ΕιδήσειςΕλλάδα

Ορούτς Ρέις: Μήνυμα ετοιμότητας από το ΚΥΣΕΑ – Δεν εκβιαζόμαστε διαμηνύει η Αθήνα στην Άγκυρα

Την πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητά της διαμηνύει προς την Άγκυρα η Αθήνα και ενώ το Όρους Ρέις βρίσκεται εν πλω προκειμένου να πραγματοποιήσει παράνομες έρευνες νότια της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Δεν εκβιάζεται, θα υπερασπίσει την κυριαρχία της

Στη σχεδόν δίωρη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εξετάστηκαν όλα τα σενάρια και οι τρόποι αντίδρασης στη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας μετά την έκδοση της νέας παράνομης τουρκικής Navtex.

Αμέσως μετά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαμήνυσε ότι «η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα» και κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που όπως αναφέρει «υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Μάλιστα οι αναφορές αυτές από την ελληνική διπλωματία για την υπονόμευση της ειρήνης στην περιοχή με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας που στέλνουν μήνυμα αποφασιστικότητας προς κάθε κατεύθυνση, έρχονται την ώρα που η Ελλάδα έχει απαντήσει στην παράνομη τουρκική Navtex με αντι-Navtex, ενώ το ΓΕΕΘΑ έχει διατάξει την ανάκληση των αδειών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς τίθενται σε επιφυλακή.

Κινητικότητα του τουρκικού ΠΝ

Για την ελληνική κυβέρνηση η παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες από το Όρουτς Ρέις σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση της επιθετικότητας της Άγκυρας και αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Το Ελληνικό ΥΠΕΞ επέμεινε με έμφαση στο κάλεσμά του προς την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας.

Στο πλαίσιο αυτό βασικό μέλημα της ελληνικής πλευράς είναι να καταδείξει διεθνώς ότι η Τουρκία έχει την αποκλειστική ευθύνη για πιθανή διατάραξη της ειρήνης στην περιοχή και ως εκ τούτου να νομιμοποιήσει και διπλωματικά οποιαδήποτε δυναμική απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις.

Επικοινωνία Μητσοτάκη και Στόλτενμπεργκ

Μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει επικοινωνία στις 5μμ με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Εξάλλου, τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του Ελλάδας και Αιγύπτου είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης. Αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ: in.gr

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close