ΕιδήσειςΚύπρος

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή έργων €597 εκατ, προς υλοποίηση έργα €1,01 δισ.

Στα €597 εκατομμύρια ανέρχεται η αξία των έργων η κατασκευή των οποίων έχει ολοκληρωθεί, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται
153 έργα, κόστους €1,10 δισεκατομμυρίων, δήλωσε την Παρασκευή ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πέτρος Δημητρίου, παρουσιάζοντας την πρώτη επικαιροποίηση του προγράμματος «Εξάντας», το οποίο παρέχει τη δυνατότητα στον κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος.

 
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Δημητρίου είπε πως τα στοιχεία «επιβεβαιώνουν ότι η υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων συνεχίζεται με σταθερά θετικούς ρυθμούς».

Όπως έχει αναφερθεί, ο «Εξάντας» εφαρμόζεται για πρώτη φορά από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, για σκοπούς ελέγχου, διαφάνειας, λογοδοσίας και ενίσχυσης της συμμετοχικής διακυβέρνησης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα στον κάθε ενδιαφερόμενο, όχι μόνο να ενημερώνεται για την πορεία υλοποίησης του όλου κυβερνητικού προγράμματος, μέσα από τη σχετική ιστοσελίδα exandas.presidency.gov.cy,  αλλά και να ελέγχει την Κυβέρνηση για τη συνέπεια λόγων, πράξεων και έργων.

Όσον αφορά στην πρόοδο υλοποίησης αναπτυξιακών έργων και έργων υποδομής κατά το τελευταίο τρίμηνο, σε σύγκριση με τις 6 Σεπτεμβρίου, σημειώνονται τα ακόλουθα:

·   To 12% των «Υπό Κατασκευή» έργων και συγκεκριμένα 47 στον αριθμό, έχουν πλέον ολοκληρωθεί.

·   Tο 16,4% των έργων που ήταν υπό διαβούλευση/προετοιμασία ή χρειάζονταν μελέτη, και συγκεκριμένα 30 στον αριθμό, έχουν πλέον προκηρυχθεί ή/και ευρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής.

·  Έχουν δρομολογηθεί ακόμα 22 νέα έργα συνολικού κόστους 346,5 εκατομμυρίων.

Τα πιο πάνω, επιβεβαιώνουν ότι η υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων συνεχίζεται με σταθερά θετικούς ρυθμούς.

Συνολικά, βρίσκονται πλέον δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα της Προεδρίας 787 έργα συνολικού κόστους 3.048,8 δισεκατομμυρίων, ήτοι το σύνολο του αναπτυξιακού έργου της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Τα εν λόγω έργα χωρίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

Ολοκληρώθηκαν: 440 έργα, κόστους 597,3 εκατομμυρίων.

Υπό κατασκευή: 153 έργα, κόστους 1.104,2 εκατομμυρίων.

Δρομολογήθηκε η υλοποίηση: 160 έργα κόστους, 1.094,7 εκατομμυρίων.

Στάσιμα: 34 έργα κόστους, 252,6 εκατομμυρίων.

Την ίδια στιγμή, υπενθυμίζεται πως βρίσκονται δημοσιευμένες στην ιστοσελίδα της Προεδρίας 341 μεταρρυθμίσεις, πολιτικές αποφάσεις και δράσεις, αλλά και Εθνικές Στρατηγικές. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έχουν προστεθεί ακόμα εννιά νέες πολιτικές και μία νέα μεταρρυθμιστική δράση.

Καταληκτικά, θα συνεχίσουμε να εμπλουτίζουμε και να επικαιροποιούμε το πρόγραμμα «Εξάντας», προβάλλοντας με διαφάνεια την πορεία του κυβερνητικού έργου και δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να διαπιστώσουν οι ίδιοι την πορεία του κυβερνητικού έργου και να το αξιολογήσουν όπως ορίζουν οι σύγχρονες αρχές χρηστής διοίκησης και βέλτιστων πρακτικών ενός σύγχρονου κράτους».

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close