ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕιδήσεις

Ο αριθμός των Δήμων και οι Σχολικές Εφορείας από τα ανοικτά ζητήματα στη μεταρρύθμιση

Για άλλα δυόμιση χρόνια θα παραταθεί η θητεία των νυν Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων, μετά την απόφαση της Βουλής, η οποία ενέκρινε την αναβολή των δημοτικών εκλογών, ώστε να συμπέσουν με τις Ευρωεκλογές το 2024, αλλά και για να ψηφιστούν τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έτσι, οι εκλογές του 2024 θα διεξαχθούν, αν όλα πάνε καλά με τη νέα σύνθεση των Δήμων κα με νέους νόμους που θ διέπουν τη λειτουργία τους.

Ένα από τα κύρια ζητήματα που μένει να συζητηθεί και επιλυθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου-χρονοδιάγραμμα ορόσημο για ψήφιση των Νομοσχεδίων- είναι ο αριθμός των Δήμων. Η κυβέρνηση πρότεινε αρχικά να μείνουν 17 Δήμοι, η Βουλή αύξησε σε προηγούμενες συζητήσεις τον αριθμό τους στου 20, ενώ τελευταία η κυβέρνηση επανέφερε τα Νομοσχέδια επιμένοντας στον αριθμό 17.

Βάση της κυβερνητικής πρότασης η Λακατάμια θα συνενωθεί με το Τσέρι και με το Συνοικισμό Ανθούπολης.

Ο Στρόβολος θα ενωθεί με τους άλλους Δήμους της μείζονος Λευκωσίας οι οποίοι μαζί με το Δήμο Λευκωσίας θα αποτελέσουν ένα υπερ-δήμο, ο οποίος θα εξυπηρετεί  κάτι λιγότερο από 200 χιλιάδες κατοίκους με πληθυσμιακή πυκνότητα 1353 κάτοικους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Σύμφωνα με μελέτη του Υπουργείου Εσωτερικών, με τη δημιουργία του μητροπολιτικού δήμου θα εξοικονομούνται 17,2 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.

Άλλο «αγκάθι» που παραμένει στην συμφωνία για τη μεταρρύθμιση είναι αν θα υπάγονται τελικά οι Σχολικές Εφορείες στους Δήμους, όπως προνοεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο. Κόμματα αντιδρούν σε αυτό και θέλουν να συνεχίσουν να λειτουργούν όπως είναι σήμερα.

Θυμίζουμε ότι τα τρία νομοσχέδια που θα συζητηθούν από τις αρχές Οκτωβρίου στη Βουλή είναι ο περί Επαρχιακών Συμβουλίων Νόμος, ο περί Δήμων νόμος και ο περί Κοινοτήτων νόμος

Related Articles

Back to top button
Close