόδους
• Πλατρών – Τροόδους
• Προδρόμου – Τροόδους
• Μουτουλλά – Πεδουλά
• Πεδουλα – Pinewood – Κακοπετριάς
• Προδρόμου – Πλατρών
• Προδρόμου – Λεμύθου
• Πεδουλά – Προδρόμου
• Πεδουλά – Κύκκου

Λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, όλοι οι δρόμοι των ορεινών περιοχών είναι ολισθηροί και οι οδηγοί προτρέπονται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις διακινήσεις τους.

Δελτίο καιρού

Ψηλή πίεση και ψυχρή αέρια μάζα θα επηρεάζουν την περιοχή μέχρι και την Τρίτη. Σήμερα, διαστήματα με ηλιοφάνεια θα εναλλάσσονται με περιόδους με αυξημένη συννεφιά. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί και τοπικά μέχρι ανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με4 Μποφόρ αλλά στα προσήνεμα παράλια μέτριοι, 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θαείναι γενικά λίγο ταραγμένη αλλά στα ανατολικά και τοπικά στα βόρεια και νότια παράλια μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 13 στα παράλια και γύρω στους 3 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά. Στα ψηλότερα ορεινά θα επικρατεί ολικός παγετός, ενώ νωρίς το πρωί παγετός θα υπάρχει και σε περιοχές των χαμηλότερων ορεινών.

Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος ωστόσο κατά διαστήματα θα παρατηρούνται αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί και τοπικά μέχρι βορειοδυτικοί, ασθενείς, 3 Μποφόρ αλλά παροδικά τοπικά στα προσήνεμα παράλια μέχρι μέτριοι,3 με 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη στα δυτικά και στα βόρεια παράλια και λίγο ταραγμένη, στα νότια και στα ανατολικά παράλια. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 2 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 5 στα παράλια και γύρω στους μείον 5 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά. Στα ορεινά αλλά και σε ορισμένες περιοχές των ημιορεινών αναμένεται να σχηματιστεί παγετός.

Την Τρίτη, ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος και αναμένονται τοπικά, κυρίως ελαφρές, βροχές. Τοπικά στα ορεινά αναμένεται παροδική ελαφρά χιονόπτωση. Την Τετάρτη και την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και κατά διαστήματα συννεφιασμένος μετοπικές, κυρίως ελαφρές, βροχές και στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους παροδική ελαφρά χιονόπτωση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο την Τρίτη, παραμένοντας όμως λίγο πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές. Την Τετάρτη, η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο για να κυμανθεί γύρω στις μέσες κλιματολογικές τιμές, ενώ την Πέμπτη δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή.Το ύψος του χιονιού, στην Πλατεία Τροόδους, κατά την ώρα έκδοσης του δελτίου ήταν 66εκατοστά.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close