ΑπόψειςΆρθρα

Ο δημιουργός της ζωής ας μας σώσει

Ανδρέας Μ. Βασιλείου*

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων ετών άρχισε να δημιουργεί ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία απειλούν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων αλλά και το ίδιο το μέλλον του πλανήτη μας.

Για τον σκοπό αυτό συνήλθε πρόσφατα στη Γλασκώβη παγκόσμια σύνοδος για την κλιματική αλλαγή με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από δεκάδες χώρες που έλαβαν την κωδική ονομασία COP 26.

Δεν θα ήθελα να ασχοληθώ με τα όσα συζητήθηκαν και τα αποτελέσματα της συνόδου αυτής – άλλωστε δεν είμαι  και εμπειρογνώμονας – αλλά να τονίσω ότι λόγω αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων των διαφόρων χωρών που συμμετείχαν σε τίποτε ουσιαστικό για τη λήψη πρακτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής που συντελείται.

Θα ήθελα μόνο να αναφερθώ σε ένα ποίημα του  κορυφαίου Έλληνα σατιρικού ποιητή Γεώργιου Σουρή (1853-1919) από την Ερμούπολη της Σύρου, που γράφτηκε πριν πολλές δεκαετίες που και σήμερα θα ήταν πολύ επίκαιρο λόγω αυτών των ακραίων φαινομένων:

«Η φύση ξελογιάστηκε τής έστριψαν οι βίδες

και βγήκαν έξω στη στεριά οι γόπες  και οι μαρίδες.

Βάλαν φτερά και υψώθηκαν στα άστρα οι γαϊδάροι

γεννούν αυγά οι πετεινοί και  κελαηδούν οι γλάροι».

Με την κλιματική αλλαγή και τα εξ αυτής ακραία καιρικά φαινόμενα μήπως σήμερα δεν είναι πάντοτε επίκαιρα και προφητικά τα  λόγια του Γ. Σουρή;

Υπό αυτές λοιπόν τις συνθήκες ο Δημιουργός της ζωής ας μας σώσει από την επερχόμενη πλήρη και ολική καταστροφή λόγω της κλιματικής αλλαγής και της εξ αυτής ακραία καιρικά φαινόμενα.

*Πρώην συνδικαλιστής

Related Articles

Back to top button
Close