Top NewsΣυνεντεύξεις

«Ο Αστυνομικός της Γειτονιάς ακούει και δίνει λύσεις στα προβλήματα του κόσμου»

Ο θεσμός της Κοινοτικής Αστυνόμευσης είναι ένας πετυχημένος θεσμός πρόληψης που εφαρμόζεται στην Κύπρο από το 2003. Σήμερα, στην Κοινοτική Αστυνόμευση υπηρετούν 77 Αστυνομικοί της Γειτονιάς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε 25 Δήμους και 120 Κοινότητες. Στη Λακατάμια, όπου ο θεσμός λειτουργεί από το 2008, υπηρετούν δυο Αστυνομικοί της Γειτονιάς. Η ιστοσελίδα μας μίλησε με ένα από αυτούς, τον Κωστάκη Κωνσταντίνου, ο οποίος έχει την ευθύνη στην Κάτω Λακατάμια, ενώ για την Πάνω Λακατάμια υπεύθυνος είναι ο Αστυνομικός της Γειτονιάς Άριστος Αριστείδου.

«Έχουμε πετύχει σαν κοινοτική αστυνομία να περάσουμε το μήνυμα ότι ο αστυνομικός της γειτονιάς, ο οποίος είναι ανάμεσα τους, τους ακούει πραγματικά και προσπαθεί να δώσει λύσεις στα διαφορά προβλήματα τους», υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντίνου, ο οποίος εξηγεί το έργο που επιτελεί, τη σχέση και συνεργασία του με τον κόσμο και επισημαίνει πως με τη στενή συνεργασία όλων οι υποθέσεις καταγγελιών έχουν μειωθεί.

Να δούμε τι μας είπε:

-Ποσά χρόνια λειτουργεί ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς στην Λακατάμια;

Ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς στην Λακατάμια λειτουργεί εδώ και 11 χρόνια.

-Ποιο ακριβώς είναι το έργο που επιτελείτε και ποια η διαφορά σας από τον αστυνομικό του αστυνομικού σταθμού Λακατάμιας για παράδειγμα;

Το έργο μου ως Αστυνομικός της Γειτονιάς είναι κυρίως τα πιο κάτω:

·         Δημιουργία αμοιβαίας σχέσης εμπιστοσύνης και συνεργασίας με την προσέγγιση των πολιτών, τη συνεχή επαφή, επικοινωνία, κατανόηση και συμβολή μου στη διευθέτηση των προβλημάτων τους.

·         Ευαισθητοποίηση των κατοίκων και φορέων της Λακατάμιας προς την κατεύθυνση της ενεργούς συμμετοχής στη διαχείριση των προβλημάτων της περιοχής τους και τον περιορισμό της τοπικής εγκληματικότητας.

·         Παρέχω εξυπηρέτηση στους κατοίκους του Δήμου, ενημερώνοντας τους ταυτόχρονα για την περαιτέρω εξέλιξη και πορεία θεμάτων που τους αφορούν.

·         Επιλύω από μόνος μου μικρά, αλλά σημαντικά για τους κατοίκους προβλήματα, προτού εξελιχθούν σε πραγματικά αστυνομικά προβλήματα.

·         Αναζητώ και επισκέπτομαι τα θύματα εγκληματικών πράξεων στα οποία συμπαραστέκομαι και τα ενημερώνω για την εξέλιξη των υποθέσεων  τους.

·         Συμμετέχω σε εκδηλώσεις που οργανώνονται από τους φορείς της Δήμου.

·         Διοργανώνω σε συνεργασία με τους φορείς του Δήμου ενημερωτικές διαλέξεις για διάφορα θέματα (νεανική παραβατικότητα, ναρκωτικά κ.λπ.) ως και άλλες εκδηλώσεις για σύσφιξη των σχέσεων αστυνομίας- κοινού.

·         Εφαρμόζω το νόμο κατά την εκτέλεση της αποστολής μου και επεμβαίνω άμεσα στις περιπτώσεις απόλυτης ανάγκης, ειδοποιώντας στη συνέχεια την αρμόδια Υπηρεσία.

 Η μόνη διαφορά από τους Αστυνομικούς του Σταθμού είναι ότι ο Αστυνομικός της Γειτονιάς δεν προχωρά σε διερεύνηση υποθέσεων κάτι που κάνουν οι Αστυνομικοί του Σταθμού.

Φώτο αρχείου

-Πως βλέπετε την συνεργασία σας με τον κόσμο;

Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μου έχω στενή συνεργασία τόσο με τις Τοπικές Αρχές όσο και με τα άλλα Οργανωμένα Σύνολα των περιοχών που αστυνομεύω.  Η συνεργασία αυτή στοχεύει στην πρόληψη του εγκλήματος, στον εντοπισμό και επίλυση προβλημάτων προτού εξελιχθούν σε εγκλήματα και στην από κοινού δράση για αύξηση του επιπέδου ασφάλειας και κατ’ επέκταση της αναβάθμισης της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

Πέραν από τα Οργανωμένα Σύνολα, έχω καθημερινή επαφή με τους πολίτες όλων των ηλικιών, με στόχο να είμαι κοντά στον πολίτη και να κερδίσω την εμπιστοσύνη του, να αναπτύξω το αίσθημα ασφάλειας και να βοηθήσω τον πολίτη να αυξήσει το επίπεδο ασφάλειας της περιουσίας του αλλά και του ιδίου για να μην είναι εύκολη η θυματοποίηση του.

-Ποια είναι τα σημαντικότερα αδικήματα/παραβάσεις που διαπιστώνετε;

Οι περισσότερες κλήσεις που δέχεται ο αστυνομικός της γειτονιάς αφορούν σε μη σοβαρές υποθέσεις όπως θέματα κοινής ησυχίας, οχληρία, προστριβές γειτόνων κλπ. Σε πιο μικρό αριθμό υπάρχουν βέβαια και οι καταγγελίες για σοβαρές υποθέσεις όπως διαρρήξεις και κλοπές κλπ.

-Έχουν αυξηθεί οι υποθέσεις που έχετε ενώπιον σας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;

Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνω ότι το τελευταίο διάστημα με την μεθοδική δουλειά που γίνεται αλλά και με την εξαιρετική συνεργασία του κόσμου οι υποθέσεις καταγγελιών έχουν μειωθεί, γεγονός που ωθεί πολίτες να εμπιστεύονται τον θεσμό, να εκτιμούν και να συνεργάζονται με τον αστυνομικό της γειτονιάς τους, σε όλα τα επίπεδα.

-Ερχόμενοι σε επαφή με τον απλό κόσμο τι είναι αυτό που διαπιστώνετε και τι ζητά ο κόσμος από εσάς;

Ο κόσμος αυτό που ζητά από τον αστυνομικό της γειτονιάς είναι η ανταπόκριση και η εξυπηρέτηση του. Έχουμε πετύχει σαν κοινοτική αστυνομία να περάσουμε το μήνυμα ότι ο αστυνομικός της γειτονιάς, ο οποίος είναι ανάμεσα τους, τους ακούει πραγματικά και προσπαθεί να δώσει λύσεις στα διαφορά προβλήματα τους.

-Τέλος, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στις δημότες;

Ως αστυνομικός της γειτονιά το μήνυμα που θέλω να στείλω στους δημότες της Λακατάμιας είναι ότι, θα είμαι πάντα δίπλα τους και ότι με την συνεργασία τους, θα καταφέρουμε να διαμορφώσουμε μαζί ακόμα πιο ασφαλείς γειτονιές για όλους τους πολίτες, παιδιά, νέους, άντρες, γυναίκες και ηλικιωμένους.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close