ΕιδήσειςΚύπρος

Οριστικά έλευση φυσικού αερίου το ’21 ανακοίνωσε ο ΠτΔ παραλαμβάνοντας την ετήσια έκθεση της ΡΑΕΚ

Βρισκόμαστε οριστικά στην πορεία υλοποίησης απόφασης που θα επιτρέψει την έλευση φυσικού αερίου μέχρι το 2021, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τον Πρόεδρο της ΡΑΕΚ που επιδίδοντας την ετήσια έκθεση της αρχής για το 2018 εξέφρασε ανησυχία για την καθυστέρηση στην έλευσή του.

Ο Ανδρέας Πουλλικκάς αναφέρθηκε και σε εκθέσεις της ΡΑΕΚ που δείχνουν ότι μεταξύ 2022-2024 αναμένεται έλλειμμα στην συμβατική παραγωγή περίπου 600 MW που όμως θα καλυφθεί από τους μέχρι σήμερα αδειοδοτημένους συμβατικούς παραγωγούς, ενώ αναμένουν τα επόμενα ένα με δύο χρόνια ένταξη ακόμα 300 MW από ΑΠΕ.

Παραδίδοντας την έκθεση, ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ κ. Ανδρέας Πουλλικκάς είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το 2018 έχουμε συνεχίσει το έργο της ΡΑΕΚ για την ενεργειακή μεταρρύθμιση της χώρας στα ευρωπαϊκά πλαίσια της ενεργειακής ένωσης».

Πρόσθεσε ότι το 2018 η ΡΑΕΚ εξέδωσε κομβικές ρυθμιστικές αποφάσεις, όπως, μεταξύ άλλων, για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, για τις διατιμήσεις του φυσικού αερίου στην Κύπρο και για την εισαγωγή εγκαταστάσεων μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρισμού.

Πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται ότι από το 2022 μέχρι το 2024 αναμένεται έλλειμμα στη συμβατική παραγωγή λόγω αύξησης στη ζήτηση. Σημείωσε ωστόσο ότι αυτό το έλλειμμα αναμένεται να καλυφθεί από συμβατικούς παραγωγούς.

Είπε ακόμα ότι ο Euro-Αfrica και o Euro-Asia Interconnectors αναμένεται να άρουν την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και να την καταστήσουν ενεργειακό κόμβο.

Πρόσθεσε ακόμη ότι για πρώτη φορά η ΡΑΕΚ έχει αδειοδοτήσει 13 προμηθευτές ώστε να μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά και έτσι οι καταναλωτές θα έχουν στη διάθεση τους εναλλακτικούς προμηθευτές.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τη ΡΑΕΚ για το έργο που επιτελεί εκφράζοντας παράλληλα τη βαθύτατη ικανοποίησή του για το έργο αυτό.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close